ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταγγελίες από Κατσώτη για τα χημικά - «Κομματικό στρατό» χαρακτήρισε τους εργαζόμενους ο υπουργός

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό-Τουρισμό: «Μετωπική» Βρούτση-Κατσώτη

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΚΚΕ -και συγκεκριμένα μεταξύ του Γιάννη Βρούτση και του Χρήστου Κατσώτη- προκάλεσαν σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κομμουνιστικού Κόμματος, τα χθεσινά επεισόδια στο υπουργείο Εργασίας, όπου εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό στο πλαίσιο της διαδήλωσής τους θέλησαν να συζητήσουν τα αιτήματά τους με την ηγεσία του υπουργείου, αλλά αντ' αυτού δέχθηκαν χημικά μέσα από τα κατεβασμένα ρολά του κτιρίου, από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ζήτησε την προστασία των εποχικών εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό και την εξασφάλιση του εισοδήματός τους, ενώ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατέθεσε σχετική τροπολογία υπό το βάρος των κινητοποιήσεων για επαναπρόσληψη των εποχικών και την αναστολή των συμβάσεών τους.

Κατσώτης: «Καταγγέλλουμε τα χημικά στους εργαζόμενους, που για ακόμη μία φορά βρήκαν την πόρτα κλειστή»

Αρχικά, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την κυβέρνηση για τα χημικά που εξαπολύθηκαν στους εργαζόμενους στον Τουρισμό - Επισιτισμό που διαδήλωναν στο υπουργείο Εργασίας και για μια ακόμα φορά βρήκαν την πόρτα κλειστή.

Για τους εποχικούς εργαζόμενους σημείωσε ότι με βάση συγκεκριμένους νόμους οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να επαναπροσλάβουν το προσωπικό που εργάστηκε κατά την προηγούμενη τουριστική περίοδο. Συνεπώς οι επιχειρήσεις, εφόσον λειτουργήσουν, υποχρεούνται να τους επαναπροσλάβουν. Και σε περίπτωση που δεν λειτουργήσουν ή σε περίπτωση που δεν θα επαναπροσλάβουν το σύνολο του προσωπικού, οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στο καθεστώς αναστολής των συμβάσεών τους, ώστε να δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού και πλήρους κάλυψης των ασφαλιστικών τους εισφορών.

«Κομματικό στρατό» χαρακτήρισε ο Βρούτσης τους διαδηλωτές από τον Επισιτισμό-Τουρισμό

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, απ' τη μεριά του, ισχυρίστηκε ότι στο υπουργείο δεν διαδήλωναν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό, αλλά ο... κομματικός στρατός του ΚΚΕ!

«Χθες δεν υπήρξε διαμαρτυρία του κόσμου του τουρισμού και του επισιτισμού. Ηταν ο κομματικός στρατός του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ οι οποίοι με απρόκλητο τρόπο κλωτσούσαν και χτυπούσαν την πόρτα του υπουργείου Εργασίας. Ηταν συγκέντρωση του κομματικού στρατού του ΚΚΕ που δεν εκφράζει τον κόσμο του επισιτισμού και τουρισμού. Ήρθε ο κομματικός στρατός την ώρα που υπήρχε υπουργικό συμβούλιο. Ξέρετε ότι εγώ δέχομαι τους πάντες όταν υπάρχει ραντεβού... Εσείς δίνατε τις κατευθύνσεις στις επιθέσεις. Δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι έχετε περάσει στο παρελθόν; Σας βλέπουν από την τηλεόραση και συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για μια στημένη διαδικασία», ισχυρίστηκε ο κ. Βρούτσης!

Ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε τροπολογία για τους εποχικούς εργαζόμενους και στη δευτερολογία του ανάπτυξε το περιεχόμενό της. Ανέφερε πως οι εποχικοί εργαζόμενοι του 2019 σε ξενοδοχεία, τουριστικές επιχειρήσεις και τουριστικά λεωφορεία θα επαναπροσληφθούν, κάτι που είναι υποχρεωτικό από νόμο του 1983 όπως παραδέχθηκε. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αναστείλουν τις συμβάσεις τους από 1/6 έως 30/9 και οι εργαζόμενοι να λάβουν ειδικό επίδομα 534 ευρώ και ασφαλιστική κάλυψη επί του συγκεκριμένου ποσού.

