ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Μια θάλασσα από πλαστικό

Η προοπτική ότι έως το 2050 η Μεσόγειος θα έχει περισσότερα πλαστικά από ότι ψάρια είναι σχεδόν ορατή. Ο Covid-19 προκάλεσε μια ταχεία επέκταση της παραγωγής πλαστικών προϊόντων εντελώς απαραίτητων στην νέα καθημερινότητά μας.

Πλαστικά μιας χρήσης, γάντια, μάσκες υπάρχουν πεταμένα στους δρόμους και στις γειτονιές. Με τις βροχές να κυλάνε στις υδρορροές για να καταλήξουν σε ποτάμια, θάλασσες και ωκεανούς. Ακτιβιστές και επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το θέμα της αύξησης των απορριμμάτων που έφερε η πανδημία είναι επίσης σημαντικό για το μέλλον του πλανήτη. Από την Σαντορίνη ξεκινάει το Υπουργείου Τουρισμού την καμπάνια πατώντας το κουμπί του πράσινου μετασχηματισμού "Plastic Free Σαντορίνη", προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να στείλει το μήνυμα για τη μείωση της αλόγιστης χρήσης πλαστικού σε όλη την Ελλάδα.

Κατακαλόκαιρο πέρσι είδαμε τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, που επισκέπτεται συχνά την χώρα μας, να μιλάει για την μόλυνση των θαλασσών και τι πρέπει να κάνουμε στο μέλλον.

Το βίντεο που ανέβασε ο δημοφιλής ηθοποιός στο Instagram δείχνει μια περιβαλλοντική οργάνωση να μαζεύει από τον βυθό της Άνδρου άπειρα πλαστικά σκουπίδια.

Κάθε χρόνο τουλάχιστον 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στο βυθό της θάλασσας, αποτέλεσμα της μη διαχείρισης του πλαστικού, η πλειονότητα του οποίου δεν ανακυκλώνεται με επιτυχία. Σύμφωνα με έρευνες μόνο το 5% ανακυκλώνεται, το 40% καταλήγει σε χωματερές και το 1/3 καταλήγει στις θάλασσες. Περισσότερο από 80% των θαλασσίων απορριμμάτων είναι πλαστικά.

Τα πλαστικά υπολείμματα εντοπίζονται όχι μόνο σε θαλάσσιες χελώνες σε φώκιες, φάλαινες και σε δελφίνια αλλά και σε οστρακοειδή με αποτέλεσμα να φτάνουν στο πιάτο μας. Η εικόνα της πλαστικής ρύπανσης των ελληνικών θαλασσών είναι ζοφερή. Σύμφωνα με την Greenpeace, καθημερινά στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 1000 πλαστικά ποτήρια για καφέ. Η παραγωγή πλαστικών δεν έχει ρυθμιστεί κατάλληλα ώστε να ενσωματώνει τις ευθύνες για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην διατροφική αλυσίδα.

Καθώς στην τιμή του πλαστικού δεν ενσωματώνεται το αρνητικό κόστος στη φύση και στην κοινωνία, η παραγωγή παρθένου πλαστικού εξακολουθεί να αυξάνεται με ρυθμό 4%. Επιπροσθέτως, τα εναλλακτικά προϊόντα είναι ακόμα περιορισμένα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα η συγκεκριμένη αγορά. Για να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες για την κατάργηση του πλαστικού θα πρέπει να βρεθούν πόροι που κυρίως προέρχονται από τη λεγόμενη "διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού".

Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πλαστικά για τα προϊόντα τους είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν για τα απορρίμματα που παράγουν. Έως σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πλαστικά ελάχιστα χρήματα πληρώνουν συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Η απαγόρευση για τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης, τα καλαμάκια και τους αναδευτήρες ποτών θα τεθεί σε ισχύ το 2021.Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να πετύχουν το στόχο για συλλογή 90% των πλαστικών μπουκαλιών μέχρι το 2029, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να προέρχονται τουλάχιστον 25% από ανακυκλωμένο υλικό μέχρι το 2025 και 30% μέχρι το 2030.

Πόσο αποτελεσματική είναι άραγε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάργηση του πλαστικού; Τα τελευταία χρόνια δεκάδες περιβαλλοντικές και επιστημονικές οργανώσεις καταθέτουν την ανησυχία τους για την οικολογική καταστροφή στην οποία οδηγούμαστε λόγω της χρήσης πλαστικού στη ζωή μας. Μια γρήγορη ματιά στην καθημερινότητά μας, στα σπίτια μας, στην κουζίνα μας, στο φαγητό που τρώμε έξω, στο νερό που πίνουμε μας δείχνει πόσο το πλαστικό έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Η διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων αδυνατεί έως τώρα να περιορίσει την πλαστική ρύπανση. Η Ελλάδα εξακολουθεί να θάβει το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών αποβλήτων, πράττοντας αναποτελεσματικά στο θέμα της ανακύκλωσης. Για να διαχειριστούμε σωστά την πλαστική ρύπανση θα πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση πρωτογενούς πλαστικού, να απαιτήσουμε την ανάληψη ευθύνης από κάθε υπεύθυνο στο παγκόσμιο πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικά στο μερίδιο που του αναλογεί και να βάλουμε την ανακύκλωση στην καθημερινότητά μας.

Επιστήμονες και ακτιβιστές οραματίζονται μια παγκόσμια οικονομία στην οποία το πλαστικό δεν θα αποτελεί μέρος των σκουπιδιών. Τα πρωτογενή πλαστικά θα πρέπει να αντικατασταθούν με δευτερογενή πλαστικά υλικά ή με μη-τοξικά, εναλλακτικά. Οι φωνές για την εφαρμογή των αρχών μιας κυκλικής οικονομίας στη ροή του πλαστικού πληθαίνουν Οι δράσεις που υποστηρίζουν την ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του πλανήτη. Όλοι στρέφονται σε μια άφθονη, καθαρή πηγή ενέργειας όπως η ηλιακή που μπορεί να οδηγήσει στην τεχνολογική καινοτομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.