ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΤΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ...

Αυτές τις μέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι τελευταίες, πριν τα μπάνια του λαού, δημοσκοπήσεις. Νέες μετρήσεις θα έχουμε παραμονές της ΔΕΘ. Εάν δεν υπάρξουν δραματικά γεγονότα ή απρόβλεπτες εξελίξεις τα ευρήματα των τελευταίων έξι μηνών θα επαναληφθούν και τον Σεπτέμβριο. Αυτό που απασχολεί τις πολιτικές ηγεσίες δεν είναι πάντως τα ποσοστά που καταγράφονται. Γνωρίζουν ότι απρόβλεπτα γεγονότα (π.χ. φυσική καταστροφή, ελληνοτουρκικό επεισόδιο κ.α.) μπορούν να φέρουν μεγάλες ανατροπές Οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων σίγουρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των στελεχών της κυβερνήσεως και της αντιπολιτεύσεως, όμως οι συζητήσεις και οι έριδες γι' αυτές -και μάλιστα τρία χρόνια πριν τις εκλογές- είναι πρωτίστως υλικό για τους οπαδούς τους στους ανά την επικράτεια καφενέδες. Η δημοσκοπική υπεροχή της ΝΔ και του πρωθυπουργού έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα είναι καταφανής και αδιαμφισβήτητη.

Τα στοιχεία στα οποία πάντως επικεντρώνεται η προσοχή των αναλυτών είναι τα ποιοτικά και κυρίως στις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες στα θέματα που τους απασχολούν και σε αυτά τα οποία θεωρούν σημαντικά όχι μόνον για τους ίδιους, αλλά και για τη χώρα. Οι εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης ανά ηλικία, επάγγελμα, μόρφωση, περιοχή, πολιτική αυτοτοποθέτηση είναι αυτά που μπαίνουν στην πολιτική ζυγαριά και ανάλογα με τη βαρύτητα καθορίζονται οι εξαγγελίες, οι ταχτικές και η στρατηγική των κομμάτων. Από τα ευρήματα των μετρήσεων και τις συναφείς συζητήσεις με δημοσκόπους, αναλυτές και τους συνεργάτες των αρχηγών που ασχολούνται επισταμένως με τα θέματα της επικοινωνίας προκύπτουν επτά πολύ σημαντικά συμπεράσματα. Ας τα δούμε ένα ένα...

Το ποσοστό της ΝΔ βρίσκεται στην περιοχή του 40%. Ίδιο με αυτό της κάλπης της 7ης Ιουλίου 2019. Για ένα χρόνο μετά τις εκλογές, ακόμη κι αν σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην πετυχημένη, υγειονομικά, αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19, είναι γεγονός αξιοσημείωτο. Και στα μεταπολιτευτικά χρονικά συμβαίνει για πρώτη φορά να ανεβαίνουν, μετεκλογικά, τα ποσοστά της κυβερνήσεως και να υποχωρούν της αντιπολιτεύσεως. Μάλιστα, η πρόβλεψη των δημοσκόπων είναι ότι με την αναγωγή επί των αναποφασίστων το ποσοστό της ΝΔ φθάνει στο 42%, χωρίς να αποκλείεται να σκαρφαλώσει ακόμη και στο 44-45%. Η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ φθάνει να είναι ακόμη και 20 μονάδες, ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν καταγραφεί και "νταμπλ σκορ". Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η ΝΔ κινείται πάνω από το 40% και ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από 25%. Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται "κολλημένο" στο 5-6%, υπολειπόμενο του 8,1% που είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές. Το ΚΚΕ είναι κοντά στο εκλογικό του ποσοστό (5,3%), το ίδιο και η Ελληνική Λύση (3,7%), ενώ το ΜΕΡΑ25 καταγράφεται κάτω από το όριο εισόδου (3%) στη Βουλή. Από τα μικρά και εκτός Βουλής κόμματα, δεν υπάρχει κάποιο το οποίο, τουλάχιστον προσώρας, να εμφανίζει αξιοπρόσεκτη δυναμική. Οι περί τα εκλογικά ειδήμονες υποστηρίζουν ότι με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, να οδηγηθούμε σε "κολοβό δικομματισμό" και σε γερμανικό σύστημα διακυβέρνησης, με ένα ισχυρό πρώτο κόμμα, με το δεύτερο να υπολείπεται σημαντικά του πρώτου και όλα τα άλλα να μην συγκεντρώνουν διψήφια ποσοστά.

