ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Άνοιγμα» του Μαξίμου στους μικρομεσαίους

Σε απομόνωση η κυβέρνηση για τις διαδηλώσεις

Μπορεί η κυβέρνηση να μην προτίθεται να στηρίξει έτι περαιτέρω τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με νέα εργαλεία ρευστότητας, ωστόσο το Μαξίμου πραγματοποιεί άνοιγμα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του κέντρου της Αθήνας μέσω του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, προκειμένου να δείξει η κυβέρνηση ότι νοιάζεται για την ακώλυτη λειτουργία της αγοράς και της οικονομικής δραστηριότητας.

Αν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν στελέχη που διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για την συγκυρία ανάληψης της σχετικής πρωτοβουλίας –υποστηρίζοντας ότι στην παρούσα φάση η κυβέρνηση έχει αρκετά μέτωπα ανοιχτά- το Μαξίμου φέρεται να έχει δώσει το «πράσινο φως» στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να προχωρήσει χωρίς δεύτερη σκέψη.

Και χωρίς συναίνεση

Άλλωστε, δεν χρειάζονταν και ιδιαίτερες... προφητικές ικανότητες προκειμένου τόσο στο Μαξίμου, όσο όμως και στην οδό Κατεχάκη, να προβλέψουν πως η κυβέρνηση θα ήταν πολιτικά απομονωμένη από μία τέτοια πρωτοβουλία. Και αυτό, μάλιστα, δεν φαίνεται να... ενοχλεί τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, άφησε να εννοηθεί ότι και χωρίς συναίνεση, το νομοσχέδιο θα «περάσει». «Ασφαλώς επιδιώκουμε ευρύτερη συναίνεση. Αλλά καμιά μεγάλη αλλαγή δεν έγινε με συναίνεση όλα έγιναν με κάποιους αποφασιστικούς πολιτικούς και ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα», επισήμανε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «το νομοσχέδιο είναι κατά την γνώμη μου απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου». «Πρέπει «σιγά-σιγά να βάλουμε και μια τάξη», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δείχνοντας ότι όντως δεν ενδιαφέρεται να αποσπάσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε απολύτως απαξιωτικά σε όσους αντιτίθενται από την αντιπολίτευση: «οι άνθρωποι είναι σε μια άλλη εποχή». Μάλιστα ειδικά για την κριτική που ασκείται για αυτούσια μεταφορά χουντικών διατάξεων στο νομοθέτημα -που προκύπτει αν συγκρίνει κανείς την καθαρεύουσα του νόμου των αρχών της δεκαετίας του ’70 με διατάξεις του σημερινού υπό συζήτηση νομοσχεδίου, ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν εξίσου απορριπτικός: «προσπαθούν με φράσεις όπως «χουντικές» να χαρακτηρίσουν μια προσπάθεια πολύ δημοκρατική» είπε, αναφέροντας ότι «οι πατέρες αυτού του νομοσχεδίου είναι ο Νίκος ο Αλιβιζάτος, ο Αντώνης Μανιτάκης ο συνταγματολόγος και ένας πρώην αρεοπαγίτης» που προχώρησαν σε επεξεργασίες με εντολή του Γιώργου Καμίνη».

Ανοίγματα

Παράλληλα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επιχειρώντας να αποσπάσει την συναίνεση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των «νοικοκυραίων», ισχυρίστηκε ότι μέσα στον Ιούνιο «έγιναν 53 πορείες» στο κέντρο της Αθήνας. Με τον τρόπο αυτό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη –και μέσω αυτού η κυβέρνηση- θέλει να δείξει ότι ενδιαφέρεται για την οικονομική δραστηριότητα της πόλης και πως πίσω από την συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία δεν κρύβεται κανένα αντιδημοκρατικό κίνητρο.

Επιπροσθέτως, πάντως, το γάντι της πολιτικής αντιπαράθεσης σηκώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρεί να «συνδέσει» το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη με τον «βαρύ» χειμώνα που έρχεται στην οικονομία και στον κόσμο της εργασίας. «Η κυβέρνηση εισηγείται ένα νόμο «που παραπέμπει σε άλλες εποχές πριν τη μεταπολίτευση, πριν την σταθεροποίηση της δημοκρατίας», είπε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, για να προσθέσει πως «δεν είναι τυχαίος ο σχεδιασμός». «Η κυβέρνηση θέλει να προλάβει και να καταστείλει εκ των προτέρων τις κοινωνικές αντιδράσεις, εξαιτίας της ασφυξίας που έχει προκαλέσει στην οικονομία», πρόσθεσε, για να συμπληρώσει ότι «το θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι δεν μπορεί να τίθεται εν αμφιβόλω και σε περιστολή». «Πρόκειται για αντιδημοκρατικό κατήφορο και για επίδειξη πυγμής και αυταρχισμού που οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια», συνέχισε ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ στην ίδια λογική είχε κινηθεί ήδη από χθες και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτιμώντας ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «προάγγελο για σκληρά μέτρα στην οικονομία». «Σε αυτή την προοπτική «απαντάτε με ένα νομοσχέδιο που περιορίζει τις διαδηλώσεις, αυτή είναι η απάντηση του αυταρχισμού. Ξέρετε τι έρχεται, ξέρετε τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν»., πρόσθεσε, διερωτώμενος –για να δείξει το ανεφάρμοστο του νόμου- «ποιος φορέας θα είναι κατά το νόμο υπεύθυνος για την πορεία του Πολυτεχνείου».

Ασκήσεις ισορροπίας

Τούