ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρά το «φρένο» στην σεναριολογία...

Ανασχηματισμός σε δύο δόσεις από Μητσοτάκη

Σε αυστηρές συστάσεις προς υπουργούς και άλλα κυβερνητικά στελέχη να σταματήσουν να ρίχνουν νερό στον μύλο της «ανασχηματισμολογίας» προχώρησε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται σοβαρά ποιες αλλαγές θα πραγματοποιήσει στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και με... ποιον τρόπο, «ψάχνοντας» ταυτόχρονα τον κατάλληλο χρόνο.

Επί της ουσίας, οι συστάσεις Μητσοτάκη προς τους υπουργούς αφορούσαν ακριβώς αυτό: τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού να ανακατέψει την τράπουλα του κυβερνητικού σχήματος. Ως εκ τούτου, για ευνόητους λόγους ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να σταματήσει η σχετική συζήτηση, προκειμένου να διατηρήσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. «Αν ο Μητσοτάκης κάνει ανασχηματισμό και οι αλλαγές έχουν προεξοφληθεί από τη κοινή γνώμη, τότε θα κάνουμε μία τρύπα στο νερό», τονίζει στο Matrix24.gr τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να βάλει... «σιωπητήριο» προς όλους.

Κριτήριο η αποδοτικότητα...

Πάντως, αρμόδιες πηγές επιμένουν ότι κριτήριο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα είναι το επικοινωνιακό αποτύπωμα, αλλά οι βελτιώσεις όπου κρίνεται ότι οι υπουργοί δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, αλλά και η αντικατάσταση υπουργών που θεωρούνται «καμένα» ή που έχουν ταυτιστεί με αρνητική δημοσιότητα. Άλλωστε, είναι γνωστό πως το επικοινωνιακό αποτύπωμα των ανασχηματισμών κρατά 2-3 μέρες και, ως εκ τούτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτά περισσότερο τι βαθμό έχει βάλει στους υπουργούς του. Άλλωστε, ειδικά την περίοδο που τώρα ξεκινά, η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει μία τεράστια κρίση και, ως εκ τούτου, ατυχείς χειρισμοί ή υπουργοί με μέτριες επιδόσεις είναι μία καταστροφική «πολυτέλεια» για την χώρα. Για παράδειγμα, πολλοί στη ΝΔ θεωρούν «καμένο χαρτί» τον Γιάννη Βρούτση, αφού ο ίδιος ταυτίστηκε με τα « voucher της ντροπής» και τα «Σκοιλ Ελικικού», που έφεραν την κυβερνώσα παράταξη αντιμέτωπη με μία βασική ομάδα που την στήριξε στις εκλογές: τους ελεύθερους επαγγελματίες-επιστήμονες, που συγκρότησαν το περίφημο «κίνημα της γραβάτας» και είχαν στηρίξει τη ΝΔ εδώ και 3 χρόνια. Στο ίδιο μήκος κύματος, η αδυναμία της Λίνας Μενδώνη να προβλέψει τις αλυσιδωτές αντιδράσεις από τους καλλιτέχνες και τους εργάτες του πολιτισμού δύσκολα μπορεί να «συγχωρεθεί» από το Μέγαρο Μαξίμου, αν και οι πληροφορίες περί την τύχη της υπουργού Πολιτισμού είναι κάπως συγκεχυμένες. Ταυτοχρόνως, έντονη είναι και η δυσαρέσκεια για τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, εξ ου και όλα δείχνουν ότι θα κατέβει από το τρένο.

…αλλά και η επικοινωνία

Βεβαίως, στην δύσκολη περίοδο που ξεκινά, ρόλο παίζει και η επικοινωνία. Για παράδειγμα, όλα δείχνουν πως θα υπάρξει αλλαγή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, που χρεώνεται το επικοινωνιακό πρόβλημα που έχει η κυβέρνηση. Επίσης, διάφορες δηλώσεις του θα «πληρώσει» και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αλλά και η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, που έχει καταγράψει ουκ ολίγα «μαργαριτάρια» στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Σε δύο δόσεις

Την ίδια στιγμή, στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν ήδη πώς θα προωθήσουν τις αλλαγές, καθώς συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη αναγνωρίζουν ότι «δεν είναι καιρός για πειραματισμούς» -κι αυτό παρά τη διαπιστωμένη ανάγκη να αλλάξει και η δομή ορισμένων υπουργείων, αλλά και χαρτοφυλακίων. Όπως και να έχει, ακριβώς επειδή... δεν είναι ώρα για πειραματισμούς, όλα δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό... δύο δόσεων: δηλαδή, γι’ αρχή θα προχωρήσει σε διορθωτικές αλλαγές στις αρχές του καλοκαιριού ενώ, όταν η κυβέρνηση αποκτήσει μία καθαρή εικόνα της «επόμενης μέρας» στην οικονομία και την κοινωνία, τότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για σαρωτικές αλλαγές σε επίπεδο προσώπων, αλλά και για την αναδόμηση της κυβέρνησης. Αυτή η αναδόμηση θα μπορούσε να λάβει χώρα στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε ο πρωθυπουργός να ανέβει με... «φρέσκο» αέρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για να παρουσιάσει το πρόγραμμα της επόμενης μέρας.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. === ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Ο ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ Ο ΟΠΟΙΟΣ
    ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΔΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΙΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ MATRIX24, ΕΙΝΑΙ
    Η ΜΑΡΕΒΑ.
    === Η ΜΑΡΕΒΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΑ-
    ΚΤΗ ΜΑΣ Ο,ΤΙ ΣΥΖΗΤΑΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΤΗΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΣΕ ΧΡΟΝΟ dt ΚΑΙ
    ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜATRIX24 ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΠΛΗΡΟ-
    ΦΟΡΟΥΜΑΣΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΟΙΚΙΑ.
    === ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΡΟΣ MATRIX24 : ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ’
    ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΟΥ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΜΗΝ ΣΑΣ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ
    5ΨΗΦΙΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !!!!!!!!!!!!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.