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι το προφίλ του πρωθυπουργού είναι καλύτερο ακόμη και από αυτό της προεκλογικής περιόδου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βελτιώσει σημαντικά την ηγετική του εικόνα μέσω της αποφασιστικής στάσης που επέδειξε στα θέματα του κορονοϊού και των μεταναστών στον Έβρο. Από "διαχειριστής" και "γόνος Μητσοτάκη" έγινε "αρχηγός με ικανότητες, που λαμβάνει γρήγορα αποφάσεις και μπορείς να τον εμπιστευτείς". Η αποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων και η επιλογή συνεργατών και συμβούλων με βασικό κριτήριο την πολιτική και τεχνοκρατική επάρκεια και όχι την κομματική αφοσίωση είναι αυτά, υποστηρίζουν οι αναλυτές, που κάνουν τη διαφορά σε σχέση με τον βασικό του αντίπαλο, τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμφανίζεται να επιμένει στα κομματικά τοτέμ και να μην λαμβάνει αποστάσεις από συνεργάτες του, που εμπλέκονται σε σκοτεινές και δύσοσμες υποθέσεις.

Η υπεροχή της κυβερνήσεως εδράζεται, σε σημαντικό βαθμό και στην αποδοχή που έχουν οι επιλογές της στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων. Για παράδειγμα, οι χειρισμοί της πανδημίας του covid-19, σύμφωνα με (συνδρομητική) έρευνα της Merton Analysis κρίνονται θετικά από το 86% των δεξιών ψηφοφόρων, από το 95%των κεντροδεξιών, το 85% των κεντρώων, το 84% των κεντροαριστερών και το 65% των αριστερών. Εξίσου υψηλά είναι τα ποσοστά αποδοχής στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους (δεξιοί 84%, κεντροδεξιοί 84%, κεντρώοι 81%, κεντροαριστεροί 65%, αριστεροί 59%), ενώ υψηλά ποσοστά αποδοχής στους αριστερούς ψηφοφόρους έχουμε και σε άλλα θέματα. Το 32% των αριστερών και το 45% των κεντροαριστερών συμφωνούν με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η εγκληματικότητα. Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τις υποδομές ένας στους τέσσερις αριστερούς και ένας στους τρεις κεντροαριστερούς ψηφοφόρους εμφανίζονται με θετική προδιάθεση στις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές. Οι τομείς στους οποίους η κυβέρνηση συγκεντρώνει τα μικρότερα ποσοστά θετικής γνώμης στους αριστερούς και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους είναι η οικονομία (13% και 24% αντίστοιχα), η παιδεία (10% και 21%), το μεταναστευτικό (16% και 30%), η αντιμετώπιση της διαφθοράς (13% και 25%), τα εργασιακά θέματα (6% και 14%) και το Μακεδονικό (24% και 35%). Για το Μακεδονικό οι θετικές γνώμες είναι χαμηλά και στους δεξιούς (32%) και στους κεντροδεξιούς (37%) ψηφοφόρους. Όμως σε όλα τα άλλα θέματα οι δεξιοί και οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι εμφανίζονται ευχαριστημένοι σε ποσοστά που κυμαίνονται από 50 έως και 75%. Ποσοστά επίσης εντυπωσιακά σε σχέση με πολιτικές κυβερνήσεων του παρελθόντος.

