ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονομία και εργασιακά στη φαρέτρα της Κουμουνδούρου

ΣΥΡΙΖΑ: Αντεπίθεση με αιχμή την κοινωνία

Να ρίξει το βάρος σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν την οικονομία και την κοινωνία επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ως αντιπολιτευτική αιχμή την κατάσταση της αγοράς εργασίας, αλλά και της ίδιας της οικονομίας, μετά την κορωνοϊό.

Εξάλλου, το γεγονός ότι μόλις τελειώσει η καραντίνα, τίποτα στη χώρα δεν θα είναι ίδιο, παραδέχθηκε χθες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εξαγγέλλοντας ότι η ύφεση θα είναι βαθιά φέτος. Ταυτοχρόνως, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαπιστώσει πως, παρά τις υπαρκτές ελλείψεις σε υποδομές και σε ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η αλήθεια είναι πως σε ό,τι αφορά στην υγειονομική διαχείριση της κρίσης, η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν «περνά» εύκολα στην κοινωνία. Κι αυτό διότι, όσο κι αν υπάρχουν «κενά» στην στρατηγική των μοριακών τεστ από τον ΕΟΔΥ, όσο κι αν καθυστερούν οι διορισμοί γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία, όσο κι αν πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες για ελλείψεις του βασικού προστατευτικού εξοπλισμού των υγειονομικών, η πραγματικότητα των αριθμών λέει ότι η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες, κυρίως λόγω της έγκαιρης λήψης περιοριστικών μέτρων και μέτρων καραντίνας. «Αν, ο μη γένοιτο, πολλαπλασιάζονταν τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι, τότε θα φαινόταν η γύμνια του συστήματος και οι παραλείψεις της κυβέρνησης. Όσο, όμως, αυτό δεν συμβαίνει, ο Μητσοτάκης κερδίζει από την διαχείριση της κρίσης», παραδέχεται έμπειρος κοινοβουλευτικός, για να προσθέσει με νόημα ότι «ας σωθούν ανθρώπινες ζωές και ας κερδίζει ο Μητσοτάκης». «Θα έρθει η ώρα του λογαριασμού», καταλήγει η εν λόγω ανώτατη κομματική πηγή.

Με αιχμή την κοινωνία

Αντιθέτως, όμως με την υγειονομική κρίση, ακόμη και οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το εργασιακό τοπίο και το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης βρίσκει ευήκοα ώτα στην κοινωνία. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πραγματοποιήσει στροφή στην κοινωνική ατζέντα, θέλοντας να αναδείξει όλα τα θέματα που, κατά τον ίδιο, θα απασχολήσουν τους πολίτες μόλις ο κορωνοϊός, η καραντίνα και ο συνεπακόλουθος φόβος που τώρα επικρατεί σε όλα τα σπίτια, φύγει από το προσκήνιο.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει μία συνολική αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα με αφορμή τις εργασιακές σχέσεις, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη, αλλά και το κατά πόσον τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνει η κυβέρνηση συνιστούν αποτελεσματική στήριξη των πληττόμενων πολιτών.

Για παράδειγμα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει καθημερινές τηλεδιασκέψεις με παραγωγικούς εταίρους και κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να καταγράψει τα αιτήματα και τις προτεραιότητές τους. Πέραν, λοιπόν, της σημερινής τηλεδιάσκεψης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας και εκπροσώπους εργαζομένων στα super market και τις μεταφορές, επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και η τομεάρχης Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Η πρώην υπουργός προεξόφλησε, σε δηλώσεις της, πως «θα δημιουργηθεί ένα εντελώς νέο τοπίο στα εργασιακά μετά την καραντίνα». Επίσης, ο τομεάρχης Οικονομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξαπέλυσε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα επίθεση στην κυβέρνηση επί των οικονομικών μέτρων που αυτή εξαγγέλλει. «Η κυβέρνηση παλινωδεί για την οικονομία. Ενώ βλέπει την κρίση να βαθαίνει αρνείται να προβεί σε ουσιαστικά μέτρα.

Χθες ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι αγνοεί μέχρι και πόσοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι στη χώρα. Το πενιχρό επίδομα που εξήγγειλε μετά από απαράδεκτη καθυστέρηση δεν καλύπτει ούτε το 1/3 αυτών. Ζήτησε εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση τη στιγμή που χαρακτήρισε τα αιτήματα του κόσμου «αλόγιστα» και τις αναγκαίες παροχές «πρόχειρες». Τη στιγμή που ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι 415.000 μακροχρόνια άνεργοι "κάπου στη πραγματικότητα εργάζονται" και άρα δεν χρειάζονται ενίσχυση», κατέληξε ο τομεάρχης Οικονομικών, για να συμπεράνει πως «η καθυστέρηση και η ατολμία της ΝΔ κοστίζουν. Την καλούμε να εφαρμόσει έστω και τώρα την πρόταση μας. Κάθε ώρα καθυστέρησης της κυβέρνησης μας φέρνει πιο κοντά στην επιστροφή στα μνημόνια».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.