ΚΟΣΜΟΣ

«Θεωρούσε... «cool» μια εισβολή στη Βενεζουέλα»

Ο Μπόλτον «καίει» τον Τραμπ - «Προσφέρθηκε να κάνει χάρες σε αυταρχικούς ηγέτες και δικτάτορες»

Στριμωγμένος στη γωνία είναι ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τις εκρηκτικές αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον ότι είχε ζητήσει μεταξύ άλλων τη βοήθεια της Κίνας για να επανεκλεγεί.

Και μπορεί η κυβέρνηση Τραμπ να προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να αποτρέψει την κυκλοφορία την ερχόμενη εβδομάδα του υπό έκδοση βιβλίου του Μπόλτον, αλλά αποσπάσματά του διέρρευσαν σε αμερικανικά ΜΜΕ, όπως οι New York Times, η Washington Post και η Wall Street Journal.

Ο Τραμπ ζήτησε βοήθεια από την Κίνα για να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου
Ο πιο εκρηκτικός ίσως ισχυρισμός του Μπόλτον, σύμφωνα με απόσπασμα του «The Room Where It Happened», που δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal, είναι ότι ο Τραμπ ζήτησε από την Κίνα να χρησιμοποιήσει την οικονομική της δύναμη για να τον βοηθήσει να παραμείνει στο πόστο του εν μέσω μάλιστα του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου το περασμένο καλοκαίρι.

Στη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης του Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου της G-20 στην Ιαπωνία τον Ιούνιο του 2019 οι δύο ηγέτες συζητούσαν την εχθρότητα στις ΗΠΑ προς την Κίνα. «Τότε ο Τραμπ έστρεψε, προς έκπληξη όλων, τη συζήτηση στις επικείμενες αμερικανικές εκλογές κάνοντας έναν υπαινιγμό για την οικονομική δυνατότητα της Κίνας και παρακάλεσε τον Σι να διασφαλίσει ότι θα νικήσει. Υπογράμμισε τη σημασία των αγροτών και τις αυξημένες κινεζικές αγορές σόγιας και σιταριού στο εκλογικό αποτέλεσμα», αναφέρει ο Τζον Μπόλτον που έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις κατά του Τραμπ από τον περασμένο Σεπτέμβριο που καρατομήθηκε.

Σύμφωνα με τον Μπόλτον ο Τραμπ φάνηκε να υποστηρίζει την ιδέα του Σι Τζινπίνγκ για άρση του περιορισμού στον αριθμό των προεδρικών θητειών.

«Ο Σι είπε ότι θα ήθελε να συνεργαστεί με τον Τραμπ για άλλα έξι χρόνια και ο Τραμπ απάντησε ότι ορισμένοι λένε ότι θα πρέπει να καταργηθεί για τον ίδιο ο συνταγματικός περιορισμός για δύο θητείες όσον αφορά στους προέδρους των ΗΠΑ. Ο Σι είπε ότι οι ΗΠΑ κάνουν πολλές εκλογές, επειδή δεν ήθελε να χάσει τον Τραμπ, ο οποίος ένευσε καταφατικά».

Ο Μπόλτον αναφέρει στο βιβλίο του περιπτώσεις όπου ο Τραμπ αποπειράθηκε να σταματήσει ποινικές δικαστικές έρευνες για να κάνει χάρες σε δικτάτορες. Σε μια από τις περιπτώσεις αυτές το 2018 ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ είχε μια συζήτηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος του έδωσε ένα υπόμνημα που υποστήριζε ότι ήταν αθώα μια τουρκική εταιρεία που τελούσε υπό έρευνα στις ΗΠΑ.

«Ο Τραμπ τότε είπε στον Ερντογάν ότι θα φρόντιζε το θέμα, εξηγώντας ότι οι συγκεκριμένοι εισαγγελείς δεν ήταν δικοί του άνθρωποι, αλλά του Ομπάμα, ένα πρόβλημα που θα το έλυνε με την αντικατάστασή τους από δικά του άτομα», γράφει ο Μπόλτον, που έχει ισχυριστεί στο παρελθόν ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος λαμβάνει τις αποφάσεις του για την Τουρκία με βάση τα προσωπικά του συμφέροντα.

