ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία να νομοθετεί δίχως έλεγχο και λογοδοσία»

Στη μέχρι τώρα στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλα τα ζητήματα που συνδέονται με την κρίση του κορωνοϊού, αναφέρθηκε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατά τη σημερινή του τηλεδιάσκεψη, ενώ στηλίτευσε την ανευθυνότητα της κυβέρνησης της ΝΔ.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στάθηκε στο ύψος ανάλογης ευθύνης, όσον αφορά και τις πολιτικές για την οικονομία και την εργασία. Ακόμα περισσότερο, στάθηκε με αυστηρότητα απέναντι στα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και τις σκιές σκανδάλων οι οποίες έχουν αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα", επισημαίνει το ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωσή του. "Αντιθέτως, η κυβέρνηση κινείται με περίσσευμα ανευθυνότητας, καθώς επιχειρεί να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία για να νομοθετεί δίχως έλεγχο και λογοδοσία, για να προωθήσει μια σκληρή αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας και στην οικονομία, για να προχωρήσει σε σκανδαλώδη διαχείριση των δημόσιων πόρων".

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, το κόμμα υποδεικνύει "το σκάνδαλο των voucher της κατάρτισης των επιστημόνων", κάνοντας λόγο για "ένα σκάνδαλο το οποίο αφορά τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κρατάει τον κ. Βρούτση στη θέση του, και επιτρέπει στους υπουργούς του να έχουν συνεργάτες που παίρνουν απευθείας αναθέσεις από τα υπουργεία τους".

"Η υγειονομική κρίση όμως δεν είναι ευκαιρία για ομολογημένες και ανομολόγητες πολιτικές επιδιώξεις. Είναι δοκιμασία της κοινωνίας, η οποία αξιώνει υπευθυνότητα, διαφάνεια, λογοδοσία", υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης, το ΠΣ εκτιμά πως "είχε σχετική επιτυχία ως προς την αναστολή εξάπλωσης της πανδημίας, κυρίως χάρη στην υπεύθυνη στάση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών". Ωστόσο, τονίζει ότι αυτή η στάση "έδωσε ένα δάνειο χρόνου στην Πολιτεία και στην κυβέρνηση προκειμένου να επιτελέσει το δικό της καθήκον, να ανταποκριθεί στις δικές της ευθύνες": "Να ενισχύσει ουσιαστικά το ΕΣΥ, να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές, να στηρίξει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να φροντίσει για τη διενέργεια επαρκούς αριθμού διαγνωστικών τεστ, ώστε να βγούμε με ασφάλεια από τα σπίτια μας".

"Δυστυχώς, σε καμία από τις παραπάνω ευθύνες η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί" συμπεραίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προειδοποιώντας ότι "τώρα που περνάμε στη δεύτερη φάση διαχείρισης του κορονοϊού, η μέριμνα πρέπει να είναι η ομαλή μετάβαση, η προστασία της κοινωνίας και της δημόσιας υγείας".

Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΣ τοποθετείται απέναντι σε μια σειρά ζητημάτων και κυβερνητικών αποφάσεων, από το άνοιγμα των σχολείων, μέχρι το σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που θα ακολουθήσει.

"Είναι λοιπόν αυτονόητο, ότι τόσο εμείς, όσο και η κοινωνία στο σύνολο της αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ανησυχία την επιλογή του αχρείαστου ρίσκου ανοίγματος των σχολείων, ενώ τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη πριν από λίγες μόλις εβδομάδες χαρακτήριζαν τα σχολεία ως υγειονομικές βόμβες", επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Ταυτόχρονα το ΠΣ εγείρει "μείζον ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας" αναφορικά με την "επιλογή της ημιλειτουργείας της Βουλής", η οποία "πληγώνει την δημοκρατία μας, τραυματίζει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και συσκοτίζει πτυχές κατεπείγουσας νομοθέτησης που δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον".