Επίσης, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι η άρση της αναστολής σύμβασης μπορεί να γίνει με βάση την πληρότητα ενός ξενοδοχείου π.χ. αν είναι στο 20% η πληρότητα, θα ανακαλείται η αναστολή του 1/3 των συμβάσεων, αν είναι 50% θα ανακαλείται η αναστολή για τα 2/3 των συμβάσεων και στο 80% της πληρότητας θα ανακαλείται η αναστολή για όλους τους εργαζόμενους. Μετά την άρση της αναστολής οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στο πρόγραμμα «Συν-εργασία» για εκ περιτροπής εργασία με απώλεια έως και του 20% του μισθού τους. Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι για όσους δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης θα δοθεί έκτακτη αποζημίωση ίση με το τελευταίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν και θα ισχύει για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Επίσης, το κράτος θα καλύψει τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές σε επιχειρήσεις που θα προσλάβουν εργαζόμενους μερικής απασχόλησης για τους μήνες Ιούνιο έως Σεπτέμβριο. Να σημειωθεί ότι, με βάση τους ισχύοντες νόμους και ΣΣΕ, δικαίωμα επαναπρόσληψης έχουν οι εργαζόμενοι που υποβάλουν αίτηση μέσω των σωματείων τους. Η πρακτική που εφαρμόζεται, λόγω των εκβιασμών και της τρομοκρατίας της εργοδοσίας, είναι να εξαναγκάζονται οι εργαζόμενοι να μην προσφεύγουν στα σωματεία για να υποβάλουν αίτηση, με αποτέλεσμα στην προκείμενη περίπτωση να μένουν ακάλυπτοι με βάση τα όσα είπε ο υπουργός.

Κατσώτης: «Κινητοποιήθηκαν 45 σωματεία εργαζομένων σε όλη τη χώρα και κανένας κομματικός στρατός - Αυτούς που η κυβέρνηση καταδικάζει στην πείνα»

Στη δευτερολογία ο βουλευτής του ΚΚΕ απάντησε στον υπουργό Εργασίας πως την Πέμπτη κινητοποιήθηκαν 45 σωματεία εργαζομένων σε όλη τη χώρα και πως δεν είναι κομματικός στρατός, είναι όλοι αυτοί που η κυβέρνηση καταδικάζει στην πείνα και για τους οποίους έχει πάντα τις πόρτες κλειστές. Αντίθετα ικανοποιεί όλα τα αιτήματα του ΣΕΤΕ και του ΣΕΒ.

«Ήμουν εκεί ως εκπρόσωπος του κόμματος και δήλωνα τη συμπαράσταση μου στους εργαζόμενους αλλά και σαν εργαζόμενος στον τουρισμό τόσα χρόνια. Ούτε εντολές έδινα, ήταν 45 σωματεία από όλη την Ελλάδα που κινητοποιήθηκαν. Δεν ήταν κομματικός στρατός του ΚΚΕ. Ήταν εργαζόμενοι, σερβιτόροι, καμαριέρες, λαντζέρηδες αυτοί που τους καταδικάζει στην πείνα και την εξαθλίωση η κυβέρνηση. Να μας πει ο κ. Βρούτσης ποτέ δέχτηκε σωματεία. Ερμητικά κλειστές οι πόρτες του υπουργείου Εργασίας για τα σωματεία προκειμένου να συζητήσουν τα αιτήματα τους», δήλωσε ο κ. Κατσώτης.

Σε ό,τι αφορά τους εποχικούς, σημείωσε ότι αυτό που πρέπει να γίνει για να διασφαλιστούν είναι η επαναπρόσληψη, η αναστολή σύμβασης και επίδομα ανεργίας για να βγάλουν το χρόνο. Ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλίζεται το σύνολο των εποχικά εργαζομένων κάτι που εύκολα μπορεί να εντοπίσει η κυβέρνηση μέσα από τις ΑΠΔ του 2019 που είναι καταχωρημένες στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, κάτι που ο υπουργός δεν αποδέχτηκε.

Ο Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που έβγαλαν τα 22 δισ. ευρώ έσοδα πέρυσι στον Τουρισμό καθώς χωρίς αυτούς τα ξενοδοχεία είναι κουφάρια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.