ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδει το υπουργείο Εσωτερικών

«Αγνωστη» φονική πνευμονία σαρώνει το Καζακστάν

Μια «άγνωστη πνευμονία» με ποσοστό θνητότητας πολύ υψηλότερο του νέου κορωνοϊού σαρώνει το Καζακστάν, προειδοποιούν Κινέζοι αξιωματούχοι. Από τα μέσα Ιουνίου εξάρσεις της φονικής αυτής επιδημίας έχουν παρατηρηθεί σε δύο επαρχίες και την Σιμκέντ, την τρίτη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη του Καζακστάν, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κινεζικής πρεσβείας που επικαλείται τοπικά ΜΜΕ.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας, που βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, λέει ότι μόνον στο διάστημα από 29 Ιουνίου μέχρι 5 Ιουλίου καταγράφηκαν 32.000 κρούσματα και 451 θάνατοι από τη νέα αυτή πνευμονία. Η κινεζική πρεσβεία λέει ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους 1.772 άνθρωποι πέθαναν από την πνευμονία, περιλαμβανομένων και 628 τον περασμένο μήνα κι ότι ορισμένα από τα θύματα είναι Κινέζοι υπήκοοι.

Η προειδοποίηση αυτή πυροδοτεί έντονη ανησυχία, αν θυμηθεί κανείς τι είχε συμβεί τον περασμένο Ιανουάριο όταν Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι είχαν ανακαλύψει ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού, που θύμιζε πνευμονία και σήμερα είναι γνωστός ως SARS-CoV-2. H κινεζική πρεσβεία έκανε λόγο για «άγνωστη πνευμονία» μολονότι αξιωματούχοι στο Καζακστάν κάνουν λόγο για μια επιδημία πνευμονίας. Δεν έχει καταστεί σαφές γιατί η κινεζική πρεσβεία επέλεξε τον όρο «άγνωστη», ή τι πληροφορίες διαθέτει. «Το ποσοστό θνητότητας αυτής της νόσου είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο του νέου κορωνοϊού», ανέφερε στην ειδοποίησή της, σημειώνοντας ότι οι υγειονομικές Αρχές διεξάγουν έρευνα για τον ιό της πνευμονίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν τον έχουν ταυτοποιήσει. Ενώ κάλεσε τους Κινέζους υπηκόους που ζουν στο Καζακστάν να λαμβάνουν τις ίδιες προφυλάξεις, όπως και με τον κορωνοϊό, που πρωτοανιχνεύθηκε στην Ουχάν και έχει μολύνει πάνω από 12 εκατ. ανθρώπους ανά την υφήλιο , δηλαδή να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους αν δεν είναι ανάγκη, να φορούν προστατευτικές μάσκες, να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας από άλλα άτομα και να πλένουν σχολαστικά και τακτικά τα χέρια τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Σάουλε Κισίκοβα, επικεφαλής του τμήματος Υγείας στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Νουρ Σουλτάν, «κάπου 300 άτομα διαγιγνώσκονται με την πνευμονία και νοσηλεύονται καθημερινά», ενώ το ποσοστό θνητότητας από τη νόσο τετραπλασιάστηκε τον Ιούνιο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου χρόνου, ενώ πολλοί απ’ αυτούς που νόσησαν δεν διαγνώστηκαν θετικοί στο νέο κορωνοϊό. Στο μεταξύ έχουν καταγραφεί 53.021 κρούσματα και 264 θάνατοι από το νέο κορωνοϊό στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ διέταξε νέο lockdown μετά την αύξηση των κρουσμάτων. «Η χώρα αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού μαζί με μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας», είπε, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Τass.

Διαψεύδει το Καζακστάν

Το Καζακστάν πάντως, διέψευσε σήμερα ως εσφαλμένη την προειδοποίηση της πρεσβείας της Κίνας προς τους κινέζους πολίτες.

Το υπουργείο Υγείας του Καζακστάν χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα των κινεζικών μέσων ενημέρωσης που στηρίχθηκαν στην ανακοίνωση της πρεσβείας ψευδείς ειδήσεις. Το υπουργείο σημείωσε ότι οι απολογισμοί του για λοιμώξεις από βακτηριακή, μυκητιακή και ιική πνευμονία, στους οποίους περιλαμβάνονται επίσης περιπτώσεις που δεν είναι σαφές από τι προκλήθηκαν, ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η πληροφορία που δημοσιεύτηκε από ορισμένα κινεζικά μέσα ενημέρωσης όσον αφορά ένα νέο είδος πνευμονίας στο Καζακστάν είναι εσφαλμένη, υπογράμμισε το υπουργείο.

Την Τρίτη, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Kazinform μετέδωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων πνευμονίας αυξήθηκε 2,2 φορές τον Ιούνιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019. Στην ανακοίνωσή της η κινεζική πρεσβεία ανέφερε ότι η πνευμονία στο Καζακστάν προκάλεσε τον θάνατο 1.772 ανθρώπων το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ τον Ιούνιο καταμετρήθηκαν 628 θάνατοι, συμπεριλαμβανομένων Κινέζων πολιτών. Το ποσοστό θνησιμότητας της ασθένειας είναι πολύ υψηλότερο από αυτό της πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, σημείωνε. Δεν έχει διευκρινιστεί αν η πνευμονία στην οποία αναφέρεται προκαλείται από ιό που σχετίζεται με τον νέο κορωνοϊό ή ένα διαφορετικό στέλεχος.

Το υπουργείο Υγείας του Καζακστάν και άλλοι υγειονομικοί θεσμοί διεξάγουν μια συγκριτική μελέτη, αλλά ακόμη δεν έχουν εξαχθεί συμπεράσματα από αυτήν, προσέθετε η πρεσβεία στην ανακοίνωσή της. Η ταμπλόιντ Global Times έγραψε ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν δεν απάντησε σε ερωτήματα για την προειδοποίηση της κινεζικής πρεσβείας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.