ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά χωρίς πνεύμα αλληλεγγύης»

ΚΙΔΗΣΟ για πρόταση Κομισιόν: «Ένα τέλος, μια νέα, διαφορετική αρχή»

Ανακοίνωση, μέσω της οποίας εκφράζει την άποψή του για το σχέδιο ανάκαμψης της Κομισιόν και την πρότασή της για χορήγηση 750 δισ. Ευρώ ως πακέτο στήριξης στις ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, εξέδωσε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ:

Το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των 750 δις ευρώ, δείχνει ότι οι αγώνες που έδωσαν οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια απέδωσαν καρπούς. Ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα των Ευρωπαίων πολιτικών και πολιτών, αντιλαμβάνονται ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις και να προχωρήσει μπροστά χωρίς πνεύμα αλληλεγγύης και ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης.

Με το Πράσινο Ευρωπαϊκό Σχέδιο ως ατμομηχανή μιας νέας στρατηγικής ανάπτυξης και απασχόλησης, η ανάκαμψη οφείλει να υπηρετήσει τη δημοκρατική λογοδοσία, το κράτος δικαίου, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ποιοτική εκπαίδευση και περίθαλψη, ισχυρές και αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες, καινοτόμες επιχειρήσεις και παραγωγή δημιουργικών πολιτιστικών προϊόντων.

Όπως τόνισε και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, η ανάκαμψη πρέπει να έχει κοντοπροθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης, της ψηφιακής μετάβασης, της ισότητας των φύλων, των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Κατά συνέπεια, απαιτούνται από την πλευρά της ΕΕ,

Επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος μέχρι να φτάσουμε στην προχθεσινή πρότασή της, την ώρα που οι περισσότεροι "ανταγωνιστές" μας έχουν ήδη μπει στην υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων εδώ και μήνες, χωρίς την πολυπλοκότητα της ΕΕ και μάλιστα, σε σχετικά ενιαίες οικονομίες.

Κοινοί, δεσμευτικές για όλες τις χώρες, ευρωπαϊκοί κανόνες διαφάνειας, με συνεχή αναβάθμιση του ρόλου των αρμοδίων φορέων και διαμόρφωση νέων εργαλείων καταγραφής και δημοσιοποίησης κάθε δαπάνης, εν είδη ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, ώστε να υπάρχει λογοδοσία και να εμπεδώνεται αίσθημα δικαίου, επομένως και εμπιστοσύνης μεταξύ ΕΕ και πολιτών.

Και τέλος,

Ένα νέο πρόσημο, δημοκρατικό, συμμετοχικό, με στόχο την εκκίνηση μιας συνολικότερης προσπάθειας, που θα οδηγεί το συλλογικό μας οικοδόμημα σε μια βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη, που θα παράγει έναν νέο, υγιή πλούτο, με πολυεπίπεδη στόχευση και περιφερειακό σχεδιασμό, που θα αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες μεταξύ χωρών, περιφερειών αλλά και στις τοπικές κοινωνίες.

Είναι ευκαιρία, να ολοκληρωθεί επιτέλους με τόλμη και αποφασιστικότητα για αλλαγή αυτό το πρώτο αισιόδοξο βήμα, ώστε να ξαναβρεί η ΕΕ τις ρίζες της, να αφουγκραστεί τις προοπτικές της νέας οικονομίας, να οδηγήσει την Ευρώπη σε νέες κατακτήσεις που θα υπηρετούν τον άνθρωπο και θα την καταστήσουν και πάλι φάρο αξιών και δημοκρατίας.

Τώρα, σε ότι αφορά την πορεία της χώρας και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου:

Η πανδημία καθώς και τα μαθήματα της τελευταίας δεκαετίας, επιβάλλουν αλλαγή πορείας για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε όσα έρχονται.

Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει στην άκρη τα επικοινωνιακά τερτίπια με μηνύματα του τύπου αλλάξαμε την εικόνα της Ελλάδας - μέχρι την επόμενη κρίση; -, γιατί δυστυχώς ακόμα είναι ζωντανές οι πολιτικές αντιλήψεις που θα έπρεπε να έχουν λάβει τέλος το 2009, αλλά παραμένουν ακόμη ισχυρές, με αποτέλεσμα την παραγωγή πολιτικών συμπεριφορών οι οποίες μόνον ως ασυλλόγιστες μπορούν να χαρακτηριστούν.

Κεντρικό ζήτημα για εμάς, τους Έλληνες, είναι η ορθή αξιοποίηση των πόρων που μας αναλογούν. Και αυτό γιατί πρέπει να έχουμε διδαχθεί από την προηγούμενη οικονομική κρίση που χτύπησε την χώρα μας, ότι η σπατάλη και η κακοδιαχείριση μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού.

