ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλάζουν σχεδιασμούς Μαξίμου-Κουμουνδούρου

Καταλύτης πολιτικών εξελίξεων η ανεργία

Τα πάνω-κάτω στους πολιτικούς συσχετισμούς αναμένεται να φέρει το επόμενο διάστημα η αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας, καθώς όλα δείχνουν ότι η «κορωνοκρίση» θα αυξήσει τον αριθμό των ανέργων σε τέτοιο σημείο, ώστε θα δημιουργήσει νέο οικονομικό, κοινωνικό, αλλά και πολιτικό τοπίο.
Επί της ουσίας, η απειλή της ανεργίας αναμένεται να αποτελέσει το νέο «γήπεδο» πολιτικής αντιπαράθεσης, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και την αξιωματική αντιπολίτευση να προειδοποιεί ήδη για τον κίνδυνο «να χαθούν μέσα σε πέντε μήνες όσα κερδίσαμε σε πέντε χρόνια», όπως προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παιχνίδι εκτός έδρας

Επί της ουσίας, πέραν της αυτονόητης «απειλής» για όλη την κοινωνία από την προβλεπόμενη κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι το «γήπεδο» των εργασιακών και των κοινωνικών θεμάτων μπορεί να δώσει καλύτερες προϋποθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για να αντιπολιτευθεί την κυβέρνηση. Άλλωστε, τόσο τα ποιοτικά ευρήματα κυλιόμενων μετρήσεων όσο και όσα παραδέχονται ακόμη και «γαλάζια» στελέχη, κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι οι πολίτες θεωρούν ότι τα πράγματα στα εργασιακά θα ήταν καλύτερα επί ΣΥΡΙΖΑ – σε αντίθεση με την επικρατούσα κυρίαρχη άποψη αναφορικά με τον χειρισμό του υγειονομικού σκέλους της κρίσης.

Συν τοις άλλοις, κυρίαρχη ανάγνωση στην Κουμουνδούρου αποτελεί η πρόβλεψη ότι με όσα «παράθυρα» έχει ανοίξει η κυβέρνηση στα εργασιακά, είναι θέμα χρόνου να ενσκήψει Αρμαγεδδώνας στην αγορά εργασίας, τόσο με απολύσεις, όσο και με νέες μορφές ευέλικτης απασχόλησης. Σημειωτέον πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη καταγγείλει αυτές τις πρακτικές και το «νέο εργατικό Δίκαιο» που αυτάρεσκα έχει παραδεχθεί ότι «γράφει» ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Διπλός αγώνας δρόμου

Τούτων δοθέντων, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδονται σε έναν διπλό αγώνα δρόμου: στο Μαξίμου και στο υπουργείο Εργασίας επιχειρούν να διασφαλίσουν πρόσθετα οικονομικά κονδύλια, αλλά και μεγάλη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης θέσεων εργασίας (το περίφημο SURE, που πάντως ακόμη βρίσκεται στο... στάδιο του σχεδιασμού...). Παραλλήλως, αγωνία επικρατεί για το πώς θα διασωθούν θέσεις που αφορούν στην τουριστική βιομηχανία, αφού όλα δείχνουν ότι η σαρωτική κρίση που θα περάσει ο τουρισμός θα αφήσει βαθύ αποτύπωμα στα μεγέθη της ανεργίας, αλλά και της ύφεσης.

Την ώρα που στην κυβέρνηση «ψάχνονται» για να βρουν πόρους και τρόπους διάσωσης θέσεων εργασίας, στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει να ξαναγράψουν από την αρχή το πρόγραμμά τους, με βασικό γνώμονα τις νέες προκλήσεις που θα φέρει η αύξηση της ανεργίας. «Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την επόμενη μέρα. Αν συνεχιστεί η πολιτική επιδότησης της ανεργίας και όχι της εργασίας από την κυβέρνηση, το επόμενο διάστημα θα μιλάμε για “χαμένη γενιά”. Ό,τι καταφέραμε σε πέντε χρόνια, κινδυνεύει να χαθεί μέσα σε πέντε μήνες», ήταν η κυρίαρχη εκτίμηση στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που αποφάσισε την επικαιροποίηση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» με βάση τις εξής προγραμματικές προτεραιότητες:

  • «Στήριξη της εργασίας, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, εξειδίκευση σε κλάδους όπως τουρισμός και εστίαση, συγκρότηση ενός διχτυού κοινωνικής αλληλεγγύης και ασφάλειας. Το μέτρο του κοινωνικού μισθού που προωθούν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας αποτελεί μια πρακτική που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη.
  • Σε ό,τι αφορά την οικονομία, τα πράγματα θα γίνονται κάθε μέρα και πιο δύσκολα κι αυτό θα είναι ορατό στην καθημερινότητα όλων των πολιτών το επόμενο διάστημα. Η κρίση που έρχεται είναι πολύ δύσκολη γι’ αυτό και δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. === ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΙ ΔΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΩΦΕΛΟΥΝ ΤΗΝ
    ΧΩΡΑ, ΟΜΩΣ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ,
    ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΟΓΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ
    ΧΩΡΑ ΣΕ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ.
    === ΣΥΝΕΠΩΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΚΑΚΩΝ ΤΟ ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟΝ ΕΣΤΙ, ΔΗΛ. ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
    ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣ ΚΛΗΘΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑ-
    ΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗ-
    ΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ.

    (((Υ.Γ. ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΥΠΟΣΧΕΣΙΟΛΟΓΙΑ
    ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
    ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΕ ΑΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΑΝΕΡΓΟΥΣ.)))

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.