ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση «γοητείας» από τον Αλέξη Τσίπρα

Η μεγάλη ρεβάνς για τη «μεσαία τάξη»

Τις κοινωνικές του συμμαχίες οικοδομεί από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι 2» που παρουσίασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο αποτελεί την πρώτη «γέφυρα» που επιχειρεί να ρίξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην λεγόμενη «μεσαία τάξη», αλλά και στους μικρομεσαίους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα ευρύ και ανομοιογενές κοινωνικό και «ταξικό» στρώμα, που έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι όποιος καταφέρει να κερδίσει την προτίμησή του, αποκτά την πρωτοκαθεδρία στους πολιτικούς συσχετισμούς. Αυτή, λοιπόν, τη «μεσαία τάξη» στοχεύει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην Κουμουνδούρου έχουν αποτιμήσει την εκλογική απόρριψη του ΣΥΡΙΖΑ από αυτή ακριβώς την ευρεία κοινωνική κατηγορία ως μία από τις βασικές αιτίες για την εκλογική ήττα του περασμένου Ιουλίου. Πέραν αυτού, στον ΣΥΡΙΖΑ «βλέπουν» ότι μετά την κρίση του κορωνοϊού και παρά τα μέτρα της κυβέρνησης, η «μεσαία τάξη» θα πληρώσει το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης, αφού θα χτυπηθεί από την ύφεση, από την έλλειψη χρηματοδότησης, την πτώση της ζήτησης και, φυσικά, από το κύμα ανεργίας που αναμένεται να εξελιχθεί σε «τσουνάμι» τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

«Κλειδί» η ζήτηση

Συν τοις άλλοις, στην οικονομική ανάλυση της Κουμουνδούρου η «μεσαία τάξη» παίζει ρόλο όχι μόνο επειδή διαμορφώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς του μέλλοντος, αλλά και για λόγους αμιγώς οικονομικούς: επειδή, δηλαδή, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ανάλογη με τη δύναμη της μεσαίας τάξης είναι και η κινητικότητα που αναπτύσσεται στην οικονομία: με άλλα λόγια, οι «μεσαίοι» είναι εκείνοι που παράγουν πλούτο, αλλά και που ενισχύουν την ζήτηση και την κατανάλωση, ώστε να δουλεύει σε υψηλές ταχύτητες η «μηχανή» της οικονομίας. Τούτων δοθέντων, η τόνωση της ζήτησης είναι βασικός στόχος του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι 2», καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε χθες το παράδειγμα του «πατριάρχη» του νεοφιλελευθερισμού, Μίλτον Φρίντμαν με τα «helicopter money». Ήθελε, μ’ αυτό, να δείξει ότι, ότι ακόμη και ο Φρίντμαν αναγνώριζε την ανάγκη τόνωσης της ζήτησης όταν πρέπει μία οικονομία να υπερβεί μία κρίση.

Προσαρμοσμένες προτάσεις

Στο πλαίσιο αυτό, πολλές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ «παντρεύουν» δύο βασικές επιδιώξεις: τη στρατηγική επιδίωξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τονωθεί η ζήτηση για να πάρει μπρος η μηχανή της οικονομίας με την προσπάθεια να «διασωθεί» η μεσαία τάξη από τα δύσκολα που έρχονται. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν του «κλασικού» κοινού του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή των ανέργων και των επισφαλώς εργαζομένων (για τους οποίους παρουσίασε το κοινωνικό είσοδημα), η Κουμουνδούρου παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στην «ραχοκοκαλιά» της μεσαίας τάξης: εμβληματική πρόταση σε αυτή την κατηγορία είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50% για τις επιχειρήσεις, όπως επίσης και τα ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας που διασφαλίζουν ρευστότητα για τις επιχειρήσεις. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η μη επιστρεπτέα επιδότηση, που αποτελεί βοήθεια άνευ ανταλλάγματος στις επιχειρήσεις και όχι δάνειο – όπως συμβαίνει με το πρόγραμμα «επιστρεπτέας προκαταβολής» που εφαρμόζει η κυβέρνησης. Πρόκειται για πρόγραμμα κεφαλαίου κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2.000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί. Ίδιας φιλοσοφίας είναι και η πρόταση για να καλυφθεί το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος των επιχειρήσεων ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται μετά την πανδημία. Με διπλή στόχευση, τόσο τους επιχειρηματίες όσο όμως και τους επίδοξους παραθεριστές, διατυπώθηκε και το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, που μπορεί να βοηθήσει ώστε να διασωθεί η τουριστική σεζόν –άλλωστε, είναι γνωστό πως στην Ελλάδα όσο καλό είναι το καλοκαίρι από οικονομικής πλευράς, τόσο καλύτερες οικονομικές επιδόσεις καταγράφονται τον χειμώνα που ακολουθεί. Από τα προτεινόμενα μέτρα ξεχώρισε το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει

Μηνύματα Τσίπρα

Επί της ουσίας, λοιπόν, εκτός από την συγκεκριμένη οικονομική λογική που υπηρετούν οι προτάσεις του «Μένουμε Όρθιοι 2», ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε χθες να απευθυνθεί στη μεσαία τάξη και να ζητήσει μία ευκαιρία να «εξιλεωθεί» για όσες δύσκολες πολιτικές είχε αναγκαστεί να εφαρμόσει ως κυβέρνηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δε μπορούμε να αφήσουμε στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες, λέγοντας τους απλά ότι έχουμε καπιταλισμό, και κόψτε το λαιμό σας. Ούτε μπορούμε τους ίδιους ανθρώπους που μέχρι χθες τους κολακεύαμε, σήμερα να τους αποκαλούμε μπαταχτσήδες, και τις επιχειρήσεις τους ζόμπι. Και αναφέρομαι τόσο στις υπάρχουσες επιχειρήσεις όσο και σε αυτές που σχεδίαζαν να ανοίξουν τους επόμενους μήνες», υπογράμμισε, ενδεικτικά, ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας να πείσει τους «μεσαίους» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να γίνεται το κόμμα που εκφράζει τα συμφέροντα της περίφημης «μεσαίας τάξης».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.