ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εχουμε επανειλημμένα ζητήσει την προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας, για να μπορούν οι Δήμοι να ικανοποιούν τις ανάγκες των Υπηρεσιών τους»

Επιστολή Κώστα Πελετίδη προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας για τη μισθοδοσία εργαζομένων στο δήμο

Τη χρηματοδότηση της μισθοδοσίας εργαζομένων στο δήμο ζητά με επιστολή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννη Βρούτση ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

Ο κ. Πελετίδης τονίζει ότι «πρόκειται για χρηματοδότηση μισθοδοσίας προσωπικού, που το κράτος οφείλει να καλύπτει για όλους τους εργαζόμενους και όχι ο δήμος, ο οποίος παρά τη βούλησή του, δεν είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθεί».

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος αναφέρει:

«Κύριοι Υπουργοί,

Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει την προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας για προσλήψεις στους ΟΤΑ, ώστε να μπορούν οι Δήμοι να ικανοποιούν τις πολλαπλές ανάγκες των Υπηρεσιών τους. Μία τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε το έργο των Υπηρεσιών μας προς όφελος του πατραϊκού λαού.

Όμως, αντί προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, συνεχίζεται η πολιτική των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με στόχο τη διαχείριση της ανεργίας, μέσω του Προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας.

Με τη λήξη των προγραμμάτων οι εργαζόμενοι -που έχουν πρόβλημα επιβίωσης- προσέφυγαν και προσφεύγουν στα δικαστήρια μέσω ασφαλιστικών μέτρων και έχουν επανέλθει στην εργασία τους ήδη 517, ενώ ακολουθούν και άλλες καταθέσεις αιτήσεων, π.χ. την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση νέων αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων από 205 εργαζόμενους για έκδοση νέων προσωρινών διαταγών.

Με τις προσωρινές διαταγές ορίζεται ότι ο Δήμος Πατρέων πρέπει να καταβάλει τις νόμιμες αποδοχές. Γεγονός που κατά την υλοποίηση του προγράμματος και μέχρι την ολοκλήρωσή του, ήταν υποχρέωση του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ.

Λόγω αυτού, μέχρι και σήμερα ο Δήμος μας έχει καταβάλει από ίδια έσοδα 3,2 εκατομμύρια ευρώ για αποδοχές των υπόψη υπαλλήλων και το Σεπτέμβριο του 2020 θα φτάσει τα 5 εκατομμύρια.

Αντικειμενικά, είναι αδύνατον να καλύπτει ο Δήμος πλέον τα σχετικά κονδύλια και όσα θα ακολουθήσουν, διότι εξαντλούνται οι όποιες δυνατότητες υπήρχαν, με σαφή πλέον τον κίνδυνο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι, αλλά και ο προϋπολογισμός του Δήμου να καταστεί ελλειμματικός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της αποστολής των Υπηρεσιών μας.

Κύριοι Υπουργοί,

Είναι άκρως αναγκαία και επιτακτική πλέον η χρηματοδότηση του Δήμου μας για τα καταβληθέντα ποσά.

Πρόκειται για έκτακτα κονδύλια, τα οποία απαιτούνται λόγω προσωρινών διαταγών δικαστηρίων, δεν καλύπτονται από κωδικούς τακτικών αποδοχών μισθοδοσίας προσωπικού και δεν είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου.

Ιδιαίτερα μέσα στο καθεστώς της ελλιπούς χρηματοδότησης των Δήμων και των συνεπειών στα οικονομικά τους από τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των εργαζομένων, των επαγγελματιών και εν γένει των συνδημοτών μας, η κατάσταση των οικονομικών μας καθίσταται κρίσιμη και απαιτούνται εκ μέρους σας μέτρα στήριξης. Είναι αναγκαίο για τον προγραμματισμό μας να γνωρίζουμε αν άμεσα θα υπάρχει έκτακτη χρηματοδότηση, όπως έχει ζητηθεί και από την ΚΕΔΕ, καθώς και το ποσό που προτίθεστε να δώσετε.

Είναι ουσιαστικά χρηματοδότηση μισθοδοσίας προσωπικού, που το κράτος οφείλει να καλύπτει για όλους τους εργαζόμενους -και για τους υπόψη- και όχι ο Δήμος, ο οποίος παρά τη βούλησή του, δεν είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθεί.

Για την πλήρη ενημέρωσή σας σχετικά με το υπόψη θέμα ζητούμε άμεσα συνάντηση μαζί σας, για να αναζητήσουμε λύση σ’ αυτό το σοβαρό και επείγον ζήτημα».

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.