ΕΛΛΑΔΑ

«Σημαντικό να τηρούνται ο αποστάσεις»

Νίκος Σύψας: «Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σκοτώνουν τον κορωνοϊό»

«Oι υψηλές θερμοκρασίες δεν σκοτώνουν τον ιό, ενδεχομένως δεν του επιτρέπουν να μεταδίδεται εύκολα. Ο κορωνοϊός παραμένει κοντά μας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών,Νίκος Σύψας.Αναφερόμενος στην άρση των μέτρων νωρίτερα από ό,τι είχε υπολογιστεί αρχικά, το μέλος της Επιτροπής Υγείας τόνισε ότι «στηριζόμαστε στις γνωμοδοτήσεις μας πάνω στην τρέχουσα κατάσταση της επιδημίας.

Τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι αρκετά καλά. Επίσης έχουμε την υψηλή θερμοκρασία, τα ανοιχτά παράθυρα, πράγματα που μας επιτρέπουν να γνωμοδοτήσουμε στην πολιτεία να προχωρήσει νωρίτερα από ό,τι είχαμε υπολογίσει αρχικά», είπε μιλώντας στο Mega.

«Όταν βλέπουμε να παραβιάζεται ο κανόνας των αποστάσεων ανησυχούμε», επισήμανε ο κ. Σύψας. «Επίσης μας ανησυχούν τα φαινόμενα συνωστισμού σε ΜΜΜ, σε παραλίες κλπ. Εκείνο που ίσως να μας κάνει να επιβραδύνουμε το άνοιγμα της κοινωνίας, είναι όταν η καμπύλη μας, ο δείκτης, ανέβει πάνω από ένα. Αυτό θα σημαίνει ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μεταδίδει τον ιό σε πάνω από έναν, και αυτό θα είναι ανησυχητικό», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη Θεία Κοινωνία ο κ. Σύψας τόνισε ότι «καθαρά λοιμωξιολογικά, όταν έχουμε επιδημία που μεταδίδεται με σταγονίδια του αναπνευστικού, δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιούμε τα ίδια κουτάλια και τα ίδια ποτήρια με άλλους ανθρώπους. Όσον αφορά στη μετάληψη, είναι θέμα του πιστού, της Εκκλησίας και της Πολιτείας. Θα ήθελα να μην συνωστίζεται ο κόσμος για τη Θεία Κοινωνία. Από εκεί και πέρα, παίρνει ο καθένας τις αποφάσεις του», σχολίασε.

Μιλώντας για τον Τουρισμό επισήμανε πως «προφανώς η είσοδος των τουριστών θα είναι μία λεπτή ισορροπία. Από τη μία σίγουρα θα έχουμε ανθρώπους που νοσούν και θα έρθουν στην Ελλάδα, από την άλλη δεν γίνεται να κλείσουμε και τον τουρισμό. Ψάχνουμε να βρούμε τη χρυσή τομή και θα παρακολουθούμε τις καμπύλες της επιδημίας με μεγάλη προσοχή», είπε, διευκρινίζοντας:

«Σε πρώτη φάση τα ξενοδοχεία θα λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες, άρα θα υπάρχει απόσταση ανάμεσα στους ενοίκους. Η απόφαση της πολιτείας είναι σε κάθε μεγάλο τουριστικό προορισμό να υπάρχει ένα σύστημα όπου θα απομονώνονται όσοι έχουν ύποπτα συμπτώματα. Επίσης θα υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα του τεστ οπουδήποτε. Η ΕΕ δεν έχει λάβει την απόφαση να γίνεται τεστ στους τουρίστες πριν ταξιδέψουν. Εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πιθανά κρούσματα».

Ο κ. Σύψας συνέστησε σε όσους ταξιδέψουν προς την επαρχία, αν έχουν κάποια συμπτώματα που τους ανησυχούν να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή πριν ταξιδέψουν. «Ο κυριότερος κανόνας ασφάλειας είναι οι αποστάσεις, όταν ο Έλληνας πολίτης μπορεί να μεταβεί στην επαρχία, θα πρέπει να τηρεί τις αποστάσεις», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.