ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Επρεπε να ακούσουμε τους παίκτες»

Ο επικεφαλής της ΝFL ζήτησε συγγνώμη που δεν υποστήριξε τις διαμαρτυρίες για τη δολοφονία Φλόιντ

Ο επικεφαλής της επαγγελματικής ένωσης του αμερικανικού φουτμπόλ (NFL) Ρότζερ Γκούντελ ζήτησε χθες, Παρασκευή, συγγνώμη επειδή δεν άκουσε νωρίτερα τους παίκτες που ζητούσαν από την ένωση να καταδικάσει τον ρατσισμό και να υποστηρίξει τις διαμαρτυρίες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διατύπωνε και πάλι επικρίσεις εναντίον των διαδηλωτών που γονατίζουν στη διάρκεια του εθνικού ύμνου, αφού ο παίκτης της NFL Ντρου Μπρις ζήτησε συγγνώμη για τα αρνητικά σχόλια που είχε κάνει σχετικά με την πρακτική αυτή.

«Ήταν μια περίοδος δύσκολη για τη χώρα μας. Ιδιαίτερα για τους μαύρους της χώρας μας. Εμείς, η NFL, καταδικάζουμε τον ρατσισμό και τη συστηματική καταπίεση των μαύρων. Εμείς, η NFL, αναγνωρίζουμε πως είχαμε άδικο να μην ακούσουμε νωρίτερα τους παίκτες της ένωσης. Εμείς, η NFL, ενθαρρύνουμε όλους να εκφρασθούν και να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά», αναφέρει ο Ρότζερ Γκούντελ σε μήνυμά του που διανεμήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Εμείς, η NFL, πιστεύουμε πως η ζωή των μαύρων μετράει», προσθέτει στο μήνυμά του, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα «Black Lives Matter».

Η παρέμβαση αυτή έγινε μετά τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν σε βάρος της επαγγελματικής ένωσης του αμερικανικού φουτμπόλ, η οποία στην αντίδρασή της μετά το τραγικό γεγονός, που συνέβη στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολις, δεν έκανε καμιά αναφορά στον ρατσισμό ούτε στην αστυνομική βαναυσότητα.

Ο Τζορτζ Φλόιντ, ένας 46χρονος Αφροαμερικανός, άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη σύλληψή του από έναν λευκό αστυνομικό, ο οποίος έμεινε γονατιστός πάνω στον λαιμό του κρατουμένου για περισσότερο από οκτώ λεπτά.

Προχθές, Πέμπτη, πολλοί σταρ της NFL έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο απαιτούσαν από την NFL να καταδικάσει τις ρατσιστικές βιαιότητες και να υποστηρίξει τις διαμαρτυρίες.

«Πόσες φορές πρέπει να σας ζητήσουμε να ακούσετε τους παίκτες σας;», ρωτάει στο βίντεο ο Τάιραν Μάθιου (της ομάδας Chiefs του Κάνσας Σίτι). «Τι χρειάζεται;», συνεχίζει ο Ντιάντρε Χόπκινς (Arizona Cardinals), «για να δολοφονηθεί ένας από εμάς από την αστυνομική βαναυσότητα;», συμπληρώνει ο Τζάρβις Λάντρι (Browns).

Ωστόσο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε και πάλι χθες, Παρασκευή, τους παίκτες που γονατίζουν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου αφού ο κουόρτερμπακ της NFL Ντρου Μπρις ζήτησε προχθές, Πέμπτη, συγγνώμη για προηγούμενη δήλωσή του ότι «δεν θα συμφωνήσει ποτέ με όποιον δεν σέβεται τη σημαία».

Ο Μπρις είπε πως η δήλωσή του αυτή «φανέρωνε έλλειψη κάθε είδους συμπόνιας και ενσυναίσθησης».

Ο παίκτης της NFL Κόλιν Κέπερνικ ήταν αυτός που είχε πρώτος γονατίσει κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ πριν από έναν αγώνα και έγινε έτσι σύμβολο της μάχης για φυλετική δικαιοσύνη στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έγραψε χθες στο Twitter πως ο Μπρις «δεν θα έπρεπε να είχε πάρει πίσω την αρχική στάση του».

«Πρέπει να στεκόμαστε ευθυτενείς, ιδανικά αποδίδοντας τιμή ή με το χέρι στην καρδιά», έγραψε ο Τραμπ. «Υπάρχουν άλλα πράγματα για τα οποία μπορείτε να διαμαρτυρυθείτε, αλλά όχι η Σπουδαία Αμερικανική Σημαία -- ΟΧΙ ΓΟΝΑΤΙΣΜΑ!».

Τα αρχικά σχόλια του Μπρις είχαν προκαλέσει τον θυμό κορυφαίων αθλητών, οι οποίοι είχαν αντιδράσει στην εξίσωση εκ μέρους του της διαμαρτυρίας με τον μη σεβασμό στην αμερικανική σημαία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.