ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ...

Η επόμενη μεγάλη μάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση θα δοθεί στις 22 Ιουλίου. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να συνέλθει σε ολομέλεια η Βουλή προκειμένου να συζητήσει και να αποφανθεί για την παραπομπή ή όχι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο. Εκτός από την ομιλία του κατηγορουμένου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά. Και τούτο επειδή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να επιτεθεί σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους όχι μόνον στον τέως αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης, αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος -σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του, αλλά και ως είναι φυσικό- θα αντεπιτεθεί, προβάλλοντας τα δικά του επιχειρήματα για το σκάνδαλο Novartis. Η συζήτηση θεωρείται περισσότερο και από βέβαιο ότι θα επεκταθεί και πέραν του πορίσματος. Οι λέξεις "παραδικαστικό", "σκευωρία", "συμμορία", "παρακράτος" "μαφία", "διαφθορά" και πολλές άλλες, που ευτελίζουν τη δημοκρατία και τη θεσμική οργάνωση της πολιτείας, θα ακουστούν κατά κόρον στο ναό της δημοκρατίας, το κοινοβούλιο. Και μάλιστα δύο μέρες πριν γιορταστεί, στο προεδρικό Μέγαρο, η 46η επέτειος αποκατάστασης της δημοκρατίας και δύο μέρες μετά τη "μαύρη επέτειο" της εισβολής των Τούρκων, το 1974, στην Κύπρο.

Το καλό, για το πολιτικό σύστημα και τον δημόσιο βίο, είναι ότι θα σταματήσουν εκεί. Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, άλλη εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή δεν πρόκειται να συσταθεί. Αυτή είναι η βούληση του πρωθυπουργού και των συνεργατών του. "Μόνο εάν υπάρξουν συγκλονιστικά στοιχεία και δραματικές αποκαλύψεις, που δεν μπορούν να αποσιωποιηθούν ή να μην ερευνηθούν, θα αλλάξει γνώμη ο πρωθυπουργός", μάς λέει κυβερνητικός παράγων που, εκ της θέσεώς του, γνωρίζει τα τεκταινόμενα και μετέχει στη λήψη των αποφάσεων. Και φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσει και η αξιωματική αντιπολίτευση να "πουσάρει" υποθέσεις που αντιστρατεύονται τους κανόνες του θεσμικού πολιτικού ανταγωνισμού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τη λήξη των εχθροπραξιών και μάλιστα για σκοτεινές και αμφιλεγόμενες υποθέσεις του παρελθόντος την επιδιώκει πρωτίστως η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία το προηγούμενο διάστημα είδε στελέχη της (Παππάς και Παπαδημούλης) και κυβερνητικούς συνεργάτες (Καμμένος και Παπαγγελόπουλος), να "κρεμιούνται στα μανταλάκια" από αστοχίες και ηχογραφημένες συνομιλίες τους που διέρρευσαν.

Συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και παράγοντες εκτός των κομματικών οριζουσών, λέγεται ότι επικοινώνησαν με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να διαγνώσουν τις προθέσεις του πρωθυπουργού και των συνεργατών του για τις όζουσες, είναι η αλήθεια, υποθέσεις. Κυρίως όμως για να βρεθεί, όπως λένε, τρόπος να μην βουλιάξει η πολιτική ζωή στο βούρκο, κάτι που ευνοεί μόνον τους ακραίους καθώς και εκείνους, που για λόγους ιδιοτέλειας, αρέσκονται να ψαρεύουν στα θολά νερά της απαξίας της πολιτικής. Το "παύσατε πυρ", σύμφωνα με παλαιό και έμπειρο κοινοβουλευτικό, που διακρίνεται για τη σύνεση και τη μετριοπάθειά του, είναι επιβεβλημένο αφού προέχει η αντιμετώπιση των μείζονων προβλημάτων, που είναι ο κορονοϊός, η ανεργία, η οικονομική δυσπραγία νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η επιθετικότητα της Τουρκίας. Από την πλευρά της κυβερνήσεως υποστηρίζεται ότι η ροή των πληροφοριών, για τα θέματα που κατέγραψε ο κοριός της ΕΥΠ και αφορούν ιδιωτικές υποθέσεις, δεν μπορεί να ελεγχθεί, ενώ προβεβλημένα στελέχη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας προβλέπουν ότι οι τόνοι της αντιπαράθεσης θα πέσουν εφόσον τα... παραφερνάλια της προηγούμενης διακυβέρνησης σταματήσουν να χρησιμοποιούνται για να αποδυναμωθούν ο πρωθυπουργός και οι άνθρωποί του.

