ΕΛΛΑΔΑ

Στο μνημείο των νεκρών εργατών του 1926

Εργατική Πρωτομαγιά: Συμβολική συγκέντρωση στον Πειραιά

Με συμβολική συγκέντρωση στο μνημείο των νεκρών εργατών της μεγάλης απεργίας του Αυγούστου του 1926 στο Πασαλιμάνι, Σωματεία του Πειραιά, οργανωμένα, συντεταγμένα και με όλα τα μέτρα προστασίας, τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά και, όπως οι ίδιοι τόνιζαν «διαλύουμε κάθε προσπάθεια να επιβληθεί απεργιακό σιωπητήριο στην πόλη».

Στην κινητοποίηση εκπροσωπήθηκαν όλα τα ταξικά σωματεία του Πειραιά. Ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες, λιμενεργάτες του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ, εργαζόμενοι ΟΤΑ, Νοσοκομειακοί, ελαιουργοσαπουνοποιοί, οικοδόμοι, οδηγοί φορτηγών και άλλα. Στο πλευρό τους βρέθηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

Ομιλητής στην συγκέντρωση, ήταν ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται απέναντι στην επερχόμενη οικονομική κρίση, γιατί οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να βγουν κερδισμένοι. Η εργατιά αντεπιτίθεται, η συμμαχία της εργατικής τάξης με τις άλλες λαϊκές δυνάμεις δεν μένουν στον πάγο. Μένουμε δυνατοί στις συνθήκες της πανδημίας. Σηκώνουμε το μπόι μας, υψώνουμε τη γροθιά μας και απαιτούμε μέτρα προστασίας της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καταγγέλλουμε την έλλειψη μέτρων προφύλαξης στους χώρους δουλειάς, τις τραγικές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, υποδομές και μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας, για να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται, οι καπιταλιστές. Για την κατάργηση όλων των παλιότερων μνημονιακών νόμων και των πρόσφατων αντιλαϊκών μέτρων.

Ο κορωνοϊος θα γιατρευτεί και η πανδημία θα περάσει. Ο καπιταλισμός όμως είναι αθεράπευτος και θα συνεχίσει να βασανίζει την ανθρωπότητα, με τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους, την καταστροφή του περιβάλλοντος. Δυναμώνουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας, για να οικοδομήσουμε τις προϋποθέσεις για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, εξαθλίωση, πολέμους».

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των νεκρών απεργών και ενός λεπτού σιγή.

Στην ομιλία του στην απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων στον Πειραιά, ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, επισήμανε:

«Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες,

Η 1η Μάη είναι η μέρα των εργατών, είναι η δική μας μέρα. Είναι η μέρα που οι εργάτες όλου του κόσμου τιμούν τους νεκρούς της τάξης τους, τους ηρωικούς εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, τις αιματηρές κατακτήσεις στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας.

Είναι μια μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Το σύνθημα "Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά" είναι ζωντανό, είναι επίκαιρο, βροντοφωνάζεται σήμερα από τους εργάτες σε όλο τον κόσμο στις συγκεντρώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Το οφείλουμε σε αυτούς που πάλεψαν πριν από εμάς, στους χιλιάδες νεκρούς της τάξης μας, στους νεκρούς του Σικάγου για τη μάχη του 8ωρου, στους νεκρούς του Πασαλιμανιού το 1924, στους νεκρούς του Μάη του '36, στη Θεσσαλονίκη, στους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής, το '44, στους χιλιάδες ανυπότακτους της ταξικής πάλης.

Ιδιαίτερα σήμερα στις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού επιβεβαιώνεται ότι ο πραγματικός και ορατός εχθρός για τη ζωή των εργατών και του λαού είναι ο καπιταλισμός που πολλαπλασιάζει και οξύνει τα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα.

Μία είναι η αλήθεια που αναδεικνύεται σήμερα πιο ξεκάθαρα παρά ποτέ. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να λύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων. Ούτε τη φτώχεια, ούτε την ανεργία, ούτε την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις, ούτε να εξασφαλίσει το επίπεδο Υγείας - Πρόνοιας που έχει ανάγκη ο λαός.

Ακριβώς γιατί αυτό που βαραίνει στις επιλογές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του δεν είναι οι λαϊκές ανάγκες, αλλά τα κέρδη των λίγων.

