ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαραβάλλοντας τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής

Η αποδόμηση των μέτρων

Τις εξαγγελίες της κυβέρνησης με στόχο την στήριξη της εργασίας, του τουρισμού και των επιχειρήσεων, αποδομεί το Κίνημα Αλλαγής, που αντιπαραβάλλει τις δικές του προτάσεις όπως περιγράφονται στο ενδιάμεσο πρόγραμμα.

Ειδικά για τους εργαζομένους, το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει την επιδότηση ενός εκατομμυρίου εξ αυτών, με το κράτος να καλύπτει με διαφάνεια το 40% του μισθού των εργαζομένων για 6 μήνες, σε επιχειρήσεις που έπληξε η κρίση και με «αντάλλαγμα» να μη γίνουν απολύσεις και δυσμενείς μετατροπές στις συμβάσεις και όρους εργασίας. Ζητά ακόμα να μην υπάρχει κανένας άνεργος εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ χωρίς επίδομα ανεργίας έως το τέλος του χρόνου, πράγμα από το οποίο δεν εξαιρεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Όσο για τους εργαζόμενους στα εποχιακά ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν, προτείνουν την χορήγηση επιδόματος ανεργίας το φθινόπωρο χωρίς προϋποθέσεις ενσήμων.

Αντ’ αυτού, με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για πρόγραμμα ‘Συν-Εργασία’ και στόχο να αμείβεται με μισό μισθό η μισή δουλειά, στο Κίνημα Αλλαγής παρατηρούν ότι το πρόγραμμα προβλέπει ότι όσες επιχειρήσεις εμφανίζουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% τους μήνες Απρίλιο-Μάιο, θα μπορούν για 4-5 μήνες να θέτουν το προσωπικό τους σε μειωμένη απασχόληση (έως 50%), με μισό μισθό. Με το κράτος να καλύπτει το 60% της διαφοράς, το μέτρο δείχνει να οδηγεί κατά τους ίδιους σε μείωση του μισθού των εργαζομένων, την ώρα που το Κίνημα Αλλαγής έχει από νωρίς ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανεχθεί να ‘πληρώσουν το μάρμαρο’ και πάλι οι εργαζόμενοι. Την ίδια ώρα, στην Χαριλάου Τρικούπη, καταγγέλλουν ότι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης γενικεύονται, ενώ διερωτώνται δημόσια αν η κυβέρνηση θα καταστήσει υποχρεωτική με Νόμο την επαναφορά των συμβάσεων σε πλήρη απασχόληση, μετά το πεντάμηνο. Μιλούν για πλήρη εγκατάλειψη των ανέργων που αδυνατούν να βρουν δουλειά μέσα στην κρίση, ενώ καταγγέλλει τη δυνατότητα που παρέχεται στις επιχειρήσεις του τουρισμού, εστίασης, μεταφορών, πολιτισμού να θέτουν σε «αναστολή εργασίας» το σύνολο του προσωπικού τους ως και τον Ιούλιο. Παρατηρώντας ότι κράτος θα τους καλύπτει με μηνιαίο επίδομα 534 ευρώ, στο Κίνημα Αλλαγής σημειώνουν ότι απλώς μεταθέτει το πρόβλημα για δύο μήνες...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.