ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ετοιμάζονται για πολιτική αντιπαράθεση διαρκείας σε Μαξίμου-Κουμουνδούρου-Χ. Τρικούπη

«Στα όπλα» κυβέρνηση-αντιπολίτευση εφ’ όλης της ύλης

Ένα καλοκαίρι πυκνών πολιτικών εξελίξεων προδιαγράφεται μετά την εκκίνηση της διαδικασίας «επιστροφής στην κανονικότητα», αλλά και μετά την σημερινή σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Εξάλλου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κρύβουν ότι ανέμεναν με αγωνία την άρση της καραντίνας και της συναίνεσης, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μία συνολική αντεπίθεση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογεί κάθε εισήγηση και πρόταση για την διαχείριση της κρίσης.

Πυκνές εξελίξεις

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έχει πλήρη την εικόνα -όσο μπορεί κανείς να προβλέψει καταστάσεις που δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμη- σχετικά για την «μετά κορωνοϊό» εποχή. Για τον λόγο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε σήμερα, μιλώντας στη Βουλή, ότι η κρίση που έρχεται θα είναι βαθιά. Και μόνο το ότι επέλεξε να παραλληλίσει τις μέρες που έρχονται με την προσπάθεια ανάκαμψης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δείχνει ότι οι εκτιμήσεις του κυβερνητικού επιτελείου για την «επόμενη μέρα» είναι δραματικές.

Στο πλαίσιο, πάντως, της επανεκκίνησης της πολιτικής αντιπαράθεσης, ο πρωθυπουργός επιστρατεύει εκ νέου και το δίλημμα «λαϊκισμός ή ορθολογισμός», επιχειρώντας να δείξει ότι ο ίδιος ανήκει στη δεύτερη σχολή σκέψης. Άλλωστε, και στις προχθεσινές διαγγελματικού χαρακτήρα δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η επιδημία... νίκησε τον «λαϊκισμό», ενώ σήμερα, στη Βουλή, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «λεφτόδεντρο» που «προσπαθεί να τού ρίξει λίπασμα», αναφέροντας ως παράδειγμα ότι η κυβέρνηση «θα είχε δώσει 57 εκατομμύρια ευρώ σε αχρείαστες αποζημιώσεις», απαντώντας στις αρχικές προτροπές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Έτοιμοι για όλα

Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, η αντιπολίτευση βρίσκεται σε εκλογικό συναγερμό για πολλούς λόγους: πρώτον, στην Κουμουνδούρου ειδικά «υποψιάζονται» σχέδια εκλογικού αιφνιδιασμού από το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει το «αχρείαστο ρίσκο» να ανοίξει τα σχολεία, δημιουργώντας εικόνα επίπλαστης κανονικότητας. Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι η Νίκη Κεραμέως δημοσιοποίησε τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων για τον Ιούνιο αφήνοντας... ελεύθερες όλες τις Κυριακές του Ιουλίου δείχνει πως αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θελήσει να ξεδιπλώσει κάποιον εκλογικό σχεδιασμό, μπορεί να το κάνει. Και, συν τοις άλλοις, στην Κουμουνδούρου επιχειρούν από τώρα να επιρρίψουν την ευθύνη για όσα ζοφερά θα έρθουν στο πεδίο της οικονομίας και της εργασίας στο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση. Η φράση-κλειδί ως προς αυτό είναι πως «η ύφεση που έρχεται έχει υπογραφή Μητσοτάκη», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει αιτιολογικά την κρίση που έρχεται με τα ελλιπή, όπως τα χαρακτηρίζει, μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτοχρόνως, ο Αλέξης Τσίπρας επαναφέρει εκ νέου την ρητορική περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» για τρεις λόγους: πρώτον, διότι ο ίδιος ανεβάζει «στροφές» με το βλέμμα στραμμένο σε σενάρια έκτακτων πολιτικών εξελίξεων. Δεύτερον, διότι η Κουμουνδούρου θέλει να επανατοποθετήσει στο τραπέζι τα διλήμματα προς την Φώφη Γεννηματά. Και, τρίτον, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να υπενθυμίσει προς όλους ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική και, ως εκ τούτου, θα «γεννήσουν» ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο. Όπως ακριβώς και ο κορωνοϊός.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.