Για αυτό και στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, τα προηγούμενα χρόνια άφησαν ανοχύρωτο το δημόσιο σύστημα Υγείας, έτσι καταργήθηκαν νοσοκομειακές κλίνες, έκλεισαν νοσοκομεία, έμειναν χωρίς ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές οι πρωτοβάθμιες μονάδες Υγείας, έτσι ώστε να βρεθεί πρόσφορο έδαφος για την κερδοφορία της Ιδιωτικής Υγείας και των επιχειρηματιών να δραστηριοποιούνται στο χώρο και θησαυρίζουν.

Πάει πολύ σήμερα οι ίδιοι οι κυβερνώντες που πετσοκόβουν τη Δημόσια Υγεία, σήμερα να παρουσιάζονται ως σωτήρες και να χαρακτηρίζουν υποκριτικά τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό ως ήρωες.

Από τη μια προσπαθούν να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες και την καθημερινή, μόνιμη αθλιότητα σε όλους τους τομείς την οποία βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και από την άλλη επιτίθενται πιο αποφασιστικά σε όλους τους εργαζόμενους για χάρη των συμφερόντων του κεφαλαίου, των αρπαχτικών στο χώρο της Υγείας.

Είναι καθαρό ότι οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι για μια ακόμα φορά τα μεγάλα θύματα αυτής της πανδημίας, που λειτουργεί ως καταλύτης για μια νέα βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση, αλλά και για την προώθηση των σχεδιασμών και απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων.

Επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους είναι τα "έκτακτα" αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή την πανδημία να παραμείνουν. Ήδη κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες ετοιμάζουν γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης, απογείωση της ευελιξίας και της κινητικότητας των εργαζομένων. Μαζί με τις παχυλές χρηματοδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο για τους εργαζόμενους, ετοιμάζεται το καθεστώς το μισής δουλειάς, του μισού μισθού, ενώ η ανεργία θα εκτιναχθεί ακόμα περισσότερο.

Παίρνουμε τη σκυτάλη από τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος που αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη.

Από τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών για άμεσα μέτρα προστασίας τους, προσλήψεις, κάλυψη των κενών, επίταξη το ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Από τη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης των Σωματείων στα σούπερ μάρκετ και τον Επισιτισμό για μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας, των δικαιωμάτων, των εργαζομένων στον κλάδο.

Από τη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων στις 28 Απρίλη στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα:

Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά. Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα με ενισχύσεις των Σωματείων μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε τις ανάγκες μας.

Η εικόνα της μητρόπολης του καπιταλισμού, των ΗΠΑ, που έστησαν "τσαντίρια" σε υπαίθριους χώρους και τα ονόμασαν "νοσοκομεία" ή της Αγγλίας που αντί προστατευτικών στολών στους νοσηλευτές, τους έδωσαν να φοράνε σακούλες σκουπιδιών για προστασία, δείχνουν καθαρά ότι ο πραγματικός και ο μεγάλος κίνδυνος για το μέλλον της ανθρωπότητας και των εργαζομένων είναι ο καπιταλισμός. Είναι ο παράγοντας που εγκληματεί αδιάκοπα απέναντι στη ζωή των εργαζομένων και των λαών. Ο παράγοντας που προκαλεί φτώχειες, εξαθλίωση, προσφυγιά και πολέμους.

Είναι αυτό το σύστημα που, για να κρύψει την εγκληματική του στάση απέναντι στις ανάγκες του λαού και τις τεράστιες ελλείψεις στο χώρο της Υγείας, οδηγεί σε επιλογές που καθορίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, ποιος θα μπει στο νοσοκομείο και ποιος θα μείνει να παλέψει κλεισμένος μόνος στο σπίτι του, χωρίς καμία ιατρική φροντίδα.

Τα διδάγματα από την ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρα από ποτέ. Ό,τι κέρδισε η εργατική τάξη το κέρδισε με σκληρούς αγώνες, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του, ανατρέποντας συσχετισμούς που μπορεί να φαντάζουν ανυπέρβλητοι.

Πάνω από όλα η ιστορία απέδειξε ότι η εργατική τάξη, η πιο πρωτοπόρα δύναμη της κοινωνίας, μπορεί σε συμμαχία με τις καταπιεζόμενες λαϊκές δυνάμεις να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου, να οικοδομήσει μια νέα κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών. Η προσωρινή υποχώρηση του εργατικού κινήματος ούτε δικαιώνει την καπιταλιστική βαρβαρότητα που ζούμε, ούτε πολύ περισσότερο σταματούν τον τροχό της ιστορίας που παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια κινείται πάντα προς τα εμπρός.

