ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού στοχεύουν Μαξίμου, Κουμουνδούρου

Ξεκινά η «μάχη της επόμενης μέρας»

Με την οικονομία να ανοίγει σταδιακά και τις προσδοκίες όλων για επιστροφή στην κανονικότητα να κορυφώνονται, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση παίρνουν θέση απέναντι στη νέα πραγματικότητα, με στόχο να κερδίσουν τη μάχη της «επόμενης μέρας».

Παρότι οι προβλέψεις και εκτιμήσεις για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού το φθινόπωρο είναι εδώ και επιμένουν, προσώρας οι προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου και της Κουμουνδούρου αφορούν στο καλοκαίρι που ξεκινά. Αυτονοήτως, οι στόχοι Μητσοτάκη και Τσίπρα είναι απολύτως αντιπαραθετικοί, αφού ο μεν πρωθυπουργός επιδιώκει να μην χάσει έδαφος και να μην περιοριστεί το ευρύ πολιτικό προβάδισμα του ίδιου και της παράταξής του, ενώ ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να δημιουργήσει ρήγματα στην κυβέρνηση, προσδοκώντας την αντιστροφή των πολιτικών συσχετισμών.

Οι στόχοι Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι για να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, είναι κομβικής σημασίας να εμπεδωθεί η έννοια της «επιστροφής στην κανονικότητα» στη κοινωνία. Για να γίνει αυτό, βεβαίως, θα πρέπει να ανοίξει πλήρως η οικονομία και σιγά σιγά να ξεχάσουμε ότι ζούμε με τον κορωνοϊό – εξαιρουμένων, φυσικά, των μέτρων ασφαλείας, την κοινωνική απόσταση, τη χρήση μασκών κ.α. Η αίσθηση της κανονικότητας, βεβαίως, περνά μέσα και από την οικονομία, αφού αν ο κορωνοϊός αφήσει πίσω του συντρίμμια, τότε προφανώς η κοινωνία ουδόλως θα εκτιμήσει ότι... δεν χρειάζεται να στείλει κάποιος SMS για να βγει για περίπατο. Ως εκ τούτου, στο Μαξίμου ήδη βιάζονται να βάλουν μπρος την μηχανή της οικονομίας, εξ ού και επισπεύδεται το σχέδιο επαναλειτουργίας των καταστημάτων. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, τα εμπορικά κέντρα λειτουργούν από σήμερα, οι οργανωμένες παραλίες από το περασμένο Σάββατο, ενώ την άλλη Δευτέρα θα ανάψει και η μηχανή της «ατμομηχανής» της ελληνικής οικονομίας, ήτοι τα καταστήματα της εστίασης και όλα τα υγειονομικού ενδιαφέροντος μαγαζιά. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να στηριχθούν στοιχειωδώς οι επιχειρήσεις και το «θερινό» κλίμα αισιοδοξίας να βάλει μπρος την μηχανή της οικονομίας, κρύβοντας προσώρας τις δραματικές συνέπειες, την αύξηση της ανεργίας και την «θεσμοποίηση» των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της ζούγκλας που διαμορφώνεται στην αγορά. Με άλλα λόγια, η πρώτη επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μην αισθανθεί η κοινωνία το «σοκ», αλλά να απορροφήσει μαλακά και σιγά σιγά τις επιπτώσεις από την καραντίνα στην οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις.

Σάλπισμα αντεπίθεσης

Στον αντίποδα, η Κουμουνδούρου θέλει τα ακριβώς αντίθετα: ήδη, ο Αλέξης Τσίπρας, με την συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», έδωσε το σύνθημα σε όλες τις πλευρές του κόμματος πως δεν είναι ώρες για στείρες αντιπαραθέσεις, καθώς προφανώς ένα κόμμα με εσωστρέφεια δύσκολα μπορεί να οργανώσει αντεπίθεση προς τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τις τελευταίες του πινελιές στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι 2», που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες από τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός σκέφτεται ακόμη και τη διοργάνωση μίας ειδικής εκδήλωσης σε ανοιχτό χώρο, προκειμένου να δώσει διαστάσεις «προγράμματος εθνικής ανασυγκρότησης» στις προτάσεις που θα διατυπώσει. Παραλλήλως, στην Κουμουνδούρου ακτινογραφούν καθημερινά τις πρακτικές και τις αποφάσεις της κυβέρνησης προκειμένου να αναδείξουν τις «ταξικές» διαστάσεις: για παράδειγμα, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει από σήμερα τα εμπορικά κέντρα του μεγάλου συνωστισμού, αφήνοντας για την άλλη εβδομάδα τα καταστήματα εστίασης που έχουν κυρίως επιχειρηματίες που ανήκουν στην περίφημη «μεσαία τάξη».

Ταυτοχρόνως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να ανεβάσει στροφές και στα θέματα της εργασίας, αφού στην Κουμουνδούρου είναι εδραία η πεποίθηση πως το «νέο εργατικό Δίκαιο Βρούτση» θα διαμορφώσει μία ζούγκλα στην αγορά εργασίας, η οποία -όπως λένε αρμόδια στελέχη στην αξιωματική αντιπολίτευση- επί της ουσίας θα αποτελέσει την επόμενη φάση «εσωτερικής υποτίμησης του κόσμου της εργασίας».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. === OTAN ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟ ΦΡΥΔΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ !!!!!!!
    === ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΩ !!!!!!
    === …..ΜΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ………..
    === ΔΕΝ ΞΕΡΩ, ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ !!!!!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.