Όπως υποστηρίζει ο Μπόλτον ο Τραμπ ενέκρινε τα επιχειρήματα του Σι Τζινπίνγκ, όταν ο πρόεδρος της Κίνας υπεραμύνθηκε του εγκλεισμού Ουιγούρων μουσουλμάνων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. «Σύμφωνα με τον μεταφραστή μας ο Τραμπ είπε ότι ο Σι θα έπρεπε να προχωρήσει με την κατασκευή των στρατοπέδων, που ο ίδιος θεωρούσε σωστή επιλογή».

Όπως αναφέρουν έγγραφα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που διέρρευσαν τον περασμένο Νοέμβριο, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουιγούροι μουσουλμάνοι κρατούντα σ’ αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο Τραμπ είχε προκαλέσει αίσθηση στις ΗΠΑ και ανά την υφήλιο όταν τον Νοέμβριο του 2018 με μια αλλόκοτη δήλωσή του υπερασπίστηκε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα-διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι λέγοντας ότι «η Γη είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος» και «ίσως να το έκανε, ίσως και όχι».

Όπως υποστηρίζει ο Μπόλτον στόχος του Τραμπ ήταν να προκαλέσει ντόρο με τις δηλώσεις του για να εκτρέψει την προσοχή των ΜΜΕ από την κόρη του Ιβάνκα, που χρησιμοποιούσε το προσωπικό της e-mail για κρατικές υποθέσεις, ενώ ο ίδιος είχε εξαπολύσει σφοδρότατη κριτική κατά της Χίλαρι Κλίντον το 2016 για τον ίδιο λόγο. «Αυτό θα εκτρέψει την προσοχή από την Ιβάνκα», φέρεται να είπε ο Τραμπ. «Αν διαβάσω προσωπικά τη δήλωση, θα παραμεριστεί η υπόθεση της Ιβάνκα από την επικαιρότητα».
«Αυτό θα απομακρύνει την προσοχή από την Ιβάνκα. Αν διαβάσω τη δήλωση αυτοπροσώπως, αυτό θα βγάλει από την επικαιρότητα το θέμα με την Ιβάνκα» φέρεται να έχει πει ο Τραμπ.

Κορυφαίοι συνεργάτες του Τραμπ τον κορόιδευαν πίσω από την πλάτη του
Αυτά που αναφέρονται στο βιβλίο του Μπόλτον αποκαλύπτουν με σαφέστατο τρόπο την απελπισία που είχε καταλάβει παρασκηνιακά κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ με τις απόψεις και την πολιτική του.

Ο Μπόλτον υποστηρίζει π.χ. ότι μετά τη συνάντηση το 2018 του Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν έλαβε ένα σημείωμα από τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που ανέφερε ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος «είναι τελείως ανόητος (He is so full of shit». Και πέραν τούτου ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται να είπε έναν μήνα αργότερα ότι τα διπλωματικά ανοίγματα του Τραμπ προς τη Βόρεια Κορέα έχουν «μηδενική πιθανότητα επιτυχίας».

Ο Μπόλτον αποκαλύπτει στο βιβλίο ορισμένα τεράστια κενά στις γνώσεις του Τραμπ –ειδικά όσον αφορά στη γεωγραφία-. Κάποια στιγμή ο ένοικος του Λευκού Οίκου φέρεται να ρώτησε αν η Φινλανδία αποτελεί τμήμα της ρωσικής επικράτειας, ενώ συχνά μπέρδευε τα ονόματα του νυν με τον πρώην πρόεδρο του Αφγανιστάν

Αλλά ακόμη και οι γνώσεις του για έναν εκ των βασικότερων συμμάχων των ΗΠΑ, τη Βρετανία, είναι ελλιπείς. Κάποια στιγμή ο Τραμπ συζητώντας με την τότε πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, τη ρώτησε: «Α, είστε πυρηνική δύναμη;»

Σύμφωνα με την Washington Post ο Μπόλτον υποστηρίζει ακόμη ότι ο Τραμπ θεωρούσε ότι θα ήταν «cool» μια εισβολή στη Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο. Άλλωστε ο ίδιος θεωρούσε – σύμφωνα πάντα με το βιβλίο του Μπόλτον- ότι η λατινοαμερικανική χώρα ήταν «στην πραγματικότητα κομμάτι των Ηνωμένων Πολιτειών»….

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.