Το ήρεμο πολιτικό κλίμα, σύμφωνα με επιφανές στέλεχος της Κεντροαριστεράς, συμφέρει την κυβέρνηση, επειδή θα αφεθεί απερίσπαστη στην παραγωγή κυβερνητικού έργου, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση αφού απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το οποίο στην Κουμουνδούρου μόνον ως εφιάλτη το αντιμετωπίζουν. Πάντως, και παρά τις συνεχείς και κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι οι κάλπες θα στηθούν προς το τέλος της τετραετίας, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετοί αυτοί που προβλέπουν, και μεταξύ αυτών και ο Αλέξης Τσίπρας, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να τους αιφνιδιάσει προκηρύσσοντας εκλογές το Φθινόπωρο και μάλιστα πριν τον Νοέμβριο, οπότε και προβλέπεται να έχουμε το δεύτερο κύμα πανδημίας του covid-19. Όπως λένε, μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από τις προηγούμενες εκλογές (7 Ιουλίου), είναι η υφιστάμενη κυβέρνηση και όχι υπηρεσιακή, αυτή που θα κάνει τις εκλογές. Το βασικό ατού όμως του Μητσοτάκη, σύμφωνα πάντα με τον συλλογισμό στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είναι αυτό, αλλά επειδή δεν θα ξαναβρεί καλύτερη ευκαιρία για να κερδίσει με άνεση και ταυτοχρόνως να "κάψει" και την απλή αναλογική. Η απάντηση των συνεργατών του πρωθυπουργού, σ' αυτό το άτυπο ντιμπέιτ περί εκλογών, είναι ότι "το πρόβλημα του Κυριάκου δεν είναι ο Τσίπρας ούτε η απλή αναλογική, αλλά τα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας". Και προσθέτουν "ξέρει ότι αν γίνουν εκλογές θα κερδίσει τον Τσίπρα, αλλά ο Τσίπρας θα συνεχίσει, και μετά την ήττα, να ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσφυγή τώρα στις κάλπες θα τσαλακώσει το προφίλ του θεσμικού και μεταρρυθμιστή πολιτικού, ενώ, με τον κορονοϊό να παραμονεύει, θα κατηγορηθεί, πιθανώς και από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και την ηγεσία της ΕΕ, για τυχοδιωκτισμό, κάτι που ο Κυριάκος δεν θα ήθελε να συμβεί". Το κυριότερο όμως όλων, σύμφωνα με στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, είναι ότι "το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα λύσει τα οικονομικά προβλήματα, αντίθετα θα προσθέσει περισσότερα αφού για περίπου τρεις μήνες η χώρα θα ασχολείται με τις κάλπες".