"Είναι προφανές, ότι η κυβέρνηση στη βάση πολιτικής σκοπιμότητας, κράτα το ελληνικό κοινοβούλιο στην κατάσταση της μισής λειτουργίας ενώ με επείγουσες διαδικασίες προωθεί πολύ κρίσιμα νομοσχέδια, η συζήτηση των οποίων θα επέβαλλε ανοιχτό διάλογο, κοινωνικό έλεγχο, ακρόαση αρμόδιων φορέων και προστασία του δημοσίου συμφέροντος", υπογραμμίζεται.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση παραπέμπει στο νομοσχέδιο για το περιβάλλον και το νομοσχέδιο για την παιδεία "που εισάγονται με αυτές τις απαράδεκτες διαδικασίες" και "απειλούν να πάνε την δημόσια ζωή πολλές δεκαετίες πίσω, τόσο ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, τη στιγμή μάλιστα που ολόκληρος ο πλανήτης απειλείται από την κλιματική κρίση και αναζητεί τρόπους αντιμετώπισής της, αλλά και την προστασία του δικαιώματος στην εκπαίδευση μεγάλων κομματιών του πληθυσμού".

Αναφορικά με τη "νέα οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει την πανδημία", το ΠΣ κατηγορεί την κυβέρνηση για την "ανεπάρκεια των μέτρων" που έχει λάβει, ενώ αντιπαραβάλλει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική, "ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ", το οποίο "επικαιροποιείται και εξειδικεύεται μέσα από μία διαρκή διαδικασία διαβούλευσης με την κοινωνία, τους εργαζόμενους και την οργανωμένη επιχειρηματικότητα".

"Η κυβερνητική αδράνεια θα φέρει σύντομα την οικονομία σε κατάσταση που θα απαιτούνται παρεμβάσεις ακόμη μεγαλύτερης κλίμακας και διάρκειας για την σωτηρία θέσεων εργασίας, επιχειρήσεων και εισοδημάτων. Η πολιτική της αδράνειας βάζει σε κίνδυνο τα εισοδήματα μισθωτών και μεσαίων στρωμάτων", προειδοποιεί το όργανο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σημειώνοντας ότι "ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αδρανεί και μπροστά στη λήξη του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ προωθεί και μία εκδοχή πτωχευτικού δικαίου το οποίο θα λειτουργήσει μεροληπτικά υπέρ των συμφερόντων των πιστωτών".

Επιπρόσθετα, επισημαίνονται "οι πιέσεις που θα δεχτούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και νέοι, λόγω της μείωσης τζίρων και εισοδημάτων, σε συνδυασμό με την έλλειψη προστασίας, συνιστούν ένα μείγμα το οποίο θα οδηγήσει σε κύμα πτωχεύσουν, βίαιων εξαγορών, μείωσης μισθών και βεβαίως απολύσεων", που "θα οδηγήσουν, εν τέλει, σε μία βίαιη αναδιανομή του πλούτου υπέρ εχόντων και κατεχόντων".

"Ανησυχητική", τέλος, χαρακτηρίζει το ΠΣ "τη στάση της ευρωπαϊκής ελίτ", η οποία "δείχνει να μην έχει διδαχτεί τίποτε από τις τελευταίες κρίσεις, την οικονομική και του προσφυγικού, κυριαρχείται ακόμα και σήμερα από εθνικούς εγωισμούς και νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, οδηγείται και οδηγεί τους λαούς της σε επικίνδυνες περιπέτειες". "Με την Ελλάδα ωσεί παρούσα, τη στιγμή που θα έπρεπε να σηκώσει το ανάστημά της υπέρ μιας γενναίας στήριξης οικονομιών και κοινωνιών", συμπληρώνει.

Κλείνοντας, το ΠΣ τονίζει πως "απέναντι σε όλους αυτούς τους κινδύνους για μια γενικευμένη κοινωνική κρίση που θα ακολουθήσει την υγειονομική, είναι αναγκαίο όσο ποτέ να δουλέψουμε για τη δημιουργία μιας ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας με στόχο τη δημιουργία μιας νέας πλειοψηφίας πάνω σε ένα προοδευτικό σχέδιο κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης".

"Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να είναι και η βάση της προγραμματικής συμφωνίας της προοδευτικής κυβέρνησης που θα επιδιώξουμε να προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής" αναφέρει και καταλήγει κάνοντας λόγο για "ένα σχέδιο υπεράσπισης των δυνάμεων της εργασίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, ένα σχέδιο γενναίας δημόσιας παρέμβασης για την προστασία της εργασίας, των εισοδημάτων των νοικοκυριών και της πραγματικής οικονομίας".

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.