ΚΟΣΜΟΣ

Στον... πάγο τα εργασιακά δικαιώματα ελέω πανδημίας

Κορωνοϊός: Σχεδόν 600.000 εργαζόμενοι άνεργοι στην Αυστραλία τον Απρίλιο!

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία αναφορικά με τα επίπεδα της ανεργίας εν μέσω πανδημίας, αφού και η Αυστραλία δημιουργεί... στρατιές ανέργων! Οι αριθμοί προκαλούν θλίψη (αν όχι οργή), αφού σχεδόν 600.000 εργαζόμενοι στη χώρα της Ωκεανίας έχασαν τη δουλειά μέσα στον Απρίλιο, ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και 40 χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Η Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία (ABS) ανακοίνωσε ότι 100.000 άνθρωποι υπέβαλαν τον Απρίλιο αίτηση για να λάβουν επίδομα ανεργίας, ενώ άλλοι 500.000 εγκατέλειψαν την ενεργή ζωή. Το ποσοστό ανεργίας στη χώρα ανήλθε σε 6,2% τον Απρίλιο, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2015, από 5,2% που ήταν τον Μάρτιο.

«Σοκαριστικά τα στοιχεία για την ανεργία στην Αυστραλία»

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον χαρακτήρισε τα στοιχεία αυτά «απολύτως σοκαριστικά, αν και όχι απρόσμενα», με την ABS να εκτιμά ότι η υποεργασία και η ανεργία έφτασαν τον Απρίλιο το 19,9%.

Σύμφωνα με την ABS, 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ένας στους πέντε ενεργούς ενήλικες, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους ή είδαν τις ώρες εργασίας τους να μειώνονται.

«Είναι μια δύσκολη ημέρα για την Αυστραλία, μια πολύ δύσκολη ημέρα», σχολίασε ο Μόρισον. Εξάλλου ο Αυστραλός πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να προετοιμαστούν για πιο δύσκολες ανακοινώσεις τον επόμενο μήνα.

«Γνωρίζαμε ότι θα υπάρξουν νέες δυσκολίες διότι η πανδημία είχε επιπτώσεις στην Αυστραλία, όπως και σε όλες τις χώρες του πλανήτη», εξήγησε. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η ανεργία τον Ιούνιο θα ανέλθει στο 10%.

Τι είναι το πρόγραμμα «Jobkeeper» στην Αυστραλία

Ο Μόρισον επεσήμανε ότι έξι εκατομμύρια Αυστραλοί ωφελούνται αυτή τη στιγμή από το Jobkeeper, ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου το κράτος επιδοτεί τους μισθούς των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση, μέχρι και 3.000 δολάρια Αυστραλίας (περίπου 1.700 ευρώ) μηνιαίως ως τον Σεπτέμβριο.

Στην Αυστραλία καταγράφηκαν περίπου 7.000 κρούσματα της covid-19 και περίπου 100 θανάτους σε συνολικό πληθυσμό 25 εκατομμυρίων. Η χώρα δέχθηκε επαίνους για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Όμως, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, τις συγκεντρώσεις και τις εμπορικές δραστηριότητες είχαν καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας εκτιμά σε περίπου 4 δισεκ. δολάρια Αυστραλίας (2.4 δισεκ. ευρώ) τις απώλειες στην οικονομία κάθε εβδομάδα του lockdown.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.