Αυτή η βαρβαρότητα δεν εξωραΐζεται από επιμέρους μέτρα άμβλυνσης των συνεπειών της, από προσπάθειες που κάνουν οι κυβερνήσεις, τα κόμματα, οι διεθνείς ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, συνολικά οι δυνάμεις που υπερασπίζονται και υπηρετούν αυτό το άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Δεν μπορεί να είναι ατομική ευθύνη οι ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η εθνική ομοψυχία, που ευαγγελίζονται, δεν αφορά τους εργαζόμενους, ούτε είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι.

Άλλωστε το είδαμε και τώρα, εκατομμύρια για τις επιχειρήσεις, νέα σκληρά μέτρα και μνημόνια για τους εργαζόμενους. Όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν με το παραμύθι της ΕΕ, δεν μπορούν να κρύψουν ότι η Ευρωζώνη είναι από τη φύση της συμμαχία καπιταλιστών, που παρά τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς της σε κάθε περίπτωση δείχνουν τα δόντια τους στους λαούς.

Σε αυτή τη γραμμή η κυβέρνηση έχει πρόθυμο σύμμαχο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα της χώρας. Έχει συμμάχους και από τις πλειοψηφίες των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, μια σειρά Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων.

Ακόμα και εδώ στο λιμάνι του Πειραιά οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού αντιδρούν ακόμα και στο να βγει μια ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου, για να στηρίξουμε τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη, όπως η Μέρα Πανελλαδικής Δράσης των συνδικάτων, για τους μεταλλεργάτες της Ζώνης, για τα προβλήματα των ναυτεργατών, με το επιχείρημα ότι είναι του ΠΑΜΕ.

Ακόμα και για την Πρωτομαγιά, η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να κάνουμε διαδικτυακή συζήτηση, η ΠΑΣΚΕ να καταθέσουμε μόνο στεφάνι και η "Ταξική Συσπείρωση", αφού έβγαλε ανακοίνωση - κάλεσμα για συγκέντρωση στην Αθήνα, ακολούθως ζήτησε να κάνουμε κοινή συγκέντρωση στον Πειραιά.

Οι απόντες από τους χώρους του Πειραιά, από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, τα ναυάγια της ταξικής πάλης νομίζουν ότι έτσι θα ξεγελάσουν τους εργαζόμενους του Πειραιά.

Κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται απέναντι στην επερχόμενη οικονομική κρίση, γιατί οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να βγουν κερδισμένοι. Η εργατιά αντεπιτίθεται, η συμμαχία της εργατικής τάξης με τις άλλες λαϊκές δυνάμεις δεν μένουν στον πάγο.

Μένουμε δυνατοί στις συνθήκες της πανδημίας. Σηκώνουμε το μπόι μας, υψώνουμε τη γροθιά μας και απαιτούμε μέτρα προστασίας της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καταγγέλλουμε την έλλειψη μέτρων προφύλαξης στους χώρους δουλειάς, τις τραγικές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, υποδομές και μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας, για να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται, οι καπιταλιστές. Για την κατάργηση όλων των παλιότερων μνημονιακών νόμων και των πρόσφατων αντιλαϊκών μέτρων.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες,

Ο κορονοϊος θα γιατρευτεί και η πανδημία θα περάσει. Ο καπιταλισμός όμως είναι αθεράπευτος και θα συνεχίσει να βασανίζει την ανθρωπότητα, με τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους, την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας, για να οικοδομήσουμε τις προϋποθέσεις για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, εξαθλίωση, πολέμους.

Η Εργατική Πρωτομαγιά συμβολίζει την ακαταμάχητη διεκδίκηση απέναντι στον ταξικό αντίπαλο. Με αυτό το όπλο στα χέρια και τη σκέψη μας τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες, όσους θυσιάστηκαν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμούμε με την παρουσία μας εδώ στο χώρο του Πασαλιμανιού τους εργάτες που δολοφονήθηκαν από το αστικό κράτος τον Αύγουστο του 1923. Τους τιμάμε με την απεργία της Πρωτομαγιάς που περιφρουρείται από το ξημέρωμα με αποφασιστικότητα από τους εργάτες και απεργιακές φρουρές στη Ζώνη, στο ΣΕΜΠΟ της COSCO, στα καράβια και αλλού.

Σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτόν το δρόμο, που περπάτησαν χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι, πρωτοπόροι αγωνιστές της τάξης μας θυσιάζοντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, δηλώνουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε μέχρι την τελική νίκη.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.