ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΟ... ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Όπως η χώρα βγαίνει σταδιακά από την καραντίνα, έτσι και η πολιτική επανέρχεται στις προ του κορονοϊού εκκρεμότητες. Και μία από αυτές είναι και η ανακάλυψη του... υγειονομικού πρωτοκόλλου που θα αποκαταστήσει την (βαριά) πολιτική βλάβη στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ. Το τελευταίο διάστημα είχαμε σειρά επεισοδίων που κατέδειξαν, για μια εισέτι φορά, τα εμπόδια στην αναδιοργάνωση της Προοδευτικής Παράταξης και ειδικότερα τα προβλήματα συνεννόησης ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και την Χαριλάου Τρικούπη. Από την ανακοίνωση τεσσάρων βουλευτών του ΚΙΝΑΛ (Χαρά Κεφαλίδου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος, Απόστολος Πάνας) ότι δεν σκοπεύουν να προσχωρήσουν στη ΝΔ μέχρι τις ερμηνείες για κλείσιμο του ματιού στον ΣΥΡΙΖΑ από τους Δημήτρη Ρέππα και Χάρη Καστανίδη στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις τους για τις προοπτικές της Κεντροαριστεράς.

Και σειρά άλλων πραγμάτων που αναζωπύρωσαν τη φιλολογία για το πώς η Φώφη Γεννηματά και οι συνεργάτες της θα αποκρούσουν τις αυξανόμενες επιθέσεις των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα να καταλάβουν επ' ωφελεία των κομμάτων τους το χώρο του Κέντρου. Κυρίως όμως ενίσχυσαν την καχυποψία μεταξύ των στελεχών του ΚΙΝΑΛ για τις πραγματικές προθέσεις ορισμένων σε περίπτωση εκλογών ή ακόμη και κυβερνητικού ανασχηματισμού. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η απουσία της Φώφης Γεννηματά, Γιώργου Παπανδρέου και Χάρη Καστανίδη από την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για πιθανά πρόσθετα αδικήματα του Μίμη Παπαγγελόπουλου πήρε πολιτικές διαστάσεις παρότι, όπως διευκρίνιζαν και οι τρεις με επιστολή που είχαν στείλει στον Πρόεδρο της Βουλής, εάν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν όπως και οι άλλοι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Στενός συνεργάτης της Φώφης υποστηρίζει ότι "η πολιτική αυτονομία του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι απλώς απόφαση της ηγεσίας, αλλά αποτελεί και συνεδριακή δέσμευση". Θεωρεί ότι "δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες αποσκιρτήσεις είτε προς τη ΝΔ είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ" επειδή, όπως λέει, "όσοι ήταν να πάνε με τον Μητσοτάκη είναι ήδη στην κυβέρνηση, ενώ όσοι ήταν να πάνε με τον Τσίπρα πήγαν στις εκλογές". Και συμπληρώνει "τώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει και τις επόμενες εκλογές ο παραδοσιακός κόσμος του ΠΑΣΟΚ, και ιδιαίτερα όσοι στις προτεραιότητές τους έχουν, για διάφορους λόγους, ψηλά το θέμα της εξουσίας δεν έχουν κανένα λόγο να ξαναψηφίσουν τον Τσίπρα και κατά συνέπεια είναι περισσότερο εύκολο να επανέλθουν αφού εκτός των άλλων η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διέψευσε και τις ελπίδες τους για μια διαφορετική, σε σχέση με τους προκατόχους της, πολιτική". Βεβαίως, όπως διατείνεται ο Παύλος Χρηστίδης, "το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα κόμμα της αντιπολίτευσης και ως τέτοιο, ασκεί αντιπολίτευση σε αυτόν που βρίσκεται στην κυβέρνηση, χωρίς όμως να... ξεχνά τι έκαναν οι προηγούμενοι".

