ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλάζει αντιπολιτευτική στρατηγική ο ΣΥΡΙΖΑ

«Σήμα» Τσίπρα για «σκληρό ροκ»

Μετά την σκληρή αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ περνά σε... άλλη φάση: επί της ουσίας, σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέστησε σαφές ότι όσο προσεκτικός και «μετρημένος» είναι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, τόσο οξύς και σκληρός θα εμφανίζεται σε ό,τι αφορά την κοινωνία, τα εργασιακά και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περνά πλέον στο «σκληρό ροκ», καθώς εδραία είναι η εκτίμηση στην Κουμουνδούρου ότι η κρίση που θα αφήσει πίσω του ο κορωνοϊός θα δρομολογήσει ταχύτατες μεταβολές στους πολιτικούς συσχετισμούς: για το λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας επί της ουσίας δρομολόγησε τη σημερινή του σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού αυτή προέκυψε ως απόρροια της ερώτησης που είχε καταθέσει προς τον πρωθυπουργό για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Σκληρή γλώσσα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λοιπόν, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και επιχείρησε να δείξει ότι η κυβέρνηση είχε αρχίσει να βάζει σε λαθεμένες ράγες την οικονομία πριν τον κορωνοϊό. Ταυτοχρόνως, ο τέως πρωθυπουργός μιλώντας διαρκώς για τη μεσαία τάξη, αποπειράθηκε να πιάσει το νήμα της επικοινωνίας του με τα συγκεκριμένα πολιτικά και εκλογικά ακροατήρια, που «τιμώρησαν» τον ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι τον Ιούλιο στέλνοντάς τον στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μέσα σε τρεις μόλις μήνες, από τον Οκτώβριο του 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να βγάλει την οικονομία από τις ράγες της ανάπτυξης και να την σπρώξει στον κατήφορο της ύφεσης», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας με το... καλημέρα στην πρωτολογία του. «Κύριε Μητσοτάκη, ειλικρινά σας αξίζουν συγχαρητήρια», πρόσθεσε, για να επισημάνει, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Παραλάβατε μια οικονομία που έτρεχε τον Ιούλη με 2,8, σταθερά αναπτυσσόμενη για 12 συνεχόμενα τρίμηνα, με αύξηση των νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας. Και με ταμειακό απόθεμα το οποίο, στην άγνοιά σας, εσείς χλευάσατε, αλλά τώρα επιτρέπει στη χώρα τη διαχείριση της κρίσης με ευνοϊκούς όρους. Και καταφέρατε να την οδηγήσετε στην ύφεση από τον Οκτώβρη του 19!». ««Δημαγωγήσατε σε λόγια υπέρ της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και πλειοδοτήσατε σε πράξεις υπέρ των μεγάλων εισοδημάτων και της επιχειρηματικής ολιγαρχίας», συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας: «καταφέρατε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, να πετύχετε τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση». «Καταφέρατε, πολύ πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, να ρίξετε στην ύφεση μια οικονομία σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης (…) Με δυο λόγια τα κάνατε θάλασσα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Κριτική για τα έργα

Παράλληλα, ξεδιπλώνοντας εφ’ όλης της ύλης κριτική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έστειλε 2,5 χρόνια πίσω τα μεγάλα έργα». «Δική σας επιλογή ήταν να περικόψετε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2019, με συνέπεια να κλείσει με €600 εκατ. λιγότερα σε σχέση με το 2018. Δική σας επιλογή ήταν να ακυρώσετε όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που είχε δρομολογήσει ή υλοποιούσε ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (Ε65, Πατρών – Πύργου, βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, αεροδρόμιο Καστελίου, Μετρό Θεσσαλονίκης και γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας είχαν εξασφαλισμένους πόρους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.) Πλέον, πηγαίνουν όλα μαζί 2,5 χρόνια πίσω με ευθύνη της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά. «Και ταυτόχρονα», επισήμανε, «αφήσατε τις τράπεζες ανεξέλεγκτες, να δανείζουν μόνο σε όποιον μπορεί να αποδείξει ότι δε χρειάζεται δανεισμό γιατί έχει λεφτά. Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μειώθηκε κατά 9,4% σε ετήσια βάση και κατά 1,9% σε τριμηνιαία βάση (…) Με δυο λόγια ρίξατε ξανά το καράβι σε ξέρα, πολύ πριν το κορωνοιό. Η αποτυχία σας προηγείται του κορωνοϊού. Προηγείται και συνεχίζεται και στη διάρκεια της πανδημίας».

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ελλιπή μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων κατά την πανδημία: «Και μετά ήρθε η πανδημία. Τι κάνατε; Λέτε ότι δώσατε στήριξη 24 δις. Που είναι; Την είδε κανείς; Κυκλοφορείτε στην αγορά; Που πήγαν τα λεφτά αυτά;
Μα δεν υπήρξαν ποτέ. Είναι για να τα γράφουν ανύπαρκτα μπλογκ και σάιτ φαντάσματα των βουλευτών, κουμπάρων. Αλλά αληθινά δεν είναι», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, και προσθέτοντας: «Στην πραγματικότητα τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι μόλις 8,5 δις., ενώ 3,2 δις είναι οι αναστολές πληρωμών και 2 δις η επιστρεπτέα προκαταβολή. Σύνολο 14 δις μέτρα, με τις εγγυήσεις δανείων, που προανέφερα. Πως φτάνουμε στα 24 δις;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Με το λογικό άλμα, ή την ευχή, ότι άλλα 8 δις είναι «αναμενόμενη επιπρόσθετη επίδραση» των προηγούμενων μέτρων και με την υπόσχεση ότι στο μέλλον θα παρθούν επιπλέον άλλα 4 δις μέτρα». «Είναι δυνατόν να αθροίζετε στα μέτρα …ευχές και υποτιθέμενες επιδράσεις, για να τα βγάλετε 24 δισ; Ο πατέρας σας, ο Κων. Μητσοτάκης, είχε πει το περίφημα 0+0=14. Εσείς μας λέτε ότι 14+0=24 δις. Αυτή είναι η αριθμητική σας. Και να έλεγε κανείς ότι δε σας αφήσαμε λεφτά στα ταμεία. 37 δις αφήσαμε. Τι τα κάνατε; Και τολμάτε να κατηγορείτε εμάς για λεφτόδεντρα; Δεν δείχνετε στοιχειώδη σοβαρότητα. Δεν ήταν λεφτόδεντρα, ήταν οι κόποι του ελληνικού λαού», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας, καθιστώντας σαφές ότι εφεξής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπέμπει σε τόνους... «σκληρού ροκ».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. === ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΡΙΜΗΝΟΥ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΗ
    ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΒΑΔΙΖΕΙ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΥΤΟ-
    ΔΥΝΑΜΙΑΣ !!!
    === ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΗΜΑ ΓΙΑ ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ
    ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΚΑΡΣΙΛΑΜΑ ………….

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.