ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς

Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης για το λαό των ΗΠΑ και σε άλλες χώρες

Διευρύνεται το «κύμα» της αλληλεγγύης στον λαό των ΗΠΑ, που διαδηλώνει ενάντια στην αστυνομική βία, τον ρατσισμό και την καταστολή, μετά τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη, αφού πλέον πραγματοποιούνται όλο και περισσότερες κινητοποιήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στον Καναδά, γειτονική χώρα των ΗΠΑ, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν χθες σε πόλεις της χώρας.

Μεγάλη πορεία πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ. Για τρεις ώρες περίπου 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς, είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης και διαδήλωναν ειρηνικά χθες το απόγευμα σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδήλωσης, ξέσπασαν επεισόδια στο κέντρο του Μόντρεαλ.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν και σε άλλη διαδήλωση που έγινε κατά του ρατσισμού στο Βανκούβερ, στον δυτικό Καναδά, ενώ το Σάββατο πολλές χιλιάδες άνθρωποι είχαν διαδηλώσει και στο Τορόντο κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Στο Λονδίνο, χιλιάδες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους διαδηλωτές στις ΗΠΑ, φωνάζοντας «Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη» και κρατώντας πικέτες με συνθήματα όπως «Πόσοι ακόμα;».

Δύο συγκεντρώσεις έγιναν και στο Δουβλίνο, την πρωτεύουσα της Ιρλανδίας χθες Κυριακή. Η μία συγκέντρωση έγινε έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Μπόλσμπριτζ, τη συνοικία όπου βρίσκονται πολλές ξένες διπλωματικές αποστολές. Η δεύτερη έγινε έξω από την κατοικία του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ιρλανδία, μέσα στο Πάρκο Φοίνιξ, το μεγαλύτερο της χώρας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Φωτογραφικά στιγμιότυπα εικονίζουν ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και φυλών συγκεντρωμένους έξω από την κεντρική είσοδο της πρεσβείας των ΗΠΑ, με πλακάτ στα χέρια, καθώς φωνάζουν συνθήματα. Τα πλακάτ έγραφαν συνθήματα όπως «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», «Οι ζωές των μαύρων μετράνε», «Δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ».

Χιλιάδες διαδήλωσαν και σε πόλεις της Νέας Ζηλανδίας, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αμερικανικό λαό αλλά και για να καταδικάσουν την αστυνομική βία και το ρατσισμό και στη δική τους χώρα, όπου υπάρχει έντονη η παρουσία των αυτοχθόνων. Στο Όκλαντ οι διαδηλωτές πορεύτηκαν μέχρι το αμερικανικό προξενείο, όπου γονάτισαν σε ένδειξη τιμής στον νεκρό Τζορτζ Φλόιντ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.