Επιπροσθέτως, αυτή την περίοδο, η πρώτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού -όπως μεταφέρθηκε και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω των διαύλων επικοινωνίας που υπάρχουν ανάμεσα στους δύο άνδρες- είναι η Σύνοδος Κορυφής (16-17 Ιουλίου), όπου θα συζητηθεί, δια ζώσης, το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δις. Στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα και τα 32 δις που αντιστοιχούν στην Ελλάδα. Μάλλον όμως θα χρειαστεί να περιμένουν ακόμη λίγο, αφού πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να υπάρξει άλλη μία συνεδρίαση των 27, προς τα τέλη Ιουλίου και μάλλον μέσω Skype αυτή τη φορά, για να ληφθεί η οριστική απόφαση. Η δεύτερη προτεραιότητα είναι οι σχέσεις με την Τουρκία, οι οποίες θα συζητηθούν τόσο στη Σύνοδο Κορυφής όσο και στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών. Μέλημα της κυβέρνησης είναι οι ελληνοτουρκικές διαφορές να γίνουν ευρωτουρκικές διαφορές και όχι μόνο για το θέμα των προσφύγων, αλλά και για την ΑΟΖ, τις παραβιάσεις του εναερίου χώρου, το τουρκολιβυκό σύμφωνο, τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και για την Αγιά Σοφιά. Και στα δύο αυτά θέματα (Ταμείο Ανάκαμψης και ελληνοτουρκικά) η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται πρόθυμη, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα "να στηρίξει τους χειρισμούς της κυβέρνησης εφόσον κατοχυρώνονται και προάγονται τα συμφέροντα της χώρας". Η μόνη ένσταση που μπορεί να υπάρξει είναι εάν η βοήθεια των 32 δις συνοδεύεται και από ένα νέο μνημόνιο. Από την πλευρά της κυβερνήσεως διαβεβαιώνουν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί καθώς "ούτως ή άλλως η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας", ενώ παράγοντες του υπουργείου οικονομικών υποστηρίζουν ότι ακόμη και οι υποχρεώσεις που θα αναληφθούν δεν πρόκειται να ονομαστούν δεσμεύσεις, αλλά "προτεραιότητες" που χρειάζεται να συμφωνηθούν, προφανώς επειδή κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό, πρωτίστως από τις μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και τη Γαλλία.

Αν στα ανωτέρω προσθέσουμε και την συναίνεση στο υγειονομικό σκέλος της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού τότε το πεδίο άσκησης της αντιπολίτευσης περιορίζεται σημαντικά. Στην Κουμουνδούρου έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι από τη στάση τους σε τρία θέματα μπορούν να κερδίσουν πολιτικά και εκλογικά οφέλη και να ανακάμψουν στις δημοσκοπήσεις, όπου η εικόνα ου υπάρχει για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή του πολυτραυματία. Το πρώτο είναι η ανεργία, το δεύτερο τα (ατομικά και κοινωνικά) δικαιώματα και το τρίτο η διαφάνεια. Αυτός είναι και ο λόγος που σχεδόν καθημερινά ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ α) κάνουν απαισιόδοξες προβλέψεις για τα επερχόμενα στην οικονομία και ιδιαίτερα στο θέμα της απασχόλησης, β) κατηγορούν την κυβέρνηση για περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών μέσω των νομοθετημάτων για τη δημόσια τάξη, την εκπαίδευση και τη δικαιοσύνη και γ) υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σκανδαλώδεις πρόνοιες και αδιαφάνεια στα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και για τα 20 εκατ. που δόθηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης.

Η αλήθεια είναι ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στα τρία αυτά πεδία, όπως παραδέχονται και κυβερνητικοί παράγοντες, έχει ακροατήριο και προφανώς είναι και η αιτία που συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν αναλάβει να βρουν τις πλέον κατάλληλες απαντήσεις. Και προφανέστατα οι συνεχείς αναφορές του πρωθυπουργού στα θέματα της εργασίας και των μέτρων που λαμβάνονται για την προστασία των θέσεων απασχόλησης, των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στοχεύουν στην απίσχναση της κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρώτο πεδίο. Τον ίδιο στόχο, της "κλοπής του πορτοφολιού" (της ατζέντας δηλαδή) του Τσίπρα, στο θέμα όμως των δικαιωμάτων, υπηρετεί και η στοχευμένη παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο για τα "Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον", που συνδιοργάνωσαν οι Γενικές Γραμματείες των υπουργείων Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Εργασίας, επικεφαλής των οποίων, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τα δικαιώματα της οποίας η κυβέρνησή του στηρίζει και προωθεί. Στο τρίτο πεδίο, αυτό της ηθικής και της διαφάνειας, δεν χρειάστηκε, όπως παραδέχονται και άνθρωποι του Μαξίμου, να γίνει "κλοπή" καθώς οι αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για διαφάνεια, ηθική και λογοδοσία κατέρρευσαν από την "Παπαδημούπολη" και τις αποκαλυπτικές (έστω και παρανόμως ληφθείσες) συνομιλίες των Παππά -Μιωνή, Παπαγγελόπουλου -Τζένου και συζύγου του Πάνου Καμμένου με αξιωματικούς της αστυνομίας.