Η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι πάντως αυτή που προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα. Τόσο αυτοί που τάσσονται υπέρ του αντιδεξιού μετώπου όσο και αυτοί που βγάζουν σπυράκια όταν ακούνε ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι "το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μεγαλούργησε σαν κυβερνητικό κόμμα. Όταν λοιπόν δεν υπάρχει κυβερνητική προοπτική, είναι πολύ πιθανό, στις επόμενες εκλογές -που λόγω και της απλής αναλογικής θα γίνουν σε συνθήκες ακραίας πόλωσης-, οι ψηφοφόροι και ειδικά αυτοί που θέλουν να έχουν σχέση με το γκουβέρνο να προτιμήσουν ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα". Σε μια τέτοια περίπτωση ενδέχεται το ΚΙΝΑΛ να μην καταφέρει να αυξήσει το ποσοστό του (8%), ενώ οι απαισιόδοξοι προφητεύουν ακόμη και συρρίκνωση. Ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που για πολλά χρόνια υπήρξε βουλευτής και υπουργός, υποστηρίζει ότι "το ΚΙΝΑΛ δεν έχει προοπτική αφού οι οπαδοί του είναι ηλικίας 60 ετών και άνω. Δυστυχώς, θέλουμε δεν θέλουμε, ο Τσίπρας είναι αυτός που ηγείται του μεγάλου κόμματος στον προοδευτικό χώρο και κατά συνέπεια αυτός έχει και τον πρώτο λόγο για το μέλλον της Κεντροαριστεράς. Αν στις τελευταίες εκλογές εμείς είχαμε πάρει 12- 14% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18-20% τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα και με βάση αυτή πρέπει να σχεδιάσουμε τη στρατηγική μας".

Η απάντηση των "δεξιόστροφων" του ΚΙΝΑΛ είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή "ο Τσίπρας είναι λαϊκιστής και υβριστής του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του". Και μάλιστα, όπως λένε, "αν είναι να διαλέξουμε καλύτερα να πάμε στον Μητσοτάκη αφού και οι ψηφοφόροι μας προτιμούν τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ". Και η αλήθεια είναι ότι πράγματι ,από τα στελέχη και τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ που έχουν απομείνει στο ΚΙΝΑΛ, σχεδόν το 70% προτιμά τη φιλελεύθερη δεξιά από την ριζοσπαστική αριστερά. Προβεβλημένος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ μάς λέει χαρακτηριστικά: "Από το 8,1% που πήραμε στις εκλογές το 7% είναι ηλικία άνω των 50 ετών. Το ποσοστό αυτό έχει έντονη αντισύριζα λογική και για να υπάρξει κάποια ηρεμία θα πρέπει ο Τσίπρας εφόσον δήλωσε στη Βουλή ότι είχε αυταπάτες να ζητήσει συγγνώμη για τα όσα έλεγε και έκανε για το ΠΑΣΟΚ και τα ηγετικά του στελέχη (Πινοσέτ, Ολαντρέου, γερμανοτσολιάδες, Τσολάκογλου, σε λίγο δεν θα μπορείτε να βγαίνετε από τα σπίτια σας). Για το άνοιγμα των λογαριασμών Σημίτη με την υπόνοια ότι διακινήθηκε μαύρο χρήμα. Για τη Novartis και τη σκευωρία σε βάρος των Βενιζέλου, Κουτρουμάνη, Λοβέρδου. Για τα μπουγελώματα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012 κλπ. Αν δεν το κάνει δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσει άλλους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Ο,τι πήρε, πήρε".

Σκεπτικισμό για την προσέγγιση που επιχειρεί ο Τσίπρας έχουν και στελέχη που έχουν διάθεση ν' αφήσουν πίσω τα παλιά και να συζητήσουν για το μέλλον. "Ο τρόπος που προσπαθούν να ανοίξουν το θέμα της συνεργασίας μέσω των πασοκογενών που ήδη έχουν πάρει στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο ενδεδειγμένος. Δεν έχει το μεγαλείο που είχαν το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας όταν έκαναν τα ανοίγματα στις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις και απορροφούσαν την Ενωση Κέντρου. Εκτός από την σοβαρότητα και την αξιοπρέπεια στην προσέγγιση των προσώπων, χρειάζονται προοδευτικές πολιτικές και προγραμματικές συμφωνίες", μάς λέει χαρακτηριστικά παλαιός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που βλέπει θετικά τον διάλογο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ "στην προοπτική επανίδρυσης της Προοδευτικής Παράταξης, μέσω διαδικασιών που θα συμφωνήσουν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων".

