ΕΛΛΑΔΑ

«Μείναμε σπίτι, αλλά ΔΕN μείναμε σιωπηλοί!»

Εργαζόμενοι στο Θέαμα-Ακρόαμα: Διοργανώνουν κινητοποίηση αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

«''…Μα δε θα λένε: Ήτανε σκοτεινοί καιροί.  Θα λένε: Γιατί σωπαίναν οι ποιητές τους;'' Θα λένε σωπαίναν γιατί δε μπορούσαν να ζήσουν. Γιατί η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο στήριξης για την επιβίωση των καλλιτεχνών… Και δεν είμαστε μόνο εμείς και οι οικογένειές μας που πρέπει να επιβιώσουμε. Είναι και τα έργα τέχνης του χθες, του σήμερα και του αύριο», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους σωματεία εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού, οι οποίοι διοργανώνουν αύριο κινητοποίηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 12:00 και στις 19:30, στη Βουλή και στο ΚΘΒΕ αντίστοιχα.

«Γιατί χωρίς εμάς, ο Άμλετ δε θα αναρωτηθεί «Να ζει κανείς ή να μη ζει» και η Κάρμεν δε θα τραγουδήσει «L’ amour est un oiseau rebelle», τα παιδιά δε θα δουν ποτέ σε ντοκιμαντέρ το «τώρα», τα χρώματα που θα γινόντουσαν ουρανός θα στεγνώνουν πάνω στα πινέλα, ο πόνος και η χαρά δε θα γίνουν στίχοι, η Αντιγόνη δε θα σταθεί ποτέ μπροστά στον Κρέοντα, δε θα πλανέψουν ακρογιαλιές δειλινά το κορίτσι το ξένο, οι κύκνοι δε θα χορέψουν στη λίμνη τους, ο Μότσαρτ θα κρυφτεί σε μια άπαιχτη παρτιτούρα και τα μουσεία του μέλλοντος δε θα έχουν κανένα πίνακα με τη χρονολογία 2020.

Όχι. Δε σωπαίνουμε λοιπόν», συνεχίζουν οι εργαζόμενοι.

Posted by Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος on Tuesday, 5 May 2020

Τι διεκδικούν

Οι εργαζόμενοι στο Θέαμα - Ακρόαμα με την αυριανή τους κινητοποίηση διεκδικούν:

« - Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα – Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
- Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.
- Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.
- Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους  εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους  εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).

- Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.

- Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα  αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα».

Λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών της πανδημίας, οι συγκεντρωμένοι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασία, συγκεκριμένα αναφέρουν: «Στην κινητοποίηση την Πέμπτη στις 12:00 στη Βουλή δε θα είμαστε μόνο εμείς. Ανάμεσά μας, στα κενά που θα αφήσουμε κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας, θα γράψουμε τα ονόματα των καλλιτεχνών της παγκόσμιας ιστορίας που «ζουν» μέσα από μας, μαζί με μας, μαζί με όλο τον κόσμο. Αυτοί κι εμείς θα παίξουμε μαζί σε μια μοναδική παράσταση. Σε μια παράσταση που αφορά την επιβίωσή μας και την επιβίωσή τους.

Πράξη πρώτη. 

Σκηνή πρώτη.

(Αλλά όχι και τελευταία)

(Άνοιξη. Πλήθος κόσμου καταφθάνει στην πλατεία Συντάγματος. Το σκηνικό είναι άδειο. Σιγά σιγά κάποιοι ταξιθέτες τοποθετούν τον κόσμο στη θέση του, ενώ τα μεγάφωνα παίζουν μουσική. Ακούγεται ένας ψίθυρος «εσύ είσαι κρίκος στην αλυσίδα»).

Διατηρούμε όλες τις προφυλάξεις για την υγεία μας, έχουμε μαζί μας μάσκα και γάντια. Όπου αυτό δεν είναι δυνατό, επικοινωνούμε με τα σωματεία μας για την εξασφάλισή τους», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση των παρακάτω φορέων:

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ ΑΚΡΟΑΜΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ

ΕΕΤΕ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

ΑΣΜΑ

ΜΕΤΡΟΝ

ΣΩΜΣΕ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΧΟΡΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΚΤ

ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΚΠΑ

ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΚΠΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.