ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινάει η πρώτη εβδομάδα τηλεδιασκέψεων

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Βρετανίας - ΕΕ για εμπορική συμφωνία

Πέρασαν κιόλας έντεκα εβδομάδες μετά το Brexit και η Βρετανία με την ΕΕ ευελπιστούν να σημειώσουν προόδους προς μια εμπορική συμφωνία, με την πρώτη εβδομάδα των τηλεδιασκέψεων να ξεκινά σήμερα.

Τα επόμενα στάδια των διαπραγματεύσεων είναι προγραμματισμένα για τα μέσα Μαΐου και τις αρχές Ιουνίου.

Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου, όμως μέχρι το τέλος του έτους ισχύει η μεταβατική περίοδος, οπότε δεν έχουν αλλάξει και πολλά στην καθημερινότητα των Βρετανώ (με εξαίρεση φυσικά την περίοδο της πανδημίας που πλήττει όχι μόνο τη Βρετανία, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο).

Η Βρετανία εξακολουθεί να ανήκει στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ, ακολουθεί τους κανόνες της ΕΕ και συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της. Όμως αν δεν υπάρξει συμφωνία για τη μελλοντική σχέση μεταξύ τους μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου, το διαζύγιο του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες θα είναι σκληρό και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία.

Στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων στις αρχές Μαρτίου και οι δύο πλευρές παραδέχθηκαν ότι οι απόψεις τους απέχουν πολύ.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό, με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Φροστ να μπαίνει σε καραντίνα.

Τελικά πραγματοποιήθηκαν μόνο συνομιλίες μεταξύ ειδικών για το ενδεχόμενο κείμενο της συμφωνίας. «Πραγματική, απτή πρόοδος» θα πρέπει να επιτευχθεί τον Ιούνιο, παραδέχθηκαν και οι δύο πλευρές την προηγούμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.