ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σβήνει-γράφει» ο πρωθυπουργός τα μέτρα στήριξης

Τα πολλαπλά κοινωνικά μέτωπα «πονοκεφαλιάζουν» το Μαξίμου

Αντιμέτωπη με πολλαπλά κοινωνικά μέτωπα φέρνει την κυβέρνηση η «κορωνοκρίση» αλλά και οι ίδιες οι επιλογές της με αποτέλεσμα στο Μέγαρο Μαξίμου να προβληματίζονται μήπως πρέπει να... ξαναγράψουν από την αρχή το πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας για την «επόμενη μέρα» μετά την καραντίνα.

Όσο «ανοίγει» η οικονομία και σιγά σιγά διαπιστώνουν οι πολίτες πόσο μεγάλη είναι η ζημιά που επέφερε σε κοινωνία, εργασία και επιχειρήσεις η υπερ40ήμερη καραντίνα, τόσο πολλαπλασιάζονται οι εστίες έντασης με την κυβέρνηση, αλλά και οι κατηγορίες εργαζομένων και επιχειρηματιών που κόβουν κάθε γέφυρα επικοινωνίας με το κυβερνών κόμμα.

Τα «αγκάθια»

Για παράδειγμα, ήδη ξεδιπλώνονται με πολύ δυναμικό τρόπο οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον χώρο της εστίασης, καθώς οι νέοι υγειονομικοί περιορισμοί για τη μη μετάδοση του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με το ότι τα καταστήματα εστίασης θα ανοίξουν τελευταία την 1η Ιουνίου έχουν διαμορφώσει ένα σεληνιακό τοπίο στον συγκεκριμένο χώρο. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από χθες, οι κεντρικές πλατείες των δύο μητροπολιτικών κέντρων (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) αλλά και των πρωτεουσών των νομών γέμισαν με «άδειες καρέκλες», σε μία προσπάθεια των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στην εστίαση να καταστήσουν σαφές στην κυβέρνηση ότι τους περιμένει η καταστροφή. Μάλιστα, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων για διάθεση περισσότερων τετραγωνικών μέτρων δημόσιου χώρου, αλλά και σκέψεις μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, οι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο κλάδο επιμένουν ότι βρίσκονται «στον αέρα».

Και, αν αυτό ισχύει μία φορά για την εστίαση, ισχύει στο πολλαπλάσιο για τους καλλιτέχνες, που βρίσκονται στην κατηγορία των «αόρατων εργαζομένων». Μάλιστα, το συγκεκριμένο θέμα έχει «πονοκεφαλιάσει» το Μέγαρο Μαξίμου αφ’ ης στιγμής «βαριά» ονόματα του χώρου, που έχουν σφραγίσει τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, περνούν απέναντι και κατηγορούν την κυβέρνηση για «αναλγησία». Το γεγονός, δηλαδή, ότι σε διάβημα διαμαρτυρίας για τα... μη μέτρα της κυβέρνησης προέβη ο Σταύρος Ξαρχάκος, αλλά και ο Γιώργος Νταλάρας είναι ενδεικτικό του πόσο «ζόρικα» είναι τα πράγματα για το Μαξίμου. «Μείναμε με τον Σαββόπουλο και την Πρωτοψάλτη», παρατηρεί δηκτικά στέλεχος της κυβέρνησης, μην κρύβοντας την ανησυχία του για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα στον καλλιτεχνικό χώρο.

Τα... «ζόμπι»

Σαν να μην έφτανε αυτό, στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φτάνουν διαρκώς μηνύματα ανησυχίας, αλλά και δυσφορίας, από τη μεσαία τάξη. Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι που αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας -επί των οποίων στηρίχθηκε εν πολλοίς η ΝΔ για να ανέλθει στην εξουσία τον περασμένο Ιούλιο- δεν κρύβουν την οργή και την ανησυχία τους από την δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζαββού, σύμφωνα με τον οποίο «η ρευστότητα δε θα κατευθυνθεί σε επιχειρήσεις-ζόμπι». Με δεδομένο ότι μία ημέρα νωρίτερα, η εφημερίδα «Καθημερινή», στο κύριο άρθρο της χαρακτήριζε ως «επιχειρήσεις-ζόμπι» τις επιχειρήσεις της μεσαίας τάξης και επεσήμαινε στην κυβέρνηση ότι αυτό το φαινόμενο πρέπει να αποφευχθεί, πολλοί κατάλαβαν ότι ο υφυπουργός Οικονομικών ουσιαστικά προανήγγειλε τον «θάνατο του εμποράκου» και την έναρξη μίας διαδικασίας αναδιάταξης των συσχετισμών στην αγορά, σε όφελος των λίγων και μεγάλων επιχειρήσεων που προφανώς έχουν αυξημένες αντοχές εν συγκρίσει με τους «μικρούς» που σαρώνονται από την κρίση.

Προσπάθεια εξευμενισμού

Στα ως άνω μέτωπα προστίθενται, φυσικά, και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, που πηγαίνουν εξάλλου «χέρι-χέρι» με τους εργαζομένους στην εστίαση. Τα μηνύματα που φτάνουν στο Μαξίμου και το αρμόδιο υπουργείο δείχνουν μία ολική καταστροφή, αφού ακόμη και τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα σκέφτονται να... μην ανοίξουν καν φέτος, θεωρώντας «χαμένο κόπο» να εκκινήσουν τον κύκλο εργασιών τους για μία... σεζόν ενός μήνα. Ταυτοχρόνως, το υπουργείο Τουρισμού ακόμη δεν έχει ανακοινώσει ούτε ένα συγκεκριμένο μέτρο ούτε για την προσέλκυση τουριστών, ούτε για την κάλυψη των εργαζομένων στον τουρισμό, ούτε όμως για την στήριξη των επιχειρηματιών που θα έρθουν αντιμέτωποι με την οικονομική καταστροφή αν χάσουν ολόκληρη τη σεζόν.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτωπα με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και στο Μέγαρο Μαξίμου ηχεί ήδη συναγερμός. Έτσι, ο πρωθυπουργός, που φέρεται να μην κρύβει σε συνομιλητές του τον προβληματισμό του, έχει αποφασίσει να «ξαναγράψει» από την αρχή το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επί της ουσίας, θα επιχειρήσει να «εξευμενίσει» μεγάλες κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να τους πείσει ότι δεν τους άφησε εκτός «ραντάρ». Έτσι, ήδη σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στοχευμένων μειώσεων φόρων, ενώ την ίδια στιγμή η εντολή του Μεγάρου Μαξίμου στους συναρμόδιους υπουργούς είναι να καταρτίσουν ένα «γενναιόδωρο» πρόγραμμα στήριξης και του τουριστικού κλάδου, αλλά και του κλάδου της εστίασης. Του δημοσίου κορβανά επιτρέποντος, φυσικά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.