ΕΛΛΑΔΑ

Θεωρήθηκε υγειονομική «βόμβα»

Συναγερμός στη Λάρισα: Σε καραντίνα οικισμός Ρομά, έπειτα από 20 κρούσματα κορωνοϊού!

Σε καραντίνα βρίσκονται περίπου 5.000 άνθρωποι, από χθες το βράδυ, στην περιοχή Νέας Σμύρνης της Λάρισας, όπου σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές αρχές όταν διαπιστώθηκαν 20 κρούσματα κορωνοϊού και δημιουργήθηκαν φόβοι για επιδημική έξαρση.

Όλα ξεκίνησαν όταν 32χρονος Ρομά από την περιοχή βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Αμέσως έγινε ιχνηλάτηση των ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή μαζί του και συνολικά πέρασαν από έλεγχο 29 δείγματα ατόμων. Αργά το βράδυ της Πέμπτη ολοκληρώθηκαν τα τεστ και βγήκαν όλα τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων των δειγμάτων για κορωνοϊό τα οποία είχε συλλέξει το μεσημέρι της Πέμπτης κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, στην συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, η οποία έχει τεθεί σε καραντίνα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και με ενημέρωση του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρη Κατσικονούρη από τα 29 δείγματα που ελήφθησαν το πρωί της Πέμπτης τα 20 είναι θετικά στην συγκεκριμένη συνοικία, ενώ τα 9 αρνητικά. Τα δείγματα είναι αποτέλεσμα ιχνηλάτησης και αφορούν τις στενές επαφές ενός 32χρονου Ρομά που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Αποφασίστηκε, λοιπόν, άμεσα να προχωρήσει το σχέδιο νοσηλείας των 20 -μέχρι στιγμής- Ρομά που διαπιστώθηκε πως είναι θετικοί στον κορωνοϊό, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Αρωγή» το οποίο έχει αναστείλει τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ από σήμερα το πρωί θα απομακρυνθούν όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι θα διαμείνουν σε ξενοδοχείο με μέριμνα της ΓΓΠΠ, ενώ θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στις επαφές του 32χρονου.

Ο οικισμός Ρομά στην περιοχή της Νέας Σμύρνης αμέσως αποκλείστηκε από τις αρχές, καθώς τέθηκε αυτόματα σε καραντίνα από το βράδυ της Πέμπτης στις 23:00. Όπως ανακοινώθηκε από την Πολιτική Προστασία, η καραντίνα θα διαρκέσει ως τις 22 Απριλίου όταν και θα επανεξεταστεί η κατάσταση.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

«Λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και πολλαπλασιαστή που προέκυψε από τα αποτελέσματα των τεστ που πραγματοποιήθηκαν μετά την ιχνηλάτιση του χθεσινού θετικού κρούσματος στον οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης Λάρισας, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό και το Δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη αποφασίζεται:

- Η κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του ανωτέρω οικισμού για λόγους Δημόσιας Υγείας.
- Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του οικισμού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα και αφορά οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή (με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη) που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης .
- Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Λάρισας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
- Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
- Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.

Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από χθες το βράδυ 09-4-2020 και ώρα 23.00 έως και 22-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της».

Δήμαρχος Λάρισας: 5.000 άνθρωποι μπαίνουν σε καραντίνα

Ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε πως «τα δείγματα που πάρθηκαν από την συγκεκριμένη περιοχή η οποία κινούνταν το κρούσμα που χθες προέκυψε στην πόλη από τον συμπολίτη Ρομά, είναι αυξημένα», τονίζοντας πως η περιοχή που μπήκε από το βράδυ σε καραντίνα, αφορά έναν πληθυσμό περίπου 5.000 ανθρώπων.

«Αυτό οδήγησε σε καραντίνα ενός σημαντικού κομματιού της Νέας Σμύρνης, που αφορά περίπου 5.000 συμπολίτες μας», σημείωσε ο Δήμαρχος, που επεσήμανε πως ήταν αδύνατον να αποφευχθούν αυτά τα μέτρα μετά τα 20 κρούσματα που εντοπίστηκαν από τα τεστ που έγιναν σε ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τον 32χρονο Ρομά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.