Εξυπακούεται πως η θεματολογία στα προαναφερόμενα τρία πεδία είναι πολύ ευρύτερη από τα παραδείγματα για τα οποία γίνεται λόγος. Και, όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, αποκαλύπτεται -και μάλιστα με πολύ καθαρό τρόπο- στα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων και ιδιαίτερα σε εκείνα που αφορούν τα θέματα της ανάπτυξης, των επενδύσεων, της φορολογίας και της επιχειρηματικότητας και στο ποιος μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα. Αυτός είναι και ο επιπρόσθετος λόγος για τον οποίον δεν θα στηθούν κάλπες το φθινόπωρο. Τώρα, οι ψηφοφόροι -όχι μόνον οι δεξιοί, αλλά και οι κεντροαριστεροί- ακούνε τον Μητσοτάκη, δεν ακούνε τον Τσίπρα. Ακόμη και για τα προβλήματα στην οικονομία η προσοχή τους είναι στα λεγόμενα της κυβέρνησης και όχι της αντιπολίτευσης. Σχεδόν όλοι έχουν προεξοφλήσει ότι η φετινή χρονιά, λόγω κορονοϊού, θα είναι προβληματική και ελπίζουν στο ριμπάουντ του χρόνου. Ό,τι ο κόσμος αγοράζει από τον Μητσοτάκη την ελπίδα για τα (πολλά) χρήματα της ΕΕ, που θα εισρεύσουν από του χρόνου στα κρατικά ταμεία και τα οποία θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών, το παραδέχονται και τα νουνεχή στελέχη της Κουμουνδούρου και γι' αυτό εισηγούνται στον Τσίπρα να αναδιαρθρώσει το επιτελείο του και την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου. Αφού εκλογές δεν προβλέπονται έχει τρία χρόνια για να φτιάξει το... μαγαζί. Και από παντοπωλείο με εδώδιμα και αποικιακά να το κάνει ανταγωνιστικό πολυκατάστημα. Εάν το πράξει έχει ελπίδες ανάκαμψης, διαφορετικά θα συνεχίσει να βλέπει, από μακριά, την πλάτη του Μητσοτάκη.

Πάντως, κάποιοι είναι αρκετά απαισιόδοξοι για το μέλλον, επειδή ο Αλέξης δείχνει να προτιμά τον Πολάκη και τον Σπίρτζη από τον Δραγασάκη και τον Λιάκο για να ασκήσει αντιπολίτευση και να προετοιμάσει την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η επιλογή βολεύει τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, αφού στην πολιτική εμπειρία και την τεχνοκρατική επάρκεια που απαιτούν τα προβλήματα, η εποχή και οι περιστάσεις ο Τσίπρας αντιπαραθέτει τον πολωτικό και αντιδεξιό λόγο που έρχεται από το παρελθόν και παραμένει εκεί. Ανυπερθέτως, οι επιλογές του Τσίπρα σχετίζονται και με τη μετατόπιση του κόμματος από το χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς σε αυτόν της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού κέντρου, που για τέσσερις δεκαετίας κάλυπτε, με όρους ηγεμονίας και εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ. Όμως, ακόμη και σ' αυτό οι επιλογές του είναι λάθος. Το λένε άλλωστε και οι προοδευτικοί άνθρωποι που έχουν αίσθηση της αγοράς και της κοινωνικής πραγματικότητας. Πιο εύκολα θα επανέλθει στην εξουσία με ριζοσπαστικό και τεκμηριωμένο πρόγραμμα παρά με τους δήθεν αντιδεξιούς φωνακλάδες. Ουσιαστικά, αυτή είναι η συζήτηση που έχουν να κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου, που, κορονοϊού επιτρέποντος, θα διεξαχθεί τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου. Προσώρας, ο αρχηγός και τα στελέχη κάνουν περιοδείες και συμμετέχουν σε τοπικές συνελεύσεις για να κρατάνε τον κόσμο τους ζεστό. Αυτό θα διαρκέσει ακόμη για 20 ημέρες. Μετά οι συζητήσεις θα μετατραπούν σε, παρά θιν αλός, μπυροκατανύξεις, δίνοντας, οι σύντροφοι, ραντεβού για τον Σεπτέμβρη...