Τα προηγούμενα εξηγούν και το υψηλό ποσοστό συσπείρωσης (85%) του κυβερνώντος κόμματος ένα χρόνο μετά τις εκλογές, αλλά και το χαμηλό (60%) της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΝΔ εμφανίζεται, στη δημοσκόπηση της Marc, να κερδίζει τέσσερις μονάδες απευθείας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι βέβαια ο μόνος, αφού, σύμφωνα με τους αναλυτές, η διαρροή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται και στην κακή -κομματικά και επικοινωνιακά- εικόνα που εμφανίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, στα "έργα και ημέρες" των Παπαδημούλη και Παππά και στην ολική ανατροπή που σημειώθηκε στο σκάνδαλο της Novartis με την (βασίμως πιθανολογούμενη) παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο και όχι των 10 πολιτικών που είχε ψηφίσει η Βουλή επί ΣΥΡΙΖΑ. Ρόλο στην αρνητική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ έχει παίξει και το ναυάγιο, ουσιαστικά, της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Πλέον, οι προσδοκίες για ένα συνέδριο αναδιοργάνωσης του προοδευτικού χώρου υπό την ηγεμονία του Τσίπρα, είναι μικρές. Οι αποκαλύψεις για Καλογρίτσα, Μιωνή, αλλά και η "Παπαδημούπολη" έχουν "παγώσει" τους σοβαρούς ανθρώπους της κεντροαριστεράς, στους οποίους ήλπιζε ο Τσίπρας για να διεμβολίσει το ΚΙΝΑΛ. Το κυριότερο όμως είναι ότι κονιορτοποίησε το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόσφατη έρευνα της Marc το 57% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι οι αποκαλύψεις επηρέασαν αρνητικά τη γνώμη του για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και οπωσδήποτε σημαντικό είναι το εύρημα ότι για πρώτη φορά ο κύριος όγκος των αναποφασίστων, που σε κάποιες μετρήσεις φτάνει μέχρι και το 14%, προέρχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση και όχι, όπως είναι το σύνηθες, από την κυβέρνηση.

Την υπόθεση της Κεντροαριστεράς δεν φαίνεται, σύμφωνα μετά δημοσκοπικά ευρήματα, να μπορεί να την κερδίσει ούτε και το ΚΙΝΑΛ. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις διαρροές της Κουμουνδούρου δεν επωφελείται η Χαριλάου Τρικούπη, αλλά η Πειραιώς. Οι (κατά βάσιν) πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, που είχαν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα φεύγουν, προτιμούν να πάνε στη ΝΔ παρά να επιστρέψουν οίκαδε. Οι περί τα εκλογικά ειδήμονες υποστηρίζουν ότι η επιλογή τους αυτή συναρτάται και με την αντιπολίτευση που ασκεί το ΚΙΝΑΛ και η οποία έχει ως αποτέλεσμα περισσότεροι από τα 2/3 των ψηφοφόρων του να προτιμούν συνεργασία με τη δεξιά ΝΔ και όχι με τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ. "Προτιμούν να πάνε μόνοι τους στον αυθεντικό εκφραστή των φιλελεύθερων πολιτικών παρά μέσω αντιπροσώπων", είναι το σχόλιο κορυφαίου στελέχους μεγάλης εταιρείας δημοσκοπήσεων. Η δημοσκοπική "δίαιτα" της Χαριλάου Τρικούπη είναι, για τους αναλυτές, φυσιολογική. Όχι μόνον επειδή δίδεται η εντύπωση ότι βασικός της αντίπαλος είναι η προηγούμενη κυβέρνηση και όχι η υπάρχουσα, αλλά γιατί οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ είναι κυρίως ηλικιωμένοι (65+ ετών), που ζουν με τις αναμνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Στις νεαρές ηλικίες (17-34) το ακροατήριό του είναι περιορισμένο, ενώ μικρή είναι και η απήχηση του λόγου του στους "παραγωγικούς" πολίτες, τους κάτω των 50 ετών. "Η νεολαία σχεδόν δεν ακούει τη Φώφη Γεννηματά, ενώ οι τεχνοκράτες και οι κοσμοπολίτες έχουν ανοιχτά τα αυτιά τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη" είναι το γενικό συμπέρασμα των δημοσκόπων. Επιπροσθέτως, τα φτωχά και περιθωριοποιημένα κοινωνικά στρώματα βρίσκουν περισσότερο ελκυστικά τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα. Σημειώνουμε ότι για τις ηλικίες κάτω των 44 ετών (και ιδιαίτερα στους 17-34) υπάρχει προβληματισμός και στη ΝΔ για κάποιους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής (οικονομία, παιδεία, αντιμετώπιση διαφθοράς, εργασιακά θέματα, Μακεδονικό) καθώς οι θετικές γνώμες δεν ξεπερνούν το 30%. Αντίθετα στους 65+ οι θετικές γνώμες, σε όλους τους τομείς, κυμαίνονται από 45-87%, με μοναδική εξαίρεση τα εργασιακά, όπου όμως και εκεί οι θετικές γνώμες φτάνουν το 40%.

