ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οι εργαζόμενοι βρίσκονται ξανά μπροστά σε μία μεγάλη επίθεση με πετσόκομμα δικαιωμάτων»

Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τη διασφάλιση εισοδήματος των εργαζομένων στον τουρισμό

Επίκαιρη ερώτηση για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, τη διασφάλιση των εισοδημάτων τους και των εργασιακών τους δικαιωμάτων κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, προς τον υπουργό Εργασίας, Χρήστο Σταϊκούρα.

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ αναφέρει:

«Ο τουρισμός από βαριά βιομηχανία, στήριγμα της καπιταλιστικής ανάκαμψης, βρέθηκε ξαφνικά λόγω της υγειονομικής κρίσης ο βαριά ασθενής κλάδος και το πρόβλημα στην οικονομία.

Στον κλάδο, που κατά την περίοδο της 10ετούς κρίσης όχι μόνο δεν είχε απώλειες αλλά αντίθετα τα έσοδα και τα κέρδη αυξάνονταν χρόνο με το χρόνο, δεν ήταν λίγοι οι εργαζόμενοι που ήταν απλήρωτοι για μήνες και για χρόνο, που δούλευαν χωρίς ασφάλιση. Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι έμπλεοι ικανοποίησης μιλούσαν για τα νέα ρεκόρ με μεγάλη προβολή από τα ΜΜΕ. Ρεκόρ όμως που πραγματοποιήθηκαν με το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων, με εντατικοποίηση, μεγάλες απώλειες εισοδήματος, μεγάλες ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μια εργασιακή ζούγκλα αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων και των μνημονιακών μέτρων που θεωρήθηκαν αναγκαίοι όροι για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Ένα εργασιακό περιβάλλον που αποσιωπήθηκε από τους λαλίστατους ακριβοπληρωμένους κονδηλοφόρους της αστικής τάξης, σε αντίθεση με την προβολή της δήθεν αποτελεσματικής δουλειάς των υπουργών τουρισμού που κατάφεραν μαζί με τους εργοδότες το θαύμα.

Τώρα οι εργαζόμενοι βρίσκονται ξανά μπροστά σε μία μεγάλη επίθεση με νέες αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι όλα τα μέτρα των ΠΝΠ που στηρίζουν τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, όπως η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, η εκ περιτροπής εργασία, το Δώρο του Πάσχα στις καλένδες, η απογείωση του εργοδοτικού δικαιώματος στο χρόνο εργασίας και τις αμοιβές, είναι προσωρινά και ότι θα ανασταλούν με τη λήξη των περιοριστικών μέτρων.

Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα από τις δεσμεύσεις για την προσωρινότητα των μνημονιακών μέτρων, που έγιναν το φάρμακο ενάντια στις «παθογένειες του παρελθόντος» όπως χαρακτηρίστηκαν τα οποία δικαιώματα, γι’ αυτό και διατηρήθηκαν όπως το επιτάσσουν οι εργοδοτικές οργανώσεις και υιοθετείται από τα κόμματά τους.

Η κυβέρνηση ικανοποιώντας αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων επιδιώκει να βάλει σε καραντίνα τα όποια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει, συνοδεύοντας αυτό το στόχο με περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Η θέση των εργαζομένων θα επιδεινωθεί δραματικά αν δε μεταβούν γρήγορα από το «Μένουμε στο σπίτι» στο «Μπαίνουμε στον αγώνα», αν δεν οργανωθούν, αν δεν αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Στον επισιτισμό τουρισμό, η εργοδοσία ετοιμάζεται να εφαρμόσει άμεσα και μόνιμα τα δήθεν προσωρινά μέτρα και υποδεικνύει να νομοθετηθούν και νέα μέτρα που φορτώνουν τις όποιες απώλειες στους εργαζόμενους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,

• Με τη λήξη της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, θα ενεργοποιηθεί η εργασιακή σχέση των εργαζομένων με τα ίδια δικαιώματα που είχαν πριν την αναστολή της σύμβασης εργασίας; Θα εφαρμοστούν οι όροι και οι ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Όπως για παράδειγμα ο όρος της επαναπρόσληψης των εργαζομένων με βάσει το νομικό πλαίσιο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις ημερομηνίες που προβλέπουν; Θα κάνει αποδεκτό το αίτημα των επιχειρηματικών ομίλων όπως εκφράστηκε από το ΣΕΤΕ για μη εφαρμογή αυτού του όρου της σύμβασης φέτος;

• Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων στον τουρισμό, είτε ανοίξουν είτε όχι οι επιχειρήσεις;

• Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση απέναντι στους ελαστικά απασχολούμενους, ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, με συμβάσεις μιας μέρας, λίγων ωρών, λίγων ημερών, λίγων μηνών από δουλεμπορικά γραφεία, μορφές που νομοθετήθηκαν από τις αστικές κυβερνήσεις για να ικανοποιήσουν ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας και εξαιρέθηκαν από τη στήριξη των 800€; Πώς θα διασφαλίσει το εισόδημά τους και την ασφάλιση τους;».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.