ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τι περιμένουν; Ποιοι τους φροντίζουν; Από πού έρχονται; Τι θέλουν; Τι σχεδιάζουν; Ποιοι είναι;

«Tαξιδεύοντας» με τους «Απείθαρχους» της Σεμίνας Διγενή

Ένα χρόνο και κάτι μετά το «Κίτρινο Υποβρύχιο», που είναι και το πρώτο της βιβλίο, η Σεμίνα Διγενή «ξαναχτυπά» με τους «Απείθαρχους», μια σύνθεση έρευνας, μελέτης και μυθοπλασίας, που μιλάει και… για τον εγκλεισμό, με την ίδια την συγγραφέα να επισημαίνει σε συνέντευξή της στον Real Fm Θεσσαλονίκης: «Το ότι αποφάσισα να γράψω για έναν εγκλεισμό, 100 ανθρώπων, σε ένα «μαγικό» ουρανοξύστη, το λες και… προφητικό».

«Αυτοί που δεν χωρούν πουθενά συγκατοικούν στον ''Κόκκινο Ουρανοξύστη''. Τι περιμένουν; Ποιοι τους φροντίζουν; Από πού έρχονται; Τι θέλουν; Τι σχεδιάζουν; Ποιοι είναι; Είναι ''Οι Απείθαρχοι''».

Στον «Κόκκινο Ουρανοξύστη» λοιπόν, συνυπάρχουν και συνομιλούν ξεχωριστές προσωπικότητες, συγγραφείς, ηθοποιοί, ποιητές, τραγουδιστές, επιστήμονες. Κάποιοι γίνονται φίλοι και αλληλοπροστατεύονται, κάποιοι εραστές, κάποιοι παραμένουν εχθροί στην αιωνιότητα, κάποιοι γίνονται οικογένεια, κάποιοι κάνουν συνέχεια πάρτι, κάποιοι δεν σταματούν να αυτοκτονούν, άλλοι επινοούν νέες μορφές αντίστασης και κάποιοι άλλοι επισκέπτονται τακτικά το Ρετιρέ της Λήθης, όπου εξαγνίζονται από επώδυνες ή τοξικές αναμνήσεις…

Οι ένοικοι του παράξενου αυτού Ουρανοξύστη, ένοικοι των ορόφων του Επανασχεδιασμού, των Τραυμάτων, των Αυτοκτονιών, της Εντροπίας, του Παιδικού Εαυτού, των Πειραμάτων κ.ά «ξαναζούν» για λίγο ακόμη και συνυπάρχουν σ' αυτόν τον χώρο αναμονής. Μια παράξενη Βαβέλ, όπου περιέργως όλοι συνεννοούνται άψογα. Ακόμη και μέχρι το αναπάντεχο τέλος.

Το εξώφυλλο έναν υπέροχο πίνακα του διεθνούς εικαστικού Κωστή Γεωργίου και επιμέλεια Γιώργου Προεστού, μας μεταφέρουν στο «μεταιχμιακό» σύμπαν μιας εξαϋλωμένης ουτοπικής πόλης, όπου ζουν κάποια μαγικά πλάσματα που... δεν χωρούν πουθενά.

Σπουδαίοι άνθρωποι του θεάτρου «εισβάλουν» στο περίεργο οίκημα και μας αφηγούνται όσα συμβαίνουν στους ορόφους του. Αρχικά η Σμαράγδα Καρύδη κάνει τις απαραίτητες συστάσεις και μας καλεί να… περάσουμε μέσα.

Η Κατερίνα Διδασκάλου και η Πέγκυ Τρικαλιώτη διαβάζουν αυτοβιογραφικά στοιχεία της συγγραφέα.

«Γιατί σε έφεραν εδώ;» ρωτά ο Ζοζέ Σαραμάγκου τον Θανάση Βέγγο και ο Γιώργος Κιμούλης μας μεταφέρει με μοναδικό τρόπο την ιδιαίτερη συνάντηση… «Γιατί ο πατέρας μου ήταν στην Αντίσταση και εγώ στην ΕΠΟΝ», απαντά ο «καλός μας άνθρωπος».

Η Ελένη Ράντου αφηγείται και… τραγουδάει μια φανταστική συνάντηση Μαρίκας Νίνου – Ρόναλντ Μπατρ! «Μ’ ακούτε; Μετά τι λέει το τραγούδι;»

Ο Γιάννης Στάνκογλου μας βάζει στην ζωή του αγαπημένου του Ντέιβιντ Μπόουι – που θέλει «σαν τρελός να ερχόμαστε», ενώ ακούγεται η εισαγωγή από το «My Death».

Η Μαρίκα Κοτοπούλη μιλά στον Προυστ για την αγάπη της για τον Ίωνα Δραγούμη μέσω του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, ενώ παρεμβαίνει η Έλλη Λαμπέτη!

Ο Γρηγόρης Βαλτινός δίνει «ζωή» στη συζήτηση περί... φυσικής και μουσικής ανάμεσα σε Έιμι Γουάινχαουζ και Άντονι Χόπκινς.

Ο Σταμάτης Φασουλής περιγράφει ένα ξέφρενο πάρτυ στον 34ο όροφο, ένα ξεφάντωμα που θα κρατήσει ακριβώς 101 λεπτά.

Η Βίκυ Σταυροπούλου μας «συστήνει» τον κύριο Βίκτωρα Ουγκώ, που κάνει… ερωτήσεις σχετικά με την τεχνολογία!

«Σήμερα κάνω μπέιμπι σίτινγκ στον Ρόμπιν Γουίλιαμς, που τον υιοθέτησα από τότε που ήρθα, κάποιον Αύγουστο». Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης περιγράφει μια συγκλονιστική «εξομολόγηση» του μεγάλου ηθοποιού.

Ο Νίκος Κουρής «μπαίνει» στο διαμέρισμα του Πάμπλο Πικάσο και του Άλμπερτ Αινστάιν, δύο κατοίκων που… «ζουν» με τον δικό τους τρόπο

Η Σεμίνα Διγενή, μέσα από το κείμενό της, θέτει το ερώτημα: Θα καταφέρει τελικά, αυτός ο παράδοξος κόσμος των «Απείθαρχων», να δώσει σε όλα, ένα τέλος ή μια αρχή, με την έμπνευση που τους αξίζει; Θα τολμήσει να πάρει μια καθοριστική απόφαση, για την Μνήμη του Κόσμου;

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.