Ένα ακόμη συμπέρασμα των ποιοτικών ερευνών είναι ότι η ΝΔ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποχτά χαρακτηριστικά που μέχρι και πριν λίγα χρόνια ήταν είτε εκτός των προτεραιοτήτων της είτε αποτελούσαν προνόμιο της κεντροαριστεράς. Πλέον στα θέματα του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων (π.χ. ΛΟΑΤΚΙ) ελάχιστα διαφέρουν από αυτές της κεντροαριστεράς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η απολιγνιτοποίηση εμφανίζονται και πιο προωθημένες σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το έργο του Τσίπρα να αντιπαρατεθεί στον Μητσοτάκη γίνεται έτι δυσκολότερο από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να αλλάζει απόψεις και σε θέματα όπως αυτά που αφορούν το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και την προστασία της εργασίας. "Η ετοιμότητα του Κυριάκου να αποκηρύξει, στην περίοδο της κρίσης, νεοφιλελεύθερες ιδέες και να εμφανιστεί υπέρμαχος κεϋνσιανών πολιτικών στερεί από τον Τσίπρα το επιχείρημα περί κυνικού και νεοφιλελεύθερου πολιτικού, που δεν τον ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες, αλλά οι επιχειρηματίες και οι ελίτ" μάς λέει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού που είναι επιφορτισμένος με τη μελέτη των (φανερών και μυστικών) δημοσκοπήσεων. Η μετατόπιση της ΝΔ προς το Κέντρο διευκολύνεται και από το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια δεν υπάρχει σοβαρή απειλή εκ δεξιών της. Η Χρυσή Αυγή διελύθη, ενώ το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου το πιθανότερο είναι να έχει την τύχη του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Αυτό διευκολύνει και την ύπαρξη διαφορετικών φωνών εντός της ΝΔ, ιδίως στα λεγόμενα εθνικά θέματα, και την έκφραση από πολιτικούς όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Τέλος, για τους περισσότερους εκ των δημοσκόπων-αναλυτών, το σημαντικότερο εύρημα που επικαθορίζει τις εξελίξεις είναι η απάντηση ότι "ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα έκαναν χειρότερα", ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19, αλλά και στη διαχείριση των τρεχουσών κυβερνητικών και κρατικών υποθέσεων. Αυτή η πεποίθηση σε συνδυασμό με τη γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών ότι η οικονομική ανασφάλεια που υπάρχει, και καταγράφεται σε υψηλά ποσοστά, είναι παγκόσμιο φαινόμενο και δεν οφείλεται σε λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς, καθιστά ήκιστα αποτελεσματική την κριτική υψηλών τόνων της Κουμουνδούρου για την οικονομία και τα επερχόμενα. Σε κάθε όμως περίπτωση και η δημοσκοπική υπεροχή της κυβέρνησης θα δοκιμαστεί, σε περίπτωση που ο κορονοϊός επιστρέψει δριμύτερος και οι επιπτώσεις στην οικονομία και την απασχόληση δεν καταστεί δυνατόν να ελεγχθούν. Το πρόσθετο πλεονέκτημα για την κυβέρνηση είναι ότι οι πολίτες ελπίζουν περισσότερο στον Μητσοτάκη και τη ΝΔ, παρά στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, για να διαχειριστούν το ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας. Έχουν αποδεχθεί ότι η φετινή χρονιά πήγε χαμένη, αλλά ελπίζουν ότι τα 60 δις που από του χρόνου (και για τα επόμενα επτά χρόνια) θα αρχίσουν να μπαίνουν στα ταμεία της χώρας θα τους βοηθήσουν να συνέλθουν. Ο άλλος, μετά τον κορονοϊό, απρόβλεπτος παράγων είναι ο Ερντογάν. Εάν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επιβαρυνθούν και με πράξεις που αμφισβητούν ευθέως και καταφανώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τότε τα πάντα μπορεί να αλλάξουν. Αυτά όμως δεν μπορούν να τα προβλέψουν οι δημοσκοπήσεις ούτε αυτοί που μελετούν τις στιγμιαίες φωτογραφίες...