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Κ 4:41 11/07/2020

    Απορώ τι προσφέρει αυτή η αρθρογραφία και αυτά τα σχόλια στο site;

  2. Manos 16:37 08/07/2020

    Αγαπητε Γιωργο, εχεις δικιο με αυτά που γραφεις σχετικα με την αγαπητη κατά τα αλλα Φωφη που δεν τραβάει καθολου μα καθολου. Όμως δεν συμφωνω με το σχολιο σου σχχετικα με τον ΓΑΠ ότι δεν κινειται γιατι εχει ο ιδιος δηλωσει σε ολους τους τονους ότι δεν ενδιαφερετε πλεον για αξιωματα και πιστευω αυτό δηλωσε και στην Φωφη κατ’ιδιαν όταν επεστερεψε. Το βλεπω λοιπον πολύ δυσκολο να κινηθεί από μονος του σε αυτή την κατευθυνση αν δεν τον φωναξουν ώστε να αποφευχθουν οι τυχον τριβες που μονο κακο θα κανουν. Αν λοιπον το αποφασισουν οι ιδιοι ας τον καλεσουν και αν συμφωνει τοτε πιστευω θα το κανει.

  3. ΠΡΟΣ κον ΦΕΛΕΚΗ
    === ΟΥΚ ΕΝ ΤΩ ΠΟΛΛΩ ΤΟ ΕΥ !!!
    === ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΟΥΡΑΣΗ ΣΤΟΝ
    ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΕΥΚΟΛΩΤΕΡΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ……………..

  4. Δυστυχώς μετά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουμε τα ίδια και με ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνώ με τον Γιώργο ότι την κατάσταση μόνον ένας Παπανδρέου μπορεί να την σώσει. Το όνομα είναι ταυτισμένο με τη Δημοκρατική Παράταξη και ο ΓΑΠ που πληρωσε τα σπασμένα του Καραμανλή, του Παυλόπουλου και του Αλογοσκουφη μπορεί να ξανακάνει μεγάλο κόμμα το ΠΑΣΟΚ

  5. Γιώργος 16:54 06/07/2020

    Φελεκη δίκαιο έχεις, αφού όμως δεν υπάρχει άλλο κόμμα να τους αμφισβητήσει θα πάμε στις εκλογές και θα έχουμε μονομαχία στο Ελ Πασο για να θυμηθούμε και τον Μορικονε που πέθανε σήμερα. Δυστυχώς η Φώφη δεν μπορεί. Οποιον και να ρωτήσεις σου λέει το ίδιο πράγμα. Χρειάζεται να αναλάβει δράση ο φίλος σου ο ΓΑΠ. Με τον Παπανδρεου θα παει αμέσως και άνετα στο 15%. Ρωτά οποιον θες. Όλοι θα σου πουν το ίδιο. Ακόμη και αυτοί που μέχρι και χθες τον έβριζαν ή και τον βρίζουν ακόμη. Είναι έγκλημα που η Φώφη δεν φεύγει και ο Γιώργος δεν κινείται.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.