ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς οξύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και βάζει σε κινδύνους το λαό»

ΚΚΕ: «Ανησυχητικές οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά»

«Ανησυχητικές» χαρακτηρίζει τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το ΚΚΕ. Ο Περισσός επισημαίνει πως «η πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς» είναι εκείνη που «οξύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και βάζει σε κινδύνους και περιπέτειες το λαό μας».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει:

«Οι τελευταίες εξελίξεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν τα εξής γεγονότα:

Πρώτο, η τουρκική αμφισβήτηση του Πρωτοκόλλου του 1926, επί της ουσίας της Συνθήκης της Λοζάνης του 1923, που έχουν καθορίσει τα σύνορα στον Έβρο, αξιοποιώντας την περίοδο της υποχώρησης των νερών του ποταμού και την πρεμούρα της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει το Φράκτη στον Έβρο.

Δεύτερο, οι συνεχείς και κλιμακούμενες υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Ακάρ, που θέτουν θέμα νομιμοποίησης των υπερπτήσεων και αμφισβήτησης των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων.

Τρίτο, οι απειλές του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου περί έντασης των προσφυγικών ροών στα νησιά και ενδεχομένως προς τον Έβρο, το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο των παζαριών ΕΕ - Τουρκίας για την απαράδεκτη συμφωνία των δύο μερών για το προσφυγικό, μεταναστευτικό πρόβλημα.

Τέταρτο, η συνέχιση των γεωτρήσεων τουρκικού γεωτρύπανου στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Πέμπτο, η συμφωνία της λιβυκής κυβέρνησης Σάρατζ με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, στα πλαίσια του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού Συμφώνου για τον αυθαίρετο καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή και το ενδεχόμενο έναρξης ερευνών Νοτίως της Κρήτης, σε συνθήκες συνέχισης του πολέμου στη Λιβύη και πολιτικο-στρατιωτικής στήριξης της κυβέρνησης Ερντογάν στις δυνάμεις του Σάρατζ.

Έκτο, η στήριξη του ΝΑΤΟ στην τουρκική επέμβαση στη Λιβύη και της κυβέρνησης Σάρατζ, δια μέσου των δηλώσεων του γγ της λυκοσυμμαχίας Στόλτενμπεργκ.

Επί της ουσίας πρόκειται για ένταση της τουρκικής προκλητικότητας στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας και τη συμμετοχή των δύο κρατών στο γενικότερο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και αγωγών, με στρατηγική σύμπλευση της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων.

Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες, οι διαξιφισμοί τους είναι άσφαιροι και αποσκοπούν στην παραπλάνηση του λαού. Οι εθνικιστικές κραυγές που τροφοδοτούνται και απ' τη στάση της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων, δίνουν άλλοθι σε επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς.

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, συμμετέχουν μαζί στη λήψη των αποφάσεων της λυκοσυμμαχίας κατά των λαών. Οι μύθοι ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη στην περιοχή και τα κυριαρχικά - εδαφικά δικαιώματα της χώρας, έχουν καταρριφθεί.

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας συμβαδίζει με τα παζάρια για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου και περιοχών της Ανατολικής Μεσογείου.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να επαγρυπνεί και να δυναμώσει τον αγώνα για:

- Τη μη αλλαγή των συνόρων.

- Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και την αποχώρηση από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

- Την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων.

- Την ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και τη μετάβαση στις χώρες προορισμού τους».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.