ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ενίσχυση της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής»

Βελόπουλος: «Να ενισχυθούν τα ελληνικά προϊόντα»

Την «ενίσχυση της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής και των ελληνικών προϊόντων, ώστε να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα και οι συνέπειες της πανδημίας στον τουρισμό» πρότεινε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση που διεξάγεται, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

Ο κ. Βελόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «λάθη και αστοχίες κατά την αντιμετώπιση της κρίσης».
«Δεν μπορούσε η κυβέρνηση να κλείσει τα τζαμιά, δεν μπόρεσε να εμποδίσει τα μεγάφωνα στο μιναρέ και άνοιξε τις εκκλησίες. Ποιος επιστήμονας είπε ότι τα μεγάφωνα μεταφέρουν κορωνοϊό; Γιατί ο Επιτάφιος δεν μπορούσε να κάνει μια διαδρομή;», διερωτήθηκε ο κ. Βελόπουλος και προσέθεσε: «Ούτε με μεγάφωνα, ούτε με καμπάνες, ούτε με λειτουργίες μεταφέρεται ο κορωνοϊός».

Συνεχίζοντας ο κ. Βελόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εξέπεμψε αντιφατικά μηνύματα στο θέμα των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

«Δεν μπορεί να κυκλοφορεί ο κ. Χαρδαλιάς τη μια μέρα με μάσκα και την άλλη χωρίς μάσκα», ανέφερε. «Δεν μπορείτε από τη μια να λέτε στον πολίτη, "μαντρώσου στο σπίτι σου" και από την άλλη να χτυπάτε παλαμάκια στο τριαξονικό της κ. Πρωτοψάλτη».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, αναφέρθηκε στο διαφημιστικό σποτ "Μένουμε Σπίτι" και πρότεινε να δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο μήνυμα για την αγορά ελληνικών προϊόντων.

«Για να μείνουμε σπίτι πρέπει να υπάρχει Ελλάδα και για να υπάρχει Ελλάδα κάντε ένα διαφημιστικό και πείτε: "Στηρίξτε τα ελληνικά προϊόντα". Το κάνει η γειτονική Ιταλία το κάνει και η Τουρκία», είπε ο κ. Βελόπουλος απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό και προσέθεσε πως με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι εισαγωγές και η ψαλίδα του εμπορικού ελλείμματος.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, εξέφρασε επιφυλάξεις ενώ επικαλέστηκε δηλώσεις της υπουργού Παιδείας σύμφωνα με τις οποίες, όπως είπε, η επιστροφή στα σχολεία, «είναι σημαντική πρόκληση με αβεβαιότητες».

«Γιατί ανοίξαμε τα σχολεία», διερωτήθηκε «Αν είστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να τα ανοίξουμε όλα. Αν όμως υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές δεν μπορούμε να ρισκάρουμε με "αβεβαιότητα"», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Το 73% των Ελλήνων εκπαιδευτικών, είναι άνω των 51 ετών. Πώς το κάνετε αυτό;»

Ο κ. Βελόπουλος, έκανε επίσης λόγο για καθυστερήσεις στα προγράμματα ΕΣΠΑ. «Μόνο σε ένα υπουργείο υπάρχουν 26 επενδυτές που περιμένουν εδώ και τέσσερις μήνες να ξεκινήσει η επένδυσή του; Γιατί καθυστερούν;» σημείωσε.

«Το δύσκολο δεν είναι να κλείσει η οικονομία αλλά να την ξεκλειδώσετε», συνέχισε. «Τώρα ξεκινούν τα δύσκολα για εσάς. Εύχομαι να πάει καλά το σχέδιό σας. Αν έχετε σχέδιο. Εγώ όμως άκουσα για μέτρα με δανεικά. Δεν άκουσα τρόπο παραγωγής πλούτου. Και αυτά είναι δανεικά που θα πρέπει να τα επιστρέψουμε. Αν όμως δεν δουλέψουμε την πρωτογενή παραγωγή δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε ποτέ τα δανεικά και ο Έλληνας θα συνεχίσει να δουλεύει και να πεινάει. Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να δίνετε λεφτά στους Έλληνες για να μην δουλεύουν. Γιατί τα επιδόματα είναι για να μην δουλεύουν. Πρέπει να κάνετε ένα σχέδιο ώστε τα λεφτά να πάνε σε δουλειές. Ο Έλληνας ζητάει δουλειά δεν ζητάει ελεημοσύνη».
Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία θα χαθούν 16 δισ. ευρώ ενώ έκανε ειδική αναφορά στον τουρισμό.

«Τα ξενοδοχεία θα υποστούν τεράστιο πλήγμα. Μην έχουμε αυταπάτες. Το 2020 θα χαθούν 5 δισ. ευρώ».
Ο κ. Βελόπουλος πρότεινε να χρησιμοποιηθούν σε κάποιους τομείς ειδικά ρομπότ, όπως γίνεται στην Κίνα και στην Ιαπωνία και όσοι ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους να δεσμευτούν έναντι κινήτρων να πάρουν ελληνικά προϊόντα για τα ξενοδοχεία τους. «Με τον τρόπο αυτό θα κινηθεί η ελληνική παραγωγή, τυποποίηση και μεταφορά. Να στηριχτούν οι Έλληνες αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς. Γιατί την επόμενη φορά ο ξένος το προϊόν που θα καταναλώσει εδώ θα το αναζητήσει στη χώρα του και κάπως έτσι θα κινηθούν και οι εξαγωγές. Αυτό μπορεί να φέρει τζίρο 1,5 με 2 δισ. ευρώ που θα μπουν σε ελληνικές τσέπες».

Κλείνοντας ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Exon Mobil και της Τotal ότι αναστέλλουν τις εργασίες τους και αποσύρονται από την ΑΟΖ της Κύπρου.

«Αυτό είναι πολύ δυσάρεστο και δυστυχώς θα το βρούμε μπροστά μας. Το επισημαίνω όμως γιατί πρέπει να καταλάβετε ότι δεν υπάρχουν φιλίες αλλά συμφέροντα. Επίσης από χθες στην Βόρειο Ήπειρο έχουν αρχίσει διώξεις Ελλήνων Βορειοηπειρωτών από τις δυνάμεις του Ράμα. Και εσείς έχετε αναλάβει μια δέσμευση απέναντι στους Βορειοηπειρώτες για το θέμα των συντάξεων. Ας ξεκινήσουμε όμως από κάπου», κατέληξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.