ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο φόβος παραμονεύει στο σπίτι

Στο σούπερ μάρκετ έφτασε την ώρα που έκλεινε. Με βλέμμα θολό και πρόσωπο σημαδεμένο. Μέσα στο χώρο σιωπή. Δυο-τρεις κουβέντες αντάλλαξε με την κοπέλα στο ταμείο. Βουβή μπήκε, βουβή βγήκε. Μέτρησε τα βήματα ως το σπίτι. Έβγαλε τη μάσκα που έκρυβε τη ντροπή. Στον καθρέφτη το μελανιασμένο πρόσωπο. Ο φόβος εξαπλωνόταν με την ταχύτητα της γάγγραινας. Δεν μπορούσε πια να υποφέρει τον πόνο που την σκέπαζε σαν σάβανο. Ούτε το λυπημένο μάτι που άνοιγε πότε-πότε και την κοίταζε. Δεν έβγαλε φωνή αλλά εκείνη το μίσησε. Το βλέμμα της έμεινε καρφωμένο εκεί και ύστερα γύρισε και κοίταξε τον ουρανό. Τι περίμενε; Αρκούσε να κάνει μερικά βήματα. Να ανοίξει την πόρτα και να φύγει.

Να γλυτώσει από τον ύπουλο εχθρό. Την επιδημία της βίας. Εκείνης που δεν περιορίζεται στο πεδίο της μάχης αλλά ελλοχεύει μέσα στο σπίτι. Ο εχθρός είναι ορατός και βίαιος και η σύγκρουση αναπόφευκτη. Οι μέρες του πόνου είναι μεγαλύτερες και όλο μακραίνουν. Η Μαρία είναι ένα ακόμα θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες καθώς επιδεινώνονται οι οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, ο κόσμος γνωρίζει μια τρομερή έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας. Η καραντίνα που είχε επιβληθεί στις περισσότερες χώρες λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας παγίδευσε πολλές γυναίκες σπίτι τους μαζί με αυτόν που τις κακοποιεί. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τον ακριβή αριθμό των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών που βίωσαν την ενδοοικογενειακή βία.

Κακοποιημένες γυναίκες δείχνοντας το βασανισμένο τους πρόσωπο δημοσιεύουν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέλοντας να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα. "Είναι πολύ δύσκολο για μένα να κοιτάξω στον καθρέφτη χωρίς να κλάψω. Πρέπει να μείνουμε δυνατές", έγραψε μια γυναίκα που δημοσίευσε την φωτογραφία με το σημαδεμένο της πρόσωπο. Από την αρχή της καραντίνας Τουρκάλες ακτιβίστριες έκαναν έκκληση για την καλύτερη προστασία των γυναικών λόγω της αύξησης των ανθρωποκτονιών με θύματα γυναίκες. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας διαπίστωσε την αύξηση 75% των αναζητήσεων στο διαδίκτυο για τη στήριξη γυναικών. Την πρώτη βδομάδα της καραντίνας η Νότια Αφρική κατέγραψε 90000 μηνύσεις για άσκηση βίας.

"Μαζί μπορούμε και οφείλουμε να σταματήσουμε τη βία παντού, στις εμπόλεμες ζώνες όπως και μέσα στα σπίτια, την ώρα που προσπαθούμε να νικήσουμε τον Covid-19", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, προσπαθώντας να αφυπνίσει κυβερνήσεις και κοινωνία.

Σημαντική αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκε στη χώρα μας τις μέρες του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι λόγω της πανδημίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα. Επτά στα δέκα περιστατικά καταγγέλθηκαν από τα ίδια τα θύματα και τρία στα δέκα καταγγέλθηκαν από τρίτα πρόσωπα, όπως οι γονείς, φίλοι, γείτονες.

Στη Γερμανία, η επικεφαλής των Πράσινων, Κατρίν Γκέρινγκ Έκαρντ δήλωσε κατά τη διάρκεια του lockdown ότι τρέμει για τη ζωή χιλιάδων γυναικών που είναι εγκλωβισμένες στο σπίτι τους με τον βίαιο σύντροφο της και ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει χρήματα για την λειτουργία καταφυγίων. "Ένα μήνυμα ήταν από μια γυναίκα που είχε κλειδωθεί στο μπάνιο και μας έγραψε ζητώντας βοήθεια", λέει η Λέλα Παλαντίνο, πρόεδρος του D.i.RE, του Δικτύου Γυναικών κατά της βίας. Στη Βαλένθια, στις 19 Μαρτίου, την πρώτη βδομάδα καραντίνας στην Ισπανία, μια γυναίκα δολοφονήθηκε μπροστά στα παιδιά της από τον σύζυγό της. Η Ινδία που έχει ένα από τα χειρότερα ρεκόρ βίας κατά των γυναικών, έθεσε μια νέα γραμμή βοήθειας καθώς τα περιστατικά αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά το lockdown. "Συμβαίνει σε όλες τις κρίσεις", επιμένει η Μάρσι Χερς της οργάνωσης Women Deliver.

Η πραγματική πρόκληση είναι να σπάσει η σιωπή. Τέσσερις γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο μοιράστηκαν την ιστορία τους για το πώς έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, την ώρα που οι δολοφονίες διπλασιάστηκαν κατά την διάρκεια της καραντίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θεσμική θωράκιση της προστασίας των γυναικών με τη θεσμοθέτηση και την τοποθέτηση εισαγγελέων ενδοοικογενειακής βίας, επίταξη ξενοδοχειακών μονάδων για την στέγαση των κακοποιημένων γυναικών που πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν από το σπίτι, ζήτησε το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών `Διοτίμα` από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη εποχή, έχει σημασία να σπάσουν οι γυναίκες τη σιωπή και ταυτόχρονα να είναι δίπλα τους, η πολιτεία, οι οργανώσεις, το περιβάλλον τους, όλοι εμείς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.