ΚΟΣΜΟΣ

Νέες απειλές από πλευράς Τουρκίας

Λιβύη: Άμεσος ο κίνδυνος κλιμάκωσης των συγκρούσεων

Το άμεσο κίνδυνο της κλιμάκωσης των συγκρούσεων των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, με την άμεση εμπλοκή και άλλων δυνάμεων (μεγάλων και περιφερειακών), αναδεικνύουν μία σειρά νέες εξελίξεις στην -σπαρασσόμενη από την επέμβαση του ξένου παράγοντα- χώρα.

Συγκεκριμένα, το κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχει εγκαταστήσει την έδρα του στο ανατολικό τμήμα της χώρας και τάσσεται υπέρ του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ανέφερε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ότι θα ενέκρινε ενδεχόμενη επέμβαση του στρατού της Αιγύπτου εναντίον των δυνάμεων της Τουρκίας και της λεγόμενης «Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας» (ΚΕΕ) σε περίπτωση «απειλής».

Το κοινοβούλιο κατέστησε σαφές πως θα έδινε την έγκρισή του «στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν για να προστατεύσουν τη λιβυκή και αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια, εάν δουν άμεση απειλή για την ασφάλεια των δύο χωρών μας», με ανακοίνωση που διένειμε.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, την 20ή Ιουνίου είχε απειλήσει ότι θα διέτασσε άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εάν οι δυνάμεις της ΚΕΕ προέλαυναν στη Σύρτη. Οι δυνάμεις της κυβέρνησης του δοτού πρωθυπουργού της Λιβύης σημείωσαν από τις αρχές Ιουνίου αλλεπάλληλες νίκες στα πεδία των μαχών στη δυτική Λιβύη, γεγονός που θεωρείται αποτέλεσμα της άμεσης εμπλοκής της Τουρκίας στη σύρραξη.

«Καλούμε να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες των δύο αδελφών χωρών, της Λιβύης και της Αιγύπτου, για να εξασφαλιστεί η ήττα της δύναμης εισβολής και κατοχής (σ.σ. της Τουρκίας) και να προασπιστεί η κοινή μας εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε το κοινοβούλιο της Λιβύης στην ανακοίνωση. «Οι κίνδυνοι που εγείρει η τουρκική κατοχή αποτελούν άμεση απειλή για τη χώρας μας και για τις γειτονικές χώρες, πάνω απ’ όλα για την Αίγυπτο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τουρκικές απειλές για κλιμάκωση

Η ανακοίνωση του λιβυκού κοινοβουλίου έρχεται την επομένη των τουρκικών απειλών για κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων με επίκεντρο την κατάληψη των λιβυκών στρατηγικών πόλεων Σύρτη και Τζούφνα, όπου υπάρχουν σημαντικές πετρελαιοπηγές και υποδομές Ενέργειας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times» και στο τουρκικό δίκτυο «TRT Haber», o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλά ουσιαστικά εκ μέρους της λιβυκής κυβέρνησης του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, που πρέπει, όπως είπε, να είναι η μόνη που θα αναγνωρίζεται διεθνώς. Απαιτεί την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA) του στρατηγού Χάφταρ από τις πόλεις Τζούφνα και Σύρτη, επαναλαμβάνοντας ότι οι ξένες δυνάμεις που στηρίζουν τον στρατηγό υποστηρίζουν έναν «πραξικοπηματία». Απορρίπτει τις πιέσεις για άμεση εκεχειρία, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση Σάρατζ να συναινέσει σε παύση πυρός χωρίς υποχώρηση των δυνάμεων του στρατηγού Χάφταρ από τις πόλεις Τζούφνα και Σύρτη. Ανέφερε ότι τον περασμένο μήνα, Ρώσοι αξιωματούχοι στην Κωνσταντινούπολη παρουσίασαν «πρόταση με συγκεκριμένη ημερομηνία» για εκεχειρία, αλλά απέφυγε να ανακοινώσει περισσότερες πληροφορίες. Για την πρόσφατη αεροπορική επιδρομή στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια, όπου έχουν αναπτυχθεί Τούρκοι στρατιωτικοί, απάντησε πως συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό της ταυτότητας των δυνάμεων που έκαναν την επίθεση, τονίζοντας πως «θα πληρώσουν που την έχουν κάνει».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.