ΚΟΣΜΟΣ

«Το πρόσωπο είναι ο Στιγκ»

Σουηδία: Έκλεισε η υπόθεση δολοφονίας του Ούλοφ Πάλμε

Ο Στιγκ Ενγκστρομ, ήταν ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε το 1986, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Κρίστερ Πέτερσον, κλείνοντας την υπόθεση που στοίχειωσε την Σουηδία επί δεκαετίες. «Το πρόσωπο είναι ο Στιγκ», ο οποίος ήταν γραφίστας στο επάγγελμα ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εισαγγελέας Πέτερσον. «Εξαιτίας του γεγονότος ότι ο άνθρωπος έχει πεθάνει, δεν μπορώ να απαγγείλω κατηγορίες εναντίον του και αποφάσισα να κλείσω την έρευνα», σημείωσε ο εισαγγελέας.

Ο Πάλμε έχασε τη ζωή του όταν πυροβολήθηκε πισώπλατα, στις 28 Φεβρουαρίου του 1986, σε ηλικία 59 ετών, καθώς περπατούσε προς του σπίτι του από τον κινηματογράφο με τη σύζυγό του Λισμπέτ σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης.

Η δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε έγινε στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της Σουηδίας και περισσότεροι από 12 μάρτυρες είδαν ένα άντρα να εξαπολύει πυρά πριν φύγει από τη σκηνή του εγκλήματος. Χιλιάδες άνθρωποι ερωτήθηκαν για τον θάνατο του Πάλμε. Τελικά, ένας μικροεγκληματίας καταδικάστηκε για τη δολοφονία, αλλά η αργότερα η ετυμηγορία απορρίφθηκε.

Ο σοσιαλδημοκράτης Πάλμε υπήρξε πρωθυπουργός της Σουηδίας το διάστημα 1969-76 και 1982-86. Υπήρξε ιδιαίτερα αντιπαθής στους συντηρητικούς κύκλους της Σουηδίας για τις αντι-αποικιακές απόψεις του, την κριτική του κατά του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, θεωρείτο από πολλούς ότι ήταν κατάσκοπος της KGB, ενώ η συνομωσιολογία για τον θάνατό του κατά καιρούς ενέπλεξε τους Κούρδους αυτονομιστές, τις μυστικές υπηρεσίες της Νοτίου Αφρικής ή τη μυστική αστυνομία της Γιουγκοσλαβίας.

Ο νυν πρωθυπουργός, Στέφαν Λέβεν αναφερόμενος στη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε είχε πει τον περασμένο Φεβρουάριο πως «είναι μια ανοιχτή πληγή για την Σουηδία το ότι δεν γνωρίζουμε τι συνέβη».

Τι είπε ο εισαγγελέας 

«Το πρόσωπο είναι ο Στιγκ Ένγκστρομ» δήλωσε ο κ. Πέτερσον σε συνέντευξη Τύπου. «Επειδή ο άνθρωπος είναι νεκρός, δεν μπορώ να απαγγείλω κατηγορίες εναντίον του και αποφάσισα να κλείσω την έρευνα», είπε και συνέχισε εξηγώντας: «Το πώς ενήργησε είναι όπως πιστεύουμε ότι θα είχε ενεργήσει ο δολοφόνος».

Ο εισαγγελέας είπε επίσης ότι ο Στινγκ Ένγκστρομ δεν ήταν αρχικά στο επίκεντρο της έρευνας, αλλά όταν οι ερευνητές εξέτασαν το υπόβαθρό του, ανακάλυψα ότι συνήθιζε να χρησιμοποιεί όπλα, ήταν στον στρατό και ήταν μέλος ενός συλλόγου σκοποβολής.

Ανήκε επίσης και σε έναν κύκλο επικριτών της πολιτικής του Πάλμε και συγγενείς του δήλωσαν ότι είχε αρνητική άποψη για τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα επίσης με τον εισαγγελέα, ο Ένγκστρομ είχε μακροχρόνια οικονομικά προβλήματα και αντιμετώπιζε πρόβλημα με τον αλκοολισμό.

Ποιος ήταν ο Στιγκ Ένγκστρομ

Ο Στιγκ Ένγκστρομ έγινε γνωστός ως «Scandia Man» καθώς είχε εργαστεί για την ασφαλιστική εταιρεία Scandia. Εργαζόταν ως αργά το απόγευμα της δολοφονίας στην έδρα της εταιρείας κοντά στη σκηνή του εγκλήματος.

Ο Ένγκστρομ που ήταν ένας από τους 20 περίπου ανθρώπους που ήταν μάρτυρες της δολοφονίας, τελικά αυτοκτόνησε το 2000. Αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως ύποπτος από τον δημοσιογράφο Τόμας Πέτερσον και η αστυνομία άρχισε να τον ερευνά 18 χρόνια μετά τον θάνατό του. Υποστηρίχθηκε ότι ο Ένγκστρομ είχε σκοτώσει τον Πάλμε λόγω των αριστερών απόψεων του πρωθυπουργού.

Είπε ψέματα για τις στιγμές μετά τη δολοφονία, υποστηρίζοντας ακόμη και ότι προσπάθησε να επαναφέρει στη ζωή τον Πάλμε. Αργότερα προέκυψε ότι είχε εκπαιδευτεί στη χρήση όπλων.

Η πρώην σύζυγος του Στιγκ Ένγκστρομ είπε στην εφημερίδα Expressen το 2018 ότι είχε ερωτηθεί από ντετέκτιβ το 2017. «Ήταν υπερβολικά δειλός. Δεν θα έβλαπτε μια μύγα», είπε για τον πρώην σύζυγό της.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.