ΚΟΣΜΟΣ

Ημέρες 1930 ζει η ισχυρότερη χώρα του κόσμου - Συντρίβονται τα εργασιακά δικαιώματα

ΗΠΑ: Η υψηλότερη ανεργία από τα χρόνια της «Μεγάλης Ύφεσης» τον Απρίλιο!

Σε ιστορικό υψηλό αναμένεται να φτάσει το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ, τον μήνα Απρίλιο, καθώς πάνω από 30 εκατομμύρια (!) Αμερικανοί έχουν εγγραφεί στους καταλόγους των ανέργων από τη στιγμή η διπλή κρίση, υγειονομική και οικονομική, ξέσπασε στη χώρα...

Το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο, που θα δημοσιοποιηθεί επίσημα μεθαύριο Παρασκευή, αναμένεται ότι θα πλησιάσει το 20%, θα είναι δηλαδή διπλάσιο από αυτό που γνώρισε η χώρα τη χειρότερη περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2009, και περίπου όμοιο με το επίπεδο της Μεγάλης Ύφεσης, τη δεκαετία του 1930.

Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν πως οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν ανέρχονται σε 28 εκατομμύρια. Συγκριτικά, 8,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν τα δύο χρόνια που η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση σάρωνε τις ΗΠΑ.

Αλλά ακόμα και αυτοί οι αριθμοί μάλλον υποτιμούν το αληθινό εύρος του σοκ, διότι πολλοί άνθρωποι δεν μπόρεσαν να υποβάλλουν αιτήσεις καθώς τα συστήματα αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν στον όγκο. Πολλοί άνθρωποι που δεν δικαιούνται επιδόματα ανεργίας δεν αποπειράθηκαν καν να ζητήσουν τέτοια επιδόματα.

Η κρίση όμως δεν έπληξε μόνο όσους οδηγήθηκαν στην ανεργία αλλά και αυτούς που κράτησαν τις δουλειές τους, πολλοί εκ των οποίων είδαν τις ώρες εργασίας και τους μισθούς τους να μειώνονται.

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,8% το πρώτο τρίμηνο, που περιλαμβάνει μόνο τις πρώτες εβδομάδες των μέτρων περιορισμού. Η πτώση θα είναι πολύ πιο μεγάλη το δεύτερο τρίμηνο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.