ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η δήλωση Παππά, το άδειασμα Τσίπρα και η «έκρηξη» Τσακαλώτου

Διαφυγή από τις υποκλοπές ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα τραύματά του μετρά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποκάλυψη των ηχογραφημένων συνομιλιών Παππά-Μιωνή, καθώς παρά την ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον πρώην υπουργό και το εν μέρει άδειασμά του από τον Αλέξη Τσίπρα, παραμένει ζητούμενο για την Κουμουνδούρου να βγει από την «γωνία» του πολιτικού ρινγκ, στην οποία παραμένει εγκλωβισμένη.

Το πώς οι αποκαλύψεις επενεργούν στο ήδη τεταμένο εσωκομματικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε εν μέρει και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου και αποδείχθηκε ότι το ηχητικό Μιωνή δεν ήρθε να «σαρώσει» τα πάντα στον δημόσιο διάλογο σε μία ουδέτερη στιγμή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, τώρα που οι διαδικασίες για την προσυνεδριακή πορεία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επανεκκινήσει, οι εσωκομματικές διαφορές έχουν επανέλθει στην πρώτη γραμμή και, ως εκ τούτου, τα ηχητικά Μιωνή-Παππά λειτούργησαν ως καταλύτης για να «εκραγεί» το καπάκι της εσωκομματικής χύτρας, που έβραζε και πριν ο Ισραηλινός επιχειρηματίας καταθέσει όσα κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή.

Το παρασκήνιο

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, η συνεδρίαση ήταν εξαιρετικά δύσκολη και ο Αλέξης Τσίπρας, δεδομένης της κατάστασης, δεν μπορούσε να μην δείξει ότι «τραβάει το αφτί» του Νίκου Παππά, ώστε να εκτονώσει την ένταση. Κι αυτό το έκανε δείχνοντας μεν την απαρέσκειά του για το περιεχόμενο της συνομιλίας του πρώην υπουργού με τον Σάμπυ Μιωνή, ωστόσο πρόσθεσε με νόημα ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλειά τους». «Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλήψεις ή αστοχίες». Αυτό ακριβώς έκανε, αμέσως μετά, ο ίδιος ο Νίκος Παππάς, αφού άκουσε με ικανοποίηση τον Αλέξη Τσίπρα να ενημερώνει τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ότι ο ίδιος τού είχε αναθέσει να χειριστεί την συγκεκριμένη υπόθεση, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Ο Νίκος Παππάς, λοιπόν, ανέλαβε την ευθύνη «για λάθη ύφους και ουσίας», ωστόσο αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να «σβήσει» την κριτική σε βάρος του. Οξείς στις τοποθετήσεις τους ήταν ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προχώρησε σε «έκρηξη», ζητώντας εμμέσως την παραίτηση του πρώην υπουργού. «Αν δεν αλλάξει η κατάσταση, εγώ σε δεύτερη κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα συμμετάσχω», φέρεται ειπών ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Επικριτικός, αλλά με ήπιες διατυπώσεις ήταν και ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ στο πλευρό του Νίκου Παππά στάθηκε, μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, που προειδοποίησε ότι «έχουμε απέναντί μας ένα κτηνώδες καθεστώς» για να προσθέσει πως «σήμερα ο Παππάς, χθες ο Παπαδημούλης, αύριο ο καθένας από εμάς».

Φωτογραφική αιχμή

Επικριτικά προς τον Νίκο Παππά ήταν και στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, που αναφέρονται στον χώρο του «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ, ενώ κατ’ απαίτηση αρκετών πλευρών -και κυρίως για να «εξευμενιστεί» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- υπήρξε μία προσθήκη στο κείμενο της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου με σαφείς φωτογραφικές αιχμές σε βάρος του πρώην υπουργού: «Εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Φυγή προς τα εμπρός μέσω...FBI!

Πάντως, ήδη από χθες το βράδυ, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ξεφύγει από την γωνία του ρινγκ που έχει βρεθεί παγιδευμένος, αξιοποιώντας την εξωδικαστική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της εταιρείας Novartis. Αν και ήδη έχει ξεσπάσει πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς «διαβάζουν» αυτή τη συμφωνία, το γεγονός ότι η Novartis Hellas καλείται να πληρώσει για «πράξεις διαφθοράς στην Ελλάδα» 310 εκατομμύρια πρόστιμο σηματοδοτεί για τον ΣΥΡΙΖΑ αποδοχή «λαδωμάτων» και άλλων αξιόποινων πράξεων. Στο σημείο αυτό, βεβαίως, η ΝΔ αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημειώνουν ότι βάσει της απόφασης του εξωδικαστικού συμβιβασμού αποδεικνύεται ότι το σκάνδαλο Novartis δεν έχει πολιτικό σκέλος. Αντιθέτως, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την τέταρτη παράγραφο της σελίδας 15 του εξωδικαστικού συμβιβασμού, εκεί όπου η εταιρεία αποδέχεται ότι «επηρέαζε αξιωματούχους της κυβέρνησης» προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις επ’ ωφελεία της.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. === ΕΔΩ Ο ΠΑΠΠΑΣ,
    ΕΚΕΙ Ο ΠΑΠΠΑΣ,
    ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΙΜΠΗ
    ΜΕΣΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΑΣ …………………..

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.