ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ρεκόρ θερμοκρασίας σε ρωσική πόλη

Στο «κόκκινο» ο Αρκτικός Κύκλος - «Αγγιξε» τους 38 βαθμούς Κελσίου

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, μια μικρή ρωσική πόλη στον Αρκτικό Κύκλο κατέγραψε ρεκόρ θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 38 βαθμούς Κελσίου. Ενώ η θερμοκρασία πρέπει να εξακριβωθεί από τους ειδικούς, εάν ισχύει, θα είναι η πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στον Αρκτικό.

Η μικρή ρωσική πόλη Verkhoyansk είναι γνωστή για τοους δριμείς χειμώνες και αποτελεί μία από τις πιο κρύες πόλεις του πλανήτη. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες των τελευταίων μηνών έχουν χτυπήσει κόκκινο.

Τον Ιούνιο, η υψηλότερη θερμοκρασία κατά μέσο όρο είναι 20 βαθμοί Κελσίου, ενώ τον πιο κρύο μήνα, δηλαδή τον Ιανουάριο, η θερμοκρασία αγγίζει τους -6 βαθμούς Κελσίου. Ναι, σωστά διαβάσατε, -6 βαθμοί Κελσίου είναι κατά μέσο όρο η χαμηλότερη θερμοκρασία τον Ιανουάριο.

Πριν καταγραφούν οι 38 βαθμοί Κελσίου, τον Μάιο παρατηρήθηκε πως η θερμοκρασία ήταν 18 βαθμούς υψηλότερη από τα συνήθη επίπεδα. Ο περασμένος Μάιος ήταν ο θερμότερος Μάιος όλων των εποχών.

Ο Αρκτικός Κύκλος έχει βιώσει πιο ακραίες υψηλές θερμοκρασίες από τις περιοχές του Τροπικού, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Είναι γνωστό πως οι πόλοι θερμαίνονται πιο γρήγορα σαν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τη NASA, οι πόλοι θερμαίνονται γρηγορότερα από τον υπόλοιπο πλανήτη εξαιτίας της μεταφοράς μεγάλης κλίμακας ενέργειας από την ατμόσφαιρα. Οι πόλοι δέχονται τη ζέστη από τα ατμοσφαιρικά και ωκεάνια συστήματα που μεταφέρουν τις θερμές αέριες μάζες από τους τροπικούς στους πόλους. Όσο επιδεινώνεται όμως η παγκόσμια υπερθέρμανση, τόσο αυτά τα συστήματα μεταφέρουν δυσανάλογα μεγαλύτερη ποσότητα ζέστης στους πόλους.

Η θερμοκρασία αυξάνεται εξαιτίας της ανακλαστικότητας των πόλων. Καθώς η θάλασσα και ο πάγος λιώνουν και αποκαλύπτουν την ξηρά και τη βλάστηση, τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερμοκρασία της Γης, επαναλαμβάνοντας τον κύκλο την υπερθέρμανσης. Έτσι, οι χώρες μεγαλύτερου υψομέτρου θα γνωρίσουν υψηλότερες θερμοκρασίες (Καναδάς, Σκανδιναβία) από τις χώρες χαμηλότερου υψομέτρου.

Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως η υπερθέρμανση των πόλων δεν αναμενόταν πριν από το 2100. Ωστόσο, η πραγματικότητα έχει διαψεύσει τις επιστημονικές προβλέψεις, όπως αποδεικνύουν οι υψηλότερες θερμοκρασίες των πόλων, κατά την τελευταία δεκαετία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.