Η αλήθεια βέβαια είναι πως ενώ ο Τσίπρας θέλει όντως να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ το νέο ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, υπάρχουν αρκετοί στην Κουμουνδούρου που θα προτιμούσαν αυτό να γίνει με όρους υποταγής της Χαριλάου Τρικούπη στην Κουμουνδούρου. Μάλιστα κάποιοι από τους επώνυμους πασοκογενείς συμπεριφέρονται, όπως λένε κάποιοι σύντροφοί τους, ως γενίτσαροι. "Αντί να συμβάλλουν στο στήσιμο γεφυρών ανάμεσα στα δύο κόμματα, είναι οι πιο εσωστρεφείς. Αντί να πιέσουν προκειμένου η Προοδευτική Συμμαχία να περάσει στη δεύτερη φάση με την εμπλοκή περισσότερων στελεχών της στα όργανα και τις αποφάσεις που λαμβάνονται προτιμούν να κατοχυρώσουν τον δικό τους ρόλο δίπλα στον Τσίπρα και την ομάδα των προεδρικών", μάς λέει χαρακτηριστικά πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που μετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραδοσιακά στελέχη της Κουμουνδούρου δεν είναι αντίθετα με την προσέγγιση με το ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, όπως μάς λέει στενός συνεργάτης του Τσίπρα: "κανείς από τους δικούς μας δεν είναι αντίθετος στην προσέγγιση με τους ΠΑΣΟΚους. Όλοι, από όλες τις τάσεις το θέλουν. Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες για τις προτεραιότητες, αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει κυβερνώσα αριστερά αν παραμείνουμε προσκολλημένοι σε συνήθειες του παρελθόντος". Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας κάποια στιγμή αντέδρασε έντονα όταν άκουγε διάφορους συντρόφους του να τον κριτικάρουν σχετικά με το σχέδιο του να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της αριστεράς σε βασικό φορέα της λεγόμενης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης: "Γιατί με εγκαλείτε" τους είπε. "Τι θέλετε; Να γίνω αρεστός στην εκλογική μας βάση ή να διευρύνω το ακροατήριο και να φτιάξουμε μια νέα πλειοψηφία;"

Για να συμβεί όμως αυτό, όπως μάς εξηγεί συνομιλητής του τέως πρωθυπουργού, "θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης. Από τις συζητήσεις για τα δίκτυα αλληλεγγύης ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να περάσει στην πραγματική οικονομία. Οι προτάσεις του θα πρέπει να εξυπηρετούν τις ανάγκες των κοινωνικών στρωμάτων που εκπροσωπεί και οι πρωτοβουλίες του να συμβολίζουν την απόφασή του να επανασυνδεθεί ιδιαίτερα με τη μεσαία τάξη που, λόγω των πολιτικών που άσκησε όταν ήταν στην κυβέρνηση, διατάραξε τις σχέσεις μαζί της". Επίσης θα πρέπει οι όποιες αντιθέσεις να αφορούν το μέλλον και όχι το παρελθόν. "Οι αντιθέσεις χρειάζονται, όμως οι αντιπαραθέσεις ακόμη και οι τσακωμοί θα πρέπει να γίνονται για τα σύγχρονα προβλήματα και όχι τα παλιά", μάς λέει στενός συνεργάτης του Τσίπρα, ο οποίος έχει και τη γνώμη ότι η προσέγγιση με το ΚΙΝΑΛ "πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα για να μην δοθεί η εντύπωση ότι πάμε να κάνουμε ριφιφί".

Την ίδια γνώμη έχει και έτερος συνεργάτης του Τσίπρα, ο οποίος, σημειωτέον, στο παρασκήνιο προσπαθεί να λειάνει τις τριβές ανάμεσα στον Αλέξη και τη Φώφη. "Αυτή τη στιγμή η Γεννηματά πιέζεται από τον Μητσοτάκη στο Κέντρο. Η ΝΔ δεν θα περιοριστεί στα στελέχη που ήδη έχει πάρει από το ΚΙΝΑΛ θα προσπαθήσει να πάρει κι άλλα. Και έχει τη δύναμη να το κάνει αφού είναι στην εξουσία. Αν την πιέσουμε και μεις υπέρμετρα είναι λογικό, για λόγους αυτοπροστασίας, να αντιδράσει έντονα και να τινάξει στον αέρα κάθε γέφυρα επικοινωνίας που στήνεται", υποστηρίζει. Μάλιστα, το περί ου ο λόγος στέλεχος και με αφορμή συναντήσεις του Τσίπρα με επιχειρηματίες, που παραδοσιακά επηρεάζουν τον δημόσιο βίο και την πολιτική ζωή, υποστηρίζει ότι η γέφυρα ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ "δεν έχει κανένα χορηγό, εκτός από την ανάγκη να δυναμώσει, μέσω της συντονισμένης αντιπολίτευσης, ο προοδευτικός χώρος ώστε, ανάλογα και με τις επιπτώσεις από την πανδημία στην οικονομία, να διεκδικήσει στο προβλεπτό μέλλον ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας".

