ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία για το σχέδιο αμυντικής συνεργασίας Τουρκίας-Αλβανίας

Τουρκία: Συνεχίζει την προώθηση των σχεδιασμών της «εργαλειοποιώντας» το προσφυγικό

Ανησυχητικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στα δυτικά παράλια της Τουρκίας, σε συγκεκριμένα σημεία απέναντι από ελληνικά νησιά, έχουν μεταφερθεί μετανάστες από καταυλισμούς, διέρρευσε μέσα στο Σαββατοκύριακο το ΓΕΕΘΑ, εντάσσοντας την κίνηση αυτή σε οργανωμένο σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης για τη μεταφορά μεταναστών σε Ελλάδα και Ευρώπη, χρησιμοποιώντας πλοία-"σαπάκια" ή και τις κλασικές βάρκες.

Μάλιστα οι διαρροές του ΓΕΕΘΑ έκαναν λόγο και για «μετανάστες με κορωνοϊό». Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας χτες στον «ΑΝΤ1», επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και είπε ότι «η κυβέρνηση ενισχύει τις δυνάμεις που επιχειρούν σε όλο το μήκος των συνόρων».

Τις πληροφορίες επιβεβαιώνει και εμπλουτίζει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt». Σε εκτενές άρθρο με τίτλο «Ο Ερντογάν στέλνει και πάλι χιλιάδες πρόσφυγες στην ΕΕ» η εφημερίδα του Βερολίνου αναφέρει το παράδειγμα της Ντούνια από τη Συρία, μητέρας πέντε παιδιών, η οποία το Σαββατοκύριακο μεταφέρθηκε στη Σμύρνη από προσφυγικό καταυλισμό στα σύνορα με τη Συρία. «Τα λεωφορεία ήρθαν την Παρασκευή και η διαδρομή κράτησε όλη τη νύχτα, ήταν πολύ κουραστικό, αλλά τώρα ευτυχώς είμαστε στη Σμύρνη» λέει η 30χρονη γυναίκα και συμπληρώνει ότι περιμένει να μεταβεί στην Ελλάδα, καθώς οι Τούρκοι τη διαβεβαίωναν ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα». Σύμφωνα με τη Welt «η Ντούνια είναι μία από τους περίπου 2.000 πρόσφυγες, τους οποίους μετέφεραν οι τουρκικές αρχές το Σαββατοκύριακο από τον προσφυγικό καταυλισμό της Οσμανίγιε. Η πόλη αυτή, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, είχε εξαιρεθεί από την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε η κυβέρνηση της Άγκυρας. Η Οσμανίγιε απέχει από τη Σμύρνη 1.100 χιλιόμετρα και η διαδρομή με το λεωφορείο διαρκεί τουλάχιστον 13 ώρες».

«Δεν αποκλείεται στο μέλλον να επιχειρηθεί και στα νησιά (ότι έγινε στον Έβρο)», σημείωσε σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι «βλέπουμε μια κινητικότητα στα παράλια» και υπογραμμίζοντας ότι «δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι η υγεία τους». «Εμείς θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, τα σύνορα της ΕΕ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας το στίγμα της αντίδρασης της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση συνδέει τις πληροφορίες αυτές με τις νέες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από Λέσβο και Χίο μέσα στο Σαββατοκύριακο, που ήρθαν να προστεθούν στις πάνω από 200 τέτοιες ενέργειες που έχουν σημειωθεί από τις αρχές του χρόνου, πάντα εντός πλαισίου ΝΑΤΟ. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, η υπέρπτηση έγινε και κοντά σε αεροσκάφος της Frontex που επιχειρούσε στην περιοχή, δίνοντας άλλη μία επιβεβαίωση για το ότι η παρουσία των ευρωενωσιακών «επιδιαιτητών» στα σύνορα κάθε άλλο παρά «θωράκισή» τους αποτελεί.

Σε σύνδεση με τα παραπάνω, προβληματισμό προκαλεί σε διάφορα επιτελεία η είδηση που μεταδόθηκε από αλβανικά ΜΜΕ πως Τουρκία και Αλβανία υπέγραψαν πρόσφατα σχέδιο αμυντικής συνεργασίας, όπου μεταξύ άλλων (χωρίς οι λεπτομέρειες να έχουν γίνει γνωστές) περιλαμβάνονται το ζήτημα της αξιοποίησης ναυτικής βάσης στην Αλβανία από το τουρκικό Ναυτικό και συμφωνία για μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Αλβανία. Λέγεται ότι έχει συμφωνηθεί η μετεγκατάσταση τουλάχιστον 30.000 ατόμων σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου, εκεί όπου πλειοψηφεί το ελληνικό στοιχείο και δη κοντά στα ελληνικά σύνορα. Ήδη έχουν αρχίσει να φτάνουν μερικές δεκάδες, οι οποίοι ήδη φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων που έχει στηθεί στην περιοχή Γκρεχότ, έξω από το Αργυρόκαστρο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.