ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τέσσερις εκτιμήσεις του Γραμματέα του ΜέΡΑ25

Βαρουφάκης: «Ακόμα και η πρόταση Μέρκελ-Μακρόν δεν αποτρέπει το 5ο μνημόνιο»

Δυσοίωνη είναι η εκτίμηση που εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, για το κατά πόσο η κοινή πρόταση Μέρκελ-Μακρόν για ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας με 500 δισεκατομμύρια ευρώ θα έχει θετικό αντίκτυπο αυτή στην ελληνική οικονομία, με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 να «βλέπει» ακόμη κι έτσι νέο μνημόνιο.

Απαντώντας στο ερώτημα αν μετά από αυτή την ανακοίνωση «θα δούμε φως από την ΕΕ», ο κ. Βαρουφάκης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ακόμη και αν γίνει πράξη η πρόταση των δύο ηγετών δεν θα αποτραπεί το πέμπτο μνημόνιο στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 διατυπώνει τέσσερις θέσεις στις ανακοινώσεις των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας.

«Πρώτον, δεν πρόκειται για απόφαση αλλά για πρόταση Μέρκελ-Μακρόν που θα περάσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία & Σουηδία και ανατολικές χώρες να καραδοκούν – και την κ. Μέρκελ να ετοιμάζει την αναδίπλωσή της.

Δεύτερον, δεν ξεχνούμε το Meseberg – το κάστρο απ’ όπου Μέρκελ και Μακρόν τον Ιούνιο του 2018 ανακοίνωσαν την δημοσιονομική ένωση της ευρωζώνης με τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού. Πως κατέληξε; Ως μια ασήμαντη υποσημείωση ύψους 0,01% του κοινοτικού προϋπολογισμού!

Τρίτον, ακόμα και να γίνει πράξη η πρόταση Μέρκελ-Μακρόν, δεν θα αποτρέψει το 5ο Μνημόνιο καθώς δεν προβλέπει μεταφορά χρέους από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Ευρώπη – δεν είναι, δηλαδή, ευρωομόλογο αλλά ένα ενισχυμένο με δανεικά ΕΣΠΑ για μετά τα μέσα του 2021.

Τέταρτον, οι ενισχύσεις δεν θα αφορούν ούτε το κράτος μας ούτε τους μικρομεσαίους – αλλά τις μεγάλες ξένες επιχειρήσεις. Για να το πω απλά, θα χρηματοδοτηθεί η Fraport για να κερδίζει από τα αεροδρόμιά μας την ώρα που οι Έλληνες, πολίτες και μικρομεσαίοι, θα πλήττονται αλύπητα από το 5ο Μνημόνιο.

Να γιατί στο ΜέΡΑ25 καλούμε σε παλλαϊκή συστράτευση εναντίον του 5ου Μνημονίου», σημειώνει στη δήλωσή του ο κ. Βαρουφάκης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.