ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζει την επιθετική τακτική ο Τσαβούσογλου

Προκαλεί ξανά η Άγκυρα: «Η Αγιά Σοφιά είναι δικό μας θέμα, είναι οθωμανική ιδιοκτησία»

Λίγες μέρες πριν την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας για την μετατροπή ή όχι της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέβη σε νέες προκλητικές δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι η Αγιά Σοφιά είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας, αφού αποτελεί οθωμανική ιδιοκτησία.

«Η Αγιά Σοφιά δεν είναι θέμα άλλων χωρών κόσμου. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας. Μετά την Άλωση έγινε Οθωμανική ιδιοκτησία. Μετά πέρασε σε ιδιοκτησία του Βακουφίου (ιδρύματος) και το 1962 πάρθηκε μια απόφαση πως μπορεί να είναι τζαμί. 567 χρόνια μετά την Άλωση είναι περίεργο να συζητούν κάποιοι σε ποιον ανήκει η Αγιά Σοφιά και η Κωνσταντινούπολη... Στις 2 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει και εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ό,τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Από τα βέλη του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν ξέφυγε και η Ελλάδα, για την οποία είπε ότι «δεν μπορεί να μας κάνει μαθήματα για τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων».

Προκλητική απάντηση Ακσόι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Άκσοϊ, με ανακοίνωση του, απάντησε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς.

«H Aγιά Σοφιά και το Καριγιέ ( Μονή της Χὠρας) είναι στην ιδιοκτησία της Τουρκίας, και κάθε απόφαση γι᾽αυτά είναι μια υπόθεση που αφορά το εσωτερικό της Τουρκίας. Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί η θα ληφθούν δεν είναι αρμοδιότητα άλλων χωρών. Όταν είναι ξεκάθαρα τα βήματα που κάνει η Τουρκία για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και την βελτίωση αυτών, είναι τραγοκωμωδία οι ΗΠΑ με εκθέσεις τους να προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη την ώρα που αυξάνεται ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός και η εναντίωση στο Ισλάμ.

Αρνούμαστε όλες τις αβάσιμες και αλλά ανούσιες εκφράσεις που υπάρχουν στην έκθεση, και καλούμε τις ΗΠΑ να εστιάσουν την προσοχή τους στις εσωτερικές τους υποθέσεις για την θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει ο Ακσοϊ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.