ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «εφιάλτες» για την κυβέρνηση, τα «αγκάθια» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι νέες προκλήσεις από την άρση του lockdown

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διαμόρφωσης των πολιτικών συσχετισμών ξεκίνησε σήμερα, καθώς η «νέα καθημερινότητα» που θα αναδειχθεί μετά τη σταδιακή έξοδο από την καραντίνα δημιουργεί νέες προκλήσεις τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την αντιπολίτευση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φοβούνται ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με έναν εφιάλτη: δεν είναι τυχαίο ότι οι αρμόδιοι παράγοντες περιμένουν πώς και πώς τη ροή των στοιχείων αναφορικά με το πόσες μικρές επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν σήμερα να ανοίξουν, μην αντέχοντας την καραντίνα και τις υποχρεώσεις που «τρέχουν». Συν τοις άλλοις, όσο περνούν οι μέρες, οι πιέσεις προς την κυβέρνηση από ομάδες της κοινωνίας που πλήττονται τα συμφέροντά τους έχουν αρχίσει να κλιμακώνονται, αφού το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό. Για παράδειγμα, οι «νοικοκυραίοι» που νοικιάζουν ακίνητα ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις, αφού είναι η μόνη κατηγορία πολιτών που έμεινε «εκτός ραντάρ» (μαζί με τους καλλιτέχνες, φυσικά) από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης. Με άλλα λόγια, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκλήθησαν να «βάλουν πλάτη» με την κατά 40% μείωση των μισθωμάτων που λαμβάνουν, η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει κανένα μέτρο ανακούφισης γι’ αυτούς –με αποτέλεσμα να την κατηγορούν ότι έκανε κοινωνική πολιτική σε... βάρος τους.

Σαν να μην έφτανε αυτό, πέραν των «νοικοκυραίων» -που αποτελούν παραδοσιακή εκλογική δεξαμενή του κυβερνώντος κόμματος- ο μεγαλύτερος εφιάλτης αφορά στην εστίαση. Και εκεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση λαμβάνει μηνύματα για δυναμικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις που είναι να έρθουν, αφού αυτή τη στιγμή περίπου μισό εκατομμύριο (!) εργαζόμενοι είναι «ξεκρέμαστοι». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η εστίαση αποτελεί την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας ενώ με τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύσουν όταν θα ανοίξουν μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες καφέ, πολλά εξ αυτών δε θα μπορούν να «βγάλουν» τα έξοδά τους, αφού καλούνται να λειτουργήσουν με ελάχιστα τραπέζια.

Ψάχνοντας στίγμα

Την ίδια στιγμή, πάντως, τα πράγματα δεν είναι ειδυλλιακά ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού η Κουμουνδούρου, με εμφανή την αμηχανία, ψάχνει αντιπολιτευτικό στίγμα. Στο εσωτερικό, πολλά στελέχη διαμηνύουν ότι η αντιπολιτευτική οδός επί της υγειονομικής κρίσης και της άρσης της καραντίνας δεν είναι η κατάλληλη, ενώ στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου συζητείται ιδιαιτέρως το νέο «επεισόδιο» με τον γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη. Συγκεκριμένα, η απόφαση του ίδιου του γραμματέα, αλλά και ορισμένων ακόμη στελεχών (Φίλης, Βούτσης, Πέρκα, Ξανθός κ.α.) να μην υπογράψουν ερώτηση για τον αποκλεισμό της εφημερίδας Documento από την κρατική διαφήμιση έφερε στην επιφάνεια την υπαρκτή διαφωνία για το κατά πόσον η Αριστερά μπορεί να προσπαθεί να πλήξει τον αντίπαλό της χρησιμοποιώντας την σκανδαλολογία. Η απόφαση του γραμματέα του κόμματος να μην υπογράψει, έφερε κύμα αρνητικών δημοσιευμάτων, που τον χαρακτήριζαν «αποτυχημένο» και τού χρέωναν «αντάρτικο», με αποτέλεσμα ο ίδιος να προβεί σε δημόσια δήλωση για να διευκρινίσει ότι δεν τού αρέσει το παρασκήνιο, αλλά και ότι θα επιμείνει στις συλλογικές διαδικασίες. Σημειωτέον ότι το κύμα των επιθέσεων που δέχθηκε ο Σκουρλέτης πυροδότησε νέο κύμα εσωκομματικής αλληλεγγύης, αφού ακόμη και στελέχη που διαφωνούν μαζί του, παραδέχονται ότι δεν είναι δυνατόν ένα Μέσο Ενημέρωσης να προσπαθεί να επιβάλει... «γραμμή» στον ΣΥΡΙΖΑ και να δίνει τον τόνο στις εσωκομματικές του εξελίξεις.

Όπως και να έχει, όμως, η εικόνα εσωκομματικών διαφωνιών την ώρα που η κοινωνία ετοιμάζεται να βγει από το lockdown με άγνωστη την επόμενη μέρα, μόνο κολακευτική δεν είναι για ένα κόμμα της Αριστεράς...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.