Άρα, ο τρόπος διαχείρισης των κονδυλίων που θα διατεθούν από την ΕΕ για την ανάκαμψη έχει εξαιρετική σημασία. Θα αποτελέσουν ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της χώρας στο πλαίσιο ενός νέου μοντέλου ανάκαμψης; Ή για άλλη μια φορά θα καταστούν εργαλείο πελατειακών και αδιαφανών πρακτικών;

Τόσο σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν μπορεί να υπάρξει συνταγή για το μέλλον, με παλιά υλικά.

Γιατί και οι προτάσεις που ανακοίνωσε στο Ζάππειο ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τις παροχές, δεν έδειξαν να αποτελούν τμήμα ενός γενικότερου σχεδίου ούτε ήταν πειστικές σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό πλαίσιο.

Το επικοινωνιακό και μόνο αμπαλάρισμα οικονομικών, εργασιακών και ασφαλιστικών εξαγγελιών και από την κυβέρνηση και από την αξιωματική αντιπολίτευση, δείχνει αδυναμία σχεδιασμού ενός καλύτερου, αλλά κυρίως διαφορετικού μέλλοντος.

Παραμένει ζητούμενο,

Η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου, σε συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για να μην επαναληφθούν τα λάθη της κομματικής ιδιοτέλειας που είδαμε την περασμένη δεκαετία.

Και,

Η οικοδόμηση μιας πολιτείας δημοκρατικά και συμμετοχικά λειτουργούσας, με θεσμούς που να το επιβεβαιώνουν εμπράκτως, με κανόνες ίδιους για όλους, χωρίς εξαιρέσεις, που να καθιστούν κενό γράμμα την ισονομία, την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, την κοινωνική δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου.

Η ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων που θα συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι και μεγάλες και ιστορικές.

Αν δεν πράξουν το αυτονόητο, θα καταστούν αχρείαστες για την πατρίδα και την Ελληνική κοινωνία.

Είναι ώρα πια, για μια διαφορετική αρχή».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν αφήνουν τίποτε εκτός προοδευτικής γραμμής και σκοπού οι δηλώσεις αυτές του κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών , που θα ευεργετήσουν τους λαούς της Ευρώπης και όχι τις τράπεζες της μονάχα , όταν θα πραγματοποιηθούν !
  Μάλιστα πολύ Σύντομα !
  Βασισμένο στα θεμέλια της πρωτόγνωρης απόφασης που πήρε η Ευρωπαϊκή Ένωσης τότε, να δανείσει την Ελλάδα με το μικρότερο ποτέ επιτόκιο για το μεγαλύτερο δάνειο χώρας στην Ιστορία ….
  Κινησης που απέτρεψε την θεωρεία τoυ ντόμινο στην πτώχευση περισσότερων κρατών της ΟΝΕ .
  Τότε ήταν , πράγματι , που μετά την επίθεση των Ευρωπαίων ηγετών με πρωτεργάτες τους Μπαροσο και Σαρκοζί έξω και τους Έλληνες ορτινατζες των Βενιζέλο , Σαμαρά , Κουβελη , και κυρίως τον Τσίπρα,
  που δεν είχε δει την παραμικρή παράλειψη ή λάθος πολιτικής από μέρους του Κώστα Καραμανλή και της διακυβέρνησης του . ΜΕ Καμμενους , Παπαθανασιου και Πακη Παυλοπουλο κοροϊδευαν τηνΕυρώπη με τα Greek Statistics τους .
  Ονομάστηκαν αυτές οι ενέργειες ΜΝΗΜΟΝΙΑ και μετά το πρώτο, (το σωτήριο για την Χώρα μας ) , ύστερα από την κίνηση των μπαχαλάκηδων στο Σύνταγμα και στα Ζαππεια από Σαμαρά , παραιτήθηκε ο Παπανδρέου ! Για για να μην επέλθει διχασμός !
  και η τελειωτική μας επίσημη πτώχευση που θα έφερνε την αποχώρηση μας από την ΟΝΕ ίσως και την ΕΕ
  Η Ευρώπη όμως δειχνει τώρα ότι είχε παρει το μάθημα της από τις ενέργειες του
  Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ……
  Τα υπόλοιπα με τις διαδοχικές κατακτήσεις των καρεκλών εξουσίας από την ΝΔ του Σαμαρά και του Μειμαρακη όπως και του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο ,
  βγήκαν σαν χαβούζα που μας κρατησε στον Γύψο για δέκα (10 ) ολόκληρα χρόνια !
  Με τα τόσα και τόσα ευτράπελα , σαν τα την καταστρατήγηση της απόφασης του Δημοψηφίσματος , τα Καπιταλ Κοντρολς και το ξεπούλημα των ασημικών της γιαγιάς μας !
  Τώρα φαίνεται, η Ευρώπη έμαθε .Πήρε λοιπόν θέση με την κατάπτωση των οικονομιών των κρατών της από την Πανδημία του covid-19.
  Έτσι , θεωρώ , οτι εμείς οι Ελληνες Αλλάξαμε την Ευρώπη !!!
  Ας αλλάξουμε και την Χώρα μας όπως μας το ζητάν και μας το υποδεικνύουν οι άνθρωποι από :
  ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ .
  Αμήν !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.