ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Μια νέα εποχή πλησιάζει

Ξυπνάς με την οσμή του αντισηπτικού, ακολουθείς τελετουργικά τις οδηγίες, ανοίγεις την πόρτα και θυμάσαι να κρατάς τις αποστάσεις. Ανησυχώ για τους φίλους που θα χάσουν την δουλειά τους, στεναχωριέμαι για την ακύρωση εκατοντάδων πολιτιστικών εκδηλώσεων, κρατάω την αναπνοή μου για του τουρισμό. Βήμα, βήμα, λένε οι ειδικοί, μια κουβέντα είναι, μια τυφλή έννοια είναι η ψυχραιμία. Κάποιος στέκεται δίπλα σου στο ταμείο και κάνεις ένα βήμα μπροστά. Πώς να εξηγήσεις στα πεντάχρονα την κοινωνική απόσταση. "Μην πιάνεις τίποτα", η νεαρή μητέρα τραβάει τον μικρό από το χέρι και χώνονται στο σπίτι. Το μηχανάκι μαρσάρει στην ανηφόρα. Το αγόρι με τα λαστιχένια γάντια ψάχνει το νούμερο επτά. Ούτε και σήμερα θα φάει με την οικογένειά του.

"Κράτα απόσταση". Μέσα σε δυο μήνες οι βεβαιότητες έχουν χαθεί. O Covid-19 προκάλεσε βλάβη σε όλο τον πλανήτη και έφερε τα πάνω κάτω. Εκτός από τις αντοχές των συστημάτων υγείας, ο αόρατος εχθρός που μπήκε για καλά στη ζωή μας απείλησε τις συλλογικές δομές της κοινωνίας. Μετά τις κρίσεις πανικού, ένας μεγάλος αριθμός ατόμων πιστεύει ότι όχι μόνο θα πληγεί οικονομικά αλλά και ότι δεν θα ξαναγυρίσει στις ίδιες συνήθειες. Μέρα με τη μέρα όλοι προσγειωνόμαστε σε μια πραγματικότητα που δεν έχει προηγούμενο. Μάσκες, γάντια και αποστάσεις.

Αυτό που συνέβη δίπλα μας τρόμαξε και τον πιο τολμηρό. Να μην κάνεις χειραψίες, να μην ακουμπάς το πρόσωπό σου, να μην στριμώχνεσαι, να μην αγκαλιάζεσαι, να κοιτάς τους γύρω σου καχύποπτα. Και τούτη τη φορά, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει συνήθως, ο φόβος είναι εδώ. Ο πανούργος ιός που δεν γνωρίζει αποστάσεις, γλώσσες, θρησκείες, μας υπέδειξε ότι είμαστε όλοι ευάλωτοι και μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες για το μέλλον. Μας υπενθύμισε ότι είμαστε άνθρωποι και ότι περιτριγυριζόμαστε από αγαπημένους ανθρώπους που δεν θέλουμε να χάσουμε. Κλειστήκαμε στα σπίτια μας επιστρέψαμε σε αυτό που θεωρούμε ασφαλές καταφύγιο. Ακόμα και οι πιο τολμηροί που κινούνταν με φρενήρεις ρυθμούς ξαναγύρισαν στην φωλιά που ποτέ δεν εκτίμησαν. Το σπίτι έγινε κρυψώνα, αποκλειστικό πεδίο δράσης του ευάλωτου εαυτού μας.

Φιλοσοφικά διλήμματα για το "ποιος είναι ο σκοπός της ζωής", ανέδειξαν καινούργια ερωτήματα στην εποχή της πανδημίας. Την ώρα που οι ζοφερές εικόνες από τις άλλες χώρες μας κατέκλυζαν και μοιραζόμαστε με όλο τον πλανήτη τα ίδια συναισθήματα, ανακαλύψαμε την πικρή αλήθεια της εσωστρέφειας και το κλείσιμο των συνόρων. Το "εμείς" και οι "άλλοι", οι "ξένοι" έγινε πεποίθηση και αποφασίσαμε να ρίξουμε την ευθύνη στους άλλους. Φταίνε τα εισερχόμενα κρούσματα, η Ευρώπη, οι Κινέζοι. Όλοι επέστρεψαν στην εστία τους, οι Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό όσοι μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης αναζήτησαν καταφύγιο στο οικείο. Ταυτότητα όπως, "Ευρωπαίος πολίτης" και "πολίτης του κόσμου" δεν υπερισχύουν της εθνικής. Ταυτόχρονα, ένα πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Βορά και Νότο, δημιουργώντας έντονες διαμαρτυρίες. Ακόμη και στη Γερμανία παρακολουθήσαμε, μερικά κρατίδια να παίρνουν δικές τους πρωτοβουλίες. Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πως θα είναι τα πράγματα την επόμενη μέρα. Βρισκόμαστε στην αρχή, ή στην καλύτερη περίπτωση στη μέση ενός πολέμου που δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα τελειώσει και δεν έχει καμιά σχέση με αυτά που ξέραμε. Ζούμε σε μια εποχή που ο χρόνος τρέχει και η απειλή της κλιματικής αλλαγής και των ιών θα επηρεάσουν την εξέλιξη της ζωής μας.

Ο Covid-19 υπογράμμισε την κοινωνική ανισότητα και τον ρατσισμό που χαρακτηρίζει τον κόσμο μας και αποτυπώνεται και στην υγεία. Η φτώχεια δημιουργεί πληθυσμούς που εξαιτίας των κοινωνικών συνθηκών που ζουν και δουλεύουν είναι πολύ πιθανό να έχουν υποκείμενα νοσήματα και άρα τους καθιστούν ευπαθείς ομάδες έναντι του κορωνοϊού.

Ίσως έχει δίκιο, η κάτοχος του Νόμπελ λογοτεχνίας, Όλγκα Τοκάρτσουκ που έγραψε στο διήγημα της "A New Word Through My Window", στο New Yorker : "Μπροστά στα μάτια μας εξατμίζεται ο καπνός από το πολιτισμικό παράδειγμα που μας διαμόρφωσε τα τελευταία χρόνια: ότι είμαστε οι πρωτομάστορες της δημιουργίας, ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, ότι ο κόσμος μας ανήκει. Μια νέα εποχή πλησιάζει".

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.