ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις

«Πελατειακό κράτος» και όχι μόνο, ‘είδε’ στον πρώτο χρόνο ΝΔ το ΚΙΝΑΛ

Τον δικό του ‘απολογισμό’ για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα το Κίνημα Αλλαγής, τη Δευτέρα, μία μέρα πριν από τα πρώτα γενέθλια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει σήμερα το Matrix24.gr, μεγάλο μέρος του κειμένου που ετοίμασαν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη με επικεφαλής τον Γιώργο Καμίνη και τον Παναγιώτη Καρκατσούλη, αφιερώνεται στο «πελατειακό κράτος».

Δεν είναι τυχαίο πως στο κείμενο παρατηρείται ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να τοποθετήσει κομματικά επιλεγμένους μετακλητούς σε θέσεις ευθύνης στο υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής», με τους συντάκτες του να στηλιτεύουν το γεγονός ότι για την περιγραφή των προσόντων που αυτοί θα έπρεπε να έχουν, ο κ. Μηταράκης παρέπεμψε στις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για το επιτελικό κράτος, ήτοι ο νόμος που «κατήργησε την προϋπόθεση να έχει κάποιος πτυχίο ΑΕΙ για να διοριστεί ως μετακλητός», όπως σημειώνουν. Σε άλλο σημείο, επισημαίνεται ότι «από τη μια η κυβέρνηση λέει ότι σέβεται τους δημοσίους υπαλλήλους και δίνει δικαίωμα υπογραφής στα στελέχη της Διοίκησης, κι από την άλλη παρακάμπτει κάθε νόμιμη διαδικασία για να τοποθετήσει σε θέσεις προϊσταμένων τους δικούς της εκλεκτούς, χωρίς κριτήριο και χωρίς διαφάνεια», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αντί να βελτιώσει το σύστημα επιλογής στελεχών από μια δεξαμενή με όλους τους υποψήφιους που έχουν τα προσόντα, κατήργησε την δεξαμενή αυτή με τον νόμο για το λεγόμενο επιτελικό κράτος. Αναφέρονται μάλιστα ενδεικτικά συγκεκριμένες διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες αποφασίστηκε ότι ο Γενικός Διευθυντής Κυβερνοασφάλειας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα είναι μετακλητός υπάλληλος ο οποίος θα επιλέγεται από τον ίδιο τον υπουργό, ή ότι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας θα επιλέγει μετακλητό γενικό διευθυντή. Στο ίδιο κείμενο στηλιτεύονται «προσλήψεις στην ΕΡΤ λόγω πανδημίας από αυτούς που την είχαν κλείσει λόγω μνημονίου», κ.ο.κ.

Από την κριτική της Χαριλάου Τρικούπη, όμως δεν ξεφεύγουν και άλλες επιλογές της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα τα μυστικά κονδύλια. «Η αδιαφάνεια είναι τρόπος διακυβέρνησης για τη ΝΔ. Απόρρητα κονδύλια μέχρι πρόσφατα είχε μόνο το υπουργείο Εξωτερικών», αναφέρεται στο εν λόγω κείμενο, «τον Ιανουάριο νομοθέτησαν απόρρητα κονδύλια και για την Πολιτική Προστασία. Τον Μάιο νομοθέτησαν απόρρητα κονδύλια και για την Μετανάστευση». Η αδιαφάνεια, εξάλλου, μαζί με την ‘μη διάθεση λογοδοσίας’ μπαίνουν συχνά στο λεξιλόγιο των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής, καθώς δεν έχουν σκοπό να ‘ξεχάσουν’ τα 20 εκατομμύρια της κρατικής δαπάνης για την καμπάνια ενημέρωσης για την πανδημία. Αντίθετα, δεν θα σταματήσουν να ζητούν ‘αποδείξεις και ονόματα’, ήτοι ποια ΜΜΕ πήραν και πόσα χρήματα για αυτόν τον σκοπό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.