Ένα περισσότερον ρεαλιστικό στέλεχος της Κουμουνδούρου παραδέχεται ωστόσο ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διεκδικήσει την κυβέρνηση ως παρίας του συστήματος. Αυτό έγινε το 2015, τώρα θα πρέπει να είναι και εγγυητής, αλλά και καλός διαχειριστής συμφερόντων και ισορροπιών. Το 2015 καβάλησε το (αντιμνημονιακό) κύμα, τώρα για να γίνει ξανά κυβέρνηση θα πρέπει να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε δημιουργώντας όμως, με τη συμπεριφορά του, την πεποίθηση ότι τα στελέχη του έχουν ωριμάσει". Και προσθέτει: "η προσέγγιση με το ΚΙΝΑΛ, αλλά και άλλες προοδευτικές συλλογικότητες θα πρέπει να ξεκινήσει από τη βάση και όχι ως κίνηση κορυφής. Θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία σε θέσεις που βελτιώνουν τη θέση των πολιτών και της χώρας και δεν θα αυξάνουν την αβεβαιότητα νοικοκυριών και επιχειρηματιών. Δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων όσο τίθενται ως προϋποθέσεις τα ιδεολογικά θέματα και οι αμαρτίες του παρελθόντος". Επιπροσθέτως, παραδέχεται ότι η επαναφορά της συζήτησης για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ γίνεται επειδή η εκτίναξη των ποσοστών εμπιστοσύνης και δημοφιλίας του Μητσοτάκη και της κυβερνήσεώς του δημιουργεί έντονες πιέσεις στο εσωτερικό των δύο κομμάτων, ενώ δεν είναι σίγουρος, όπως μάς λέει, ότι η συζήτηση για αντιδεξιό μέτωπο θα έχει τα αποτελέσματα που Τσίπρας και Γεννηματά, για διαφορετικούς λόγους, επιθυμούν.

Αν μάλιστα γίνουν εκλογές και η κάλπη επιβεβαιώσει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων τότε το μεν ΚΙΝΑΛ, αν το ποσοστό του συνεχίζει να είναι γλίσχρο, θα μπει σε τροχιά ακόμη και εξαφάνισης, ο δε ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον δεν καταφέρει να συγκρατήσει το ποσοστό των τελευταίων εκλογών, θα δοκιμαστεί πολλαπλώς. Στην περίπτωση αυτή η προοπτική ενός ατελούς δικομματισμού, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Βεβαίως, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξει επιστροφή της πανδημίας του covid-19 και οι οικονομικές επιπτώσεις να είναι διαχειρίσιμες. Σε διαφορετική περίπτωση οι συζητήσεις για την κεντροαριστερά, την κεντροδεξιά και τις συνεργασίες θα αποδειχθούν ταμπέλες, όπως τα "εδώδιμα και αποικιακά" στα προπολεμικά παντοπωλεία...

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Η πολυκομματική Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη πρέπει να ανασυγκροτηθεί επειγόντως. Είναι αδιανόητο τα κόμματα που την αποτελούν να μην έχουν -ήδη- προχωρήσει σε διάλογο και κοινές θέσεις, τη στιγμή που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει δώσει και θα συνεχίσει να δίνει αρκετές ευκαιρίες για πολιτική αποδόμηση και αντιπολίτευση. Που θα προσπαθήσει ξανά με επικοινωνιακούς όρους & χωρίς πολιτικό περιεχόμενο, να αποσπάσει την ψήφο του κεντρώου μεταρρυθμιστικού χώρου. Είναι κρίμα αυτόνομα στελέχη να μεταπηδούν στην άλλη παράταξη η οποία ποτέ δεν ανέλαβε τις ευθύνες της για την προηγούμενη δεκαετία, αρνείται να εκσυγχρονιστεί, οδηγείται σε αναχρονισμούς και κάθε μέλος της κυβέρνησης θεωρείται… αναλώσιμο!!!

  Ένας νέος παραταξιακός φορέας τύπου Εργατικό Κόμμα πχ Νέας Ζηλανδίας με δύο διακριτές πτέρυγες, την αριστερή και την κεντρώα αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Κάλπες κι αποφάσεις από τη βάση και ανανέωση πολιτικού προσωπικού. Πρόγραμμα προοδευτικό, δημοκρατικό, οικολογικό, πατριωτικό. Μια σύγχρονη σύνθεση που μόνο η Κέντρο-Αριστερά μπορεί να αναλάβει.

 2. ορέστης 19:35 25/05/2020

  Με τη Φώφη αρχηγό το κινάλ θα μείνει εκτός βουλής.

 3. Γιώργος 19:16 25/05/2020

  Αντικειμενικό αρθρο, όμως το ΚΙΝΑΛ δεν έχει δυναμική, στις επόμενες εκλογές θα συντριβεί ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια, πάμε σε δικομματισμό του 75-80%

 4. Ε.Στ. 9:29 25/05/2020

  Είπαμε για ποιο λόγο απουσίαζαν από την ψηφοφορία ο Παπανδρέου και ο Καστανίδηε;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.