ΕΛΛΑΔΑ

Νέα επιστημονικά δεδομένα

Τσιόδρας: «Ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο»

Τις νέες επιστημονικές εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό παρουσίασε το απόγευμα της Πέμπτης ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ειδικότερα, ο καθηγητής μίλησε για ένα υποσύνολο ασθενών του Covid-19, που αναπτύσσουν σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο, σύμφωνα με αναφορές νευρολόγων απ' όλο τον κόσμο.

«Αν και ο βήχας, ο πυρετός και η δυσκολία στην αναπνοή είναι τα τυπικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νέας λοίμωξης, ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική τους ικανότητα, σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτά, συν τη διαταραχή της οσμής και της γεύσης, που όλο και περισσότερο αναφέρεται στη βιβλιογραφία. Τα νευρολογικά σύνδρομα φαίνεται πως οφείλονται σε προσβολή του εγκεφάλου και των νεύρων του από τον ιό, δηλαδή μια εγκεφαλοπάθεια» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ένα ποσοστό έως και 15% των σοβαρά ασθενών από Κινέζους ερευνητές, συμπλήρωσε.

«Είναι γνωστό σε μας, τους κλινικούς γιατρούς, πως μπορεί ένας ιός να προσβάλει τον εγκέφαλο και να κάνει κι εκεί φλεγμονή, αντίστοιχη με αυτή που προκαλεί σε άλλα όργανα, όπως ο πνεύμονας» δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον νέο κορωνοϊό.

Επίσης, «η μείωση στα επίπεδα οξυγόνου του αίματος, στις σοβαρές επιπτώσεις της νόσου, μπορεί να έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου. Παρόμοια φαινόμενα έχουμε, και μιλάμε για αυτά, και στη γρίπη και αφορούν ιδιαίτερα ηλικιωμένους ανθρώπους ή ανθρώπους που νοσούν σοβαρά από τις ιώσεις».

«Ελληνική ερευνητική ομάδα ήδη μελετά τις επιπτώσεις του ιού σε κάποια από αυτά τα συμπτώματα», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.