ΚΟΣΜΟΣ

Ζήτησαν κατάργηση της προστασίας α' κατοικίας που ισχύει έως τέλος Ιουλίου!

Eurogroup: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της τρίτης δόσης στην Ελλάδα

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τρίτης δόσης των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ύψους 748 εκατ. ευρώ έδωσε το Eurogroup, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ παράλληλα ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η κατάργηση της όποιας προστασίας έχει εναπομείνει στην πρώτη κατοικία και έχει ισχύ έως το τέλος Ιουλίου, επισημαίνοντας ότι είναι βασικό ζήτημα που παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση αναφέρει «καλούμε τις ελληνικές Αρχές να προχωρήσουν αποφασιστικά στην υλοποίηση του σχεδίου εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων χρεών του, στη νομοθέτηση ενός αποτελεσματικού νέου πτωχευτικού κώδικα, στη διασφάλιση μίας κατάλληλης επιβολής των ενεχύρων και στην κατάργηση του τρέχοντος πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας στο τέλος Ιουλίου του 2020».

Ζητά ακόμα την εφαρμογή μέτρων «που αφορούν στην περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, των δημόσιων επενδύσεων, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της εφαρμογής σημαντικών μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα» και προσθέτει πως «αυτό θα συνεχίσει να παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας». Επίσης γίνεται λόγος για νέες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για πρόσθετα μέτρα. Αναφέρει «καλωσορίζουμε, επίσης, τη δέσμευση της Ελλάδας να αναλάβει μία σειρά πρόσθετων μεταρρυθμίσεων με την προοπτική να ενισχύσει την ανάκαμψη».

Για την εκταμίευση της τρίτης δόσης των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες εξαιτίας του ξεσπάσματος της πανδημίας, η Ελλάδα προχώρησε στις απαραίτητες δράσεις για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί και ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για την εκταμίευση της τρίτης δόσης των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Παράλληλα αναφέρθηκε ότι «όπως στα περισσότερα κράτη μέλη η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα επηρεάστηκε από το ξέσπασμα της πανδημίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης, «με βάση την εαρινή πρόβλεψη της Κομισιόν για το 2020, η ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι από τις πιο πληγείσες οικονομίες στην ΕΕ το 2020, παρότι προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψη για το 2021», ενώ επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα παρουσίασε ισχυρή δημοσιονομική απόδοση φτάνοντας τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων τα πέντε τελευταία χρόνια και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2019.

Επιπροσθέτως η ευρωομάδα ανέφερε ότι «οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών αναμένουν το πρωτογενές υπόλοιπο να μετατραπεί σε έλλειμμα το 2020 πριν επιστρέψει σε πλεόνασμα το 2021, ενώ επαίνεσε τις ελληνικές αρχές για τη γρήγορη και αποφασιστική απάντηση, τόσο στον έλεγχο του ξεσπάσματος της πανδημίας όσο στη λήψη των απαραίτητων οικονομικών και δημοσιονομικών μέτρων στήριξης».

Το Eurogroup καλωσόρισε επίσης τη δέσμευση της Ελλάδας για εφαρμογή πακέτου πρόσθετων μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε να υποστηριχτεί η ανάκαμψη αλλά και την πρόοδο που επετεύχθη σε μία σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ατζέντας των ιδιωτικοποιήσεων, της κοινωνικής πρόνοιας, της αγοράς εργασίας και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Αναφορά έγινε σε ορισμένες καθυστερήσεις στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, για παράδειγμα όσον αφορά στον οικονομικό τομέα διευκρινίζοντας ότι αυτές οι καθυστερήσεις έχουν να κάνουν με τεχνικούς περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία του COVID.

«Η αυξημένη αβεβαιότητα που απορρέει από το ξέσπασμα του COVID-19 υπογραμμίζει την ανάγκη για αποφασιστική καταπολέμηση των υπαρχόντων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και προκλήσεων που αναφέρθηκαν στην έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης. Κατόπιν τούτου είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα να συντηρήσει και όπου είναι αναγκαίο να ενδυναμώσει, μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για να στηρίξει εκ νέου την οικονομική ανάκαμψη και να στηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση της μακροπρόθεσμης οικονομικής προοπτικής» και τονίστηκε η ανάγκη για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που είναι κλειδιά, συμπεριλαμβανομένης της επιπλέον ενδυνάμωσης της φορολογικής διοίκησης, των δημοσίων επενδύσεων, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την εφαρμογή καίριων μεταρρυθμίσεων στον οικονομικό τομέα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.