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. === ….ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ.
  === ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΟΤΕ, ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ, ΟΙ ΔΗ-
  ΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟ 40% ΚΑΙ ΝΑ
  ΕΧΕΙ DOUBLE SCORE ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ??????
  === ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ !!!!!!!!!!!!!

 2. Κωνσταντίνε, συμφωνώ απολύτως με αυτό. Μερικές φορές εκτος από σκοπιμότητες μπορεί να μαγειρεύονται και τα νούμερα

 3. Δεν διαφωνώ με το άρθρο και την ανάλυση του Φελνίκου. Όμως πάντα όταν διαβάζουμε δημοσκοπήσεις ή μετέχουμε στην έρευνα τους, πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι.

 4. Συμφωνω με τον Πετραβατζή, αλλα το αρθρο καλως ή κακώς κανει αναλυση των δημοσκοπησεων και νομιζω ειναι σοβαρη και διαφωτιστικη και οπωσδηποτε αμεροληπτη

 5. Τα πεπραγμένα της “στιγμής” στην πολιτική, έχουν να κάνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό με την εφαρμογή ή όχι πολιτικών μακράς πνοής που άλλοι μεγάλοι οραματιστές πολιτικοί εφάρμοσαν στο παρελθόν. Φανταστείτε δηλαδή τι θα είχαμε πάθει από τον κορωνοϊό αν δεν είχε δημιουργηθεί το ΕΣΥ και εξακολουθούσε να λειτουργεί το “σύστημα Υγείας “ που είχαν εγκαταστήσει στην χώρα, οι κυβερνήσεις που είχαν προηγηθεί του ΠΑΣΟΚ ή αν δεν κάναμε το μετρό αλλά τον «μεγάλο περίπατο» . Είναι επομένως πολύ σημαντικό, θα έλεγα κυρίαρχο, οι πολίτες πέρα από την όποια επιβράβευση για πεπραγμένα της “στιγμής”, να αναζητούν από τα κόμματα πολιτικές προτάσεις και πράξεις προοπτικής. Ομιλώ για πεπραγμένα της “στιγμής” και όχι για την καθημερινότητα γιατί η τελευταία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Αυτό το κυρίαρχο θέμα οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν το ακουμπούν και στέκονται στα πεπραγμένα και τις φωτογραφίες της στιγμής. Δεν διατυπώνουν ερωτήματα όπως, με ποιες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης συμφωνείτε ή αν συμφωνείτε με το παραγωγικό μοντέλο που εφαρμόζει. Κοινωνίες που δεν απασχολούνται με την προοπτική και το μέλλον τους είναι καταδικασμένες αργά ή γρήγορα να εξαφανιστούν. Ελπίζω ότι οι πολίτες θα διαμορφώσουν γρήγορα την σχετική συνείδηση γι` αυτό.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.