ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση Μαξίμου-Κουμουνδούρου και στο βάθος νέα κρίση

Το γήπεδο της οικονομίας, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικοί συσχετισμοί

Παρά τις επιμέρους εστίες έντασης, όπως ο Έβρος, αλλά και η ένταση στην προανακριτική για τη Novartis, η οικονομία και η βαθιά κρίση που αφήνει πίσω του ο κορωνοϊός αρχίζουν να αποτελούν το γήπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί και η διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών.

Η ατμόσφαιρα στον δημόσιο διάλογο τις τελευταίες ημέρες -και σίγουρα μετά την παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι 2» στο Ζάππειο από τον Αλέξη Τσίπρα- θυμίζει την πολιτική αντιπαράθεση την εποχή των μνημονίων: και τότε αναπτύσσονταν οι ίδιες πολιτικές και οικονομικές φιλοσοφίες, που καθόριζαν τους πολιτικούς συσχετισμούς: η κάθε «μνημονιακή» κυβέρνηση υποστήριζε ότι η πολιτική της είναι «μονόδρομος» και κατηγορούσε την εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση για «λεφτόδεντρα» και άλλα ηχηρά παρόμοια, ενώ η άλλη πλευρά άρθρωνε τα ακριβώς αντίθετα επιχειρήματα: διαβεβαίωνε κατηγορηματικά ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, που συνεπάγεται λιγότερο πόνο για τους εργαζόμενους και την κοινωνία συνολικά.

Επί ερειπίων

Η ίδια αντιπαράθεση λαμβάνει χώρα και τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας στη «μετά κορωνοϊό» εποχή. Το γεγονός ότι το συνήθως... σνομπ υπουργείο Οικονομικών έδειξε να αναλύει σε βάθος το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για να αναφέρει συγκεκριμένα «σκοτεινά σημεία» του «Μένουμε Όρθιοι 2» δείχνει ότι στο Μαξίμου και στην οδό Νίκης υπάρχει μια ανησυχία για το κατά πόσον οι προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών, αφού παρέθεσε σειρά αριθμών και δεδομένων, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν έχει βασιστεί σε πραγματικά δεδομένα και ότι το συνολικό του πρόγραμμα ξεπερνά τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους. Μάλιστα, ο Χρήστος Σταϊκούρας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως το πρόγραμμά του «δεν αποτελεί το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας» -όπως είχε επισημάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- αλλά «ανοίγει την πόρτα διάπλατα για ένα νέο Μνημόνιο». «Σε κάθε πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι" προσθέτει μέτρα δημοσιονομικού κόστους περίπου 10 δισ. ευρώ και, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ο τελικός λογαριασμός των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ υπερβαίνει τα 36,5 δισ. ευρώ», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως «αγνοεί τις τεκμηριωμένες κυβερνητικές απαντήσεις που έχουν δοθεί στη Βουλή για πλήθος οικονομικών θεμάτων, όπως για παράδειγμα η διαχρονική εξέλιξη και η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων. Αποφεύγει, μέχρι και σήμερα, να κάνει δημόσια εκτίμηση της ύφεσης».

Το υπουργείο Οικονομικών «αφιέρωσε» και ειδική απάντηση στις προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση της εργασίας, προφανώς επειδή εκεί κρύβονται οι μεγαλύτερες δυσκολίες στην κυβερνητική πολιτική: έτσι, η οδός Νίκης εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση επιδότησης κατά 60% του μισθού, υποστηρίζοντας: «αναρωτιόμαστε πώς η επιχείρηση θα καταβάλει 60% του μισθολογικού κόστους υποχρεωτικά, την ώρα που δεν έχει έσοδα. Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά το κλείσιμο των επιχειρήσεων, τις απολύσεις και τα επιδόματα ανεργίας».

Σήκωσε το γάντι

Πάντως, οι συναρμόδιοι τομεάρχες Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σήκωσαν το γάντι του υπουργείου Οικονομικών: ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απάντησε στον Χρήστο Σταϊκούρα με μία εξίσου μακροσκελή ανακοίνωση, στην οποία παρέθεσε πίνακες και στοιχεία,, προκειμένου να διευκρινίσει ότι και από τους πίνακες του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι τα 13,4 δισεκατομμύρια που αποτελούν την χρηματοδότηση του «Μένουμε Όρθιοι 2» υπάρχουν στα ταμεία του κράτους. Συν τοις άλλοις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι, πίσω από τις γραμμές της απάντησης του Χρήστου Σταϊκούρα, αποκαλύφθηκε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν μειωθεί ήδη κατά 11 δισεκατομμύρια ευρώ –κάτι που δεν διαψεύσθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. «Με απλά λόγια ζητάμε εμπροσθοβαρή απορρόφηση του ΕΣΠΑ με ένταξη σε αυτό σχεδόν όλων των μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας Αυτή η πρόταση είναι απόλυτα συμφέρουσα για την ελληνική οικονομία γιατί κάθε ευρώ που θα ξοδέψει το δημόσιο θα γυρίσει εντός του έτους πίσω από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», εξήγησε, περαιτέρω, ο τέως υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βραχυπρόθεσμο δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων». Σύμφωνα με τον τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Σταϊκούρας παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα μας βγαίνει, και τα παραδείγματα μας αποτυπώνουν το τι θα έπαιρναν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις αν η κυβέρνηση ακολουθούσε την πολιτική μας».

Σε επίθεση προς τον υπουργό Οικονομικών προχώρησε και η Έφη Αχτσιόγλου, δημοσιεύοντας μία αναλυτική σύγκριση των προτάσεων του «Μένουμε Όρθιοι 2» με την κυβερνητική πολιτική: μέσω της σύγκρισης επισήμανε πως με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιβαρύνονται οι εργοδότες, ενώ επικαλούμενη το ίδιο παράδειγμα –δηλαδή έναν εργοδότη που καταβάλλει μισθό 1.000 ευρώ σε έναν εργαζόμενο- κατέληξε λέγοντας ότι «με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ το κόστος είναι 880 ευρώ, ενώ με την πολιτική που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση το κόστος είναι 968 ευρώ».

«Χτίζοντας» κοινωνικές συμμαχίες

Πάντως, παρά τις αναλυτικές επεξεργασίες του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι 2», ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιθανολογούν ότι «ως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να παρουσιαστούν καινούργιες προτάσεις», υπό την έννοια ότι η κρίση θα εξελιχθεί σε τόσο βαθιά, που σύντομα θα χρειαστούν και νέες πολιτικές. «Δυστυχώς, από την πολιτική στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, που χρειάζεται τώρα, σε λίγο θα πάμε σε πολιτικές διάσωσης, γιατί η κρίση θα τα σαρώσει όλα». Μάλιστα, επιτελικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που «βλέπουν» κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης και ανάδειξη όλων των ελλείψεων και των παραλείψεων της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, εκφράζουν με κατηγορηματικό τρόπο τη βεβαιότητά τους για το πού θα παιχτεί το πολιτικό παιχνίδι από το προσεχές φθινόπωρο: στο πεδίο της οικονομίας, για να επιβεβαιωθεί για μία ακόμη φορά η φράση του συμβούλου του Μπιλ Κλίντον, που έμεινε στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία: «είναι η οικονομία, ηλίθιε».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.