ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το κύριο σκάνδαλο είναι η εμπορευματοποίηση του Φαρμάκου, με όλες τις κυβερνήσεις»

Καραθανασόπουλος: «Η διεύρυνση του κατηγορητηρίου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συγκάλυψη της υπόθεσης»

«Το κύριο σκάνδαλο στην υπόθεση Novartis είναι η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου, όλα τα υπόλοιπα, διαπλοκές, χρηματισμοί κλπ. είναι επιμέρους σκάνδαλα, που πηγάζουν από το κύριο...», επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στη συζήτηση της Ολομέλειας για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η πρόταση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου «οδηγεί στη συγκάλυψη της υπόθεσης με μαθηματική ακρίβεια, γιατί βάζει και άλλες υποθέσεις άσχετες, ενώ εξυπηρετεί και μια άσφαιρη αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις νέες συνθήκες που αναδείχθηκαν κοινές ευθύνες για την εικόνα της δημόσιας Υγείας και έχουν κοινή στρατηγική το πώς θα σωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι θυσιάζοντας εργατικά δικαιώματα», ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Όπως τόνισε, εν μέσω πανδημίας, ξεγυμνώθηκε πλήρως ο «ηθικός» κόσμος των φαρμακοβιομηχανιών, αλλά και των αστικών κρατών. Σήμερα, βλέπουμε τον σκληρό ανταγωνισμό που υπάρχει μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών για το ποιος θα πρωτοανακαλύψει το φάρμακο και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, τον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών για τα τεστ του κορονοϊού, όχι για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων και όλα αυτά σε βάρος των λαών, επισήμανε ο κ. Καραθανασόπουλος. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε, και το σκάνδαλο «Novartis» ανέδειξε τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων, αλλά και των ΗΠΑ, Κίνας, ΕΕ για το μερίδιο αγοράς που διεκδικούν στην παγκόσμια αγορά του Φαρμάκου.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ συμμετείχε στις δύο Επιτροπές που συστάθηκαν και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ, αλλά χωρίς αυταπάτες ότι θα έβγαινε κάτι, όπως και έγινε και γι’ αυτό αποχώρησε από τη διαδικασία της δεύτερης.

Το ΚΚΕ ανέδειξε τις αντιφάσεις που προέκυψαν καταρχάς στη συγκρότηση της δεύτερης Επιτροπής όπου κυριάρχησαν οι τακτικισμοί από όλα τα κόμματα, αλλά και στη λειτουργία της, όπου υπήρχε η αντίφαση η κοινοβουλευτική επιτροπή να έχει χαρακτήρα εισαγγελικού λειτουργού, αντίφαση που δεν αντιμετωπίστηκε γιατί όλα τα κόμματα αρνήθηκαν την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Το ΚΚΕ τελικά αποχώρησε, υπενθύμισε ο κ. Καραθανασόπουλος, γιατί δεν ήθελε να νομιμοποιήσει τις απαράδεκτες πρακτικές που ακολούθησε η Επιτροπή, ενώ εμποδίστηκε η έρευνα με διάφορα δικονομικά τερτίπια. Κατήγγειλε μάλιστα τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που επέμεινε στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων με «κουκούλα», επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΚΚΕ ότι η προστασία των μαρτύρων διασφαλίζεται ακριβώς με την επωνυμία τους και όχι με την ανωνυμία που κρύβεται πίσω από μία κουκούλα, όπου μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει, χωρίς να διασφαλίζεται η αλήθεια από πουθενά.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε, επίσης, την παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα, ως καθοριστικού, στην υπόθεση, στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου για τα μερίδια αγοράς. Έθεσε ερωτηματικά για τον τρόπο που έγινε η παρέμβαση αυτή, η οποία δεν ακολούθησε τις διακρατικές συμφωνίες για δικαστική συνδρομή, αλλά επιλέχθηκε η άτυπη συνεργασία μεταξύ των αρχών των δύο χωρών.

Τέλος, ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι το κοινό χαρακτηριστικό των παρεμβάσεων όλων των κυβερνήσεων στο θέμα του Φαρμάκου, ανεξαρτήτως των άσφαιρων διαξιφισμών μεταξύ τους, είχαν πάντα ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών του φαρμάκου προς όφελος των φαρμακευτικών ομίλων και σε βάρος του λαού και των λαϊκών στρωμάτων που πλήρωναν από την τσέπη τους υπέρογκα ποσά και ανακοίνωσε ότι το ΚΚΕ δεν θα συμπράξει και θα αποχωρήσει από τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.