ΕΛΛΑΔΑ

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή και στάση εργασίας τη Δευτέρα προχώρησαν οι εργαζόμενοι - Σοβαρές καταγγελίες από το Εργατικό Κέντρο Άρτας

Νέο εργατικό δυστύχημα - 29χρονος σκοτώθηκε στο εργοστάσιο «Ήπειρος»

Ακόμη ένα εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε δυστυχώς το περασμένο Σάββατο 6 Ιουνίου, καθώς ένας νέος εργάτης, ο 29χρονος Χρήστος Ζορμπάς, έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία στο εργοστάσιο «Ήπειρος», με το Εργατικό Κέντρο Άρτας να κάνει σοβαρές καταγγελίες κατά της εργοδοσίας, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο την Κυριακή, ενώ σήμερα το πρωί εργαζόμενοι τόσο του εργοστασίου, όσο και από άλλους κλάδους προχώρησαν σε στάση εργασίας, παρουσία και των συγγενών του άτυχου νέου.

Στάση εργασίας σήμερα το πρωί - Καταγγέλλουν «άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα»

Από τα χαράματα της Δευτέρας, συνεργεία του Εργατικού Κέντρου Άρτας γέμιζαν με συνθήματα την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο «Ήπειρος», απαιτώντας «να μη χυθεί άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών», για να συγκεντρωθούν όλοι μαζί στην πύλη του εργοστασίου, γράφοντας χαρακτηριστικά «Εδώ σκοτώθηκε ο Χρήστος», και να ξεκινήσει η δίωρη στάση εργασίας από τις 6:00 έως τις 8:00.

Εργάτες από όλους τους κλάδους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, κατακλύζοντας τον χώρο μπροστά από την πύλη, συμβάλλοντας όλοι στην επιτυχία της στάσης εργασίας.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας, μέσα σε βαρύ κλίμα, λίγες ώρες πριν γίνει η κηδεία του 29χρόνου Χρήστου Ζορμπά, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Άνω Αθαμάνιο Άρτας.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και συγγενείς του νεκρού εργάτη, που τους συνόδεψε το Εργατικό Κέντρο για να παραλάβουν τα πράγματά του. Στο αίτημά τους όμως να δουν τον χώρο του ατυχήματος, η διοίκηση όχι μόνο τους αρνήθηκε, αλλά απείλησε να καλέσει και την Αστυνομία, όπως κατήγγειλε το ΕΚ Άρτας!

Συγκεκριμένα, το Εργατικό Κέντρο Άρτας καταγγέλλει πως «το θράσος τους δεν έχει όρια, που αντί να δώσουν εξηγήσεις γιατί δεν ενημέρωσαν τους γονείς του παιδιού για τον θάνατό του, δεν μπορούσαν να πούνε ούτε ποια ώρα σκοτώθηκε, ούτε αν δούλευε κάποιος άλλος δίπλα του. Αυτή η υποτιθέμενη άγνοια που δηλώνουν, η προσχηματική απαγόρευση έστω και ενός συγγενή να επισκεφτεί το συγκεκριμένο σημείο αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα». Επίσης, το ΕΚ απαιτεί να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες θανάτου του εργαζόμενου από την Επιθεώρηση Εργασίας και κάθε άλλη αρμόδια αρχή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Άρτας:

«Το Σάββατο το βράδυ, (6 Ιούνη 2020) ο νεαρός, 29 χρονών, εργάτης Χρήστος Ζορμπάς σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία στο εργοστάσιο "Ήπειρος". Η εταιρεία, από την πρώτη στιγμή κάνει την ανήξερη και με γκανγκστερικό τρόπο ισχυρίστηκαν ότι δεν ενημέρωσαν τους γονείς του παιδιού, γιατί δεν ήξεραν τάχα το τηλέφωνο και που μένει και μάλιστα προσπάθησαν να το φορτώσουν στον νεκρό συνάδελφό μας, ισχυριζόμενοι ότι είχε ασυμπλήρωτα στοιχεία στο δελτίο του (αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος της εταιρείας στην παρέμβαση που έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας).

Από το πρωί της Κυριακής, στην παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου, μας δηλώθηκε ότι απουσιάζουν όλοι οι της διοίκησης και κανείς δεν ξέρει τίποτα. Με πρόσχημα ότι ήταν αργία, δεν ενημερώθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας, ούτε το ΙΚΑ και από μόνο του αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το πού το πάνε. Δεν είναι τυχαίο που ενώ η Πυροσβεστική χρειάστηκε μια ώρα ακριβώς για τον απεγκλωβισμό του συναδέλφου μας, στη συγκέντρωση, που εξελίχθηκε, του Εργατικού Κέντρου έξω από την πύλη του εργοστασίου, οι υπεύθυνοι όταν πια έφτασαν προς το μεσημέρι της Κυριακής στην Άρτα, ισχυρίστηκαν ότι το μόνο που γνώριζαν ήταν ότι δούλευε σε ένα, άγνωστο τι, πατάρι.

Στα ερωτήματα των συγγενών δεν υπήρχαν απαντήσεις, με πρόσχημα ότι τώρα ενημερώνονται και δεν έχουν σχηματίσει άποψη.

Το Εργατικό Κέντρο Άρτας, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο, προχωράει και σε στάση εργασίας τη Δευτέρα, απαιτώντας:

Να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες θανάτου του συναδέλφου μας από την Επιθεώρηση και να μην "ξεχαστεί", όπως άλλες φορές στο παρελθόν.

Να εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς».

Εδώ σκοτώθηκε ο Χρήστος!

Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Άρτας:

«Όμως στην άκρια της πόλης, βρίσκεται η φάμπρικα, που κόκαλα αλέθει η ματωμένη γεννήτρια της υπεραξίας!!! (Μπρέχτ)

Για το Χρήστο, τον συνάδελφό μας που σκοτώθηκε στο εργοστάσιο «Ήπειρος», κανένας δρόμος δεν οδηγεί στο σπίτι του. Ήταν κλεισμένοι από καιρό. Από τον συνωστισμό, των παραγόντων που καμάρωναν για το οικονομικό θαύμα που συντελείται στην Άρτα. Ήταν κλεισμένοι ασφυκτικά από τους δείκτες της κερδοφορίας που κάθε χρόνο, και σε όλη την περίοδο της κρίσης ανέβαιναν με αριθμητική πρόοδο, κατά πως λένε και οι επίσημοι ισολογισμοί τους που δημοσιεύουν στο ίντερνετ. Ήταν κλεισμένοι από τα χαλιά πού έστρωσαν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και οι προηγούμενες, που ο καημός τους να χτυπήσουν τα εργασιακά δικαιώματα, τους αγώνες των εργαζομένων, διαμόρφωσαν καθεστώς γαλέρας, σε όλα τα εργοστάσια. Ήταν κλεισμένοι, από την ανωνυμία των εταιρειών, των κερδών, των δεικτών του χρηματιστηρίου, των ιερών και οσίων της κοινωνίας της εκμετάλλευσης, όλων αυτών των παραγόντων που μοιράζουν τη ζωή σε μεροκάματα, για να κρύψουν κάτω από το χαλί, σε καθεστώς ανωνυμίας, την τάξη που παράγει τον πλούτο σε αυτή την κοινωνία. Και σαν να μην έφταναν αυτά, δεν ενημέρωσαν τους γονείς του παιδιού, με πρόσχημα ότι δεν είχαν τηλέφωνο.

Γι’ αυτό για μας δεν σκοτώθηκε ένας! Σκοτώθηκε ο Χρήστος. Και απαιτούμε:

Να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες θανάτου του συναδέλφου μας από την Επιθεώρηση και να μην "ξεχαστεί", όπως άλλες φορές στο παρελθόν.

Να εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Απαιτούμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα και βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας.

Εκ των πραγμάτων, η διαδήλωση του Εργατικού Κέντρου Άρτας την Πέμπτη 11 Ιουνίου στις 8.00 το βράδυ από το Κιλκίς, παίρνει άλλη τροπή. Η οργή γίνεται οργάνωση, αντεπίθεση δύναμη ανατροπής!

Η ανάπτυξή τους, πατάει πάνω στη φτώχεια, στον ιδρώτα και στο αίμα της εργατικής τάξης, Αυτά μετατρέπουν στο χρηματιστήριο τους σε ευρώ. Καμαρώνουν πάνω στους χιλιάδες εργάτες που θυσιάστηκαν στα εργοστάσια και στους τόπους δουλειάς. Και εκεί συγκινούνται. Όχι για τον ανώνυμο εργάτη, αλλά για τα αποτελέσματα των «ονομαστικών μετοχών» τους. Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας στους γονείς και την αδελφή του συναδέλφου. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην υποκύπτουν στις πιέσεις της εργοδοσίας, αλλά να σηκώσουν το κεφάλι και οργανωμένα, μαζί με το Εργατικό Κέντρο, να παλέψουμε για να επιβάλουμε το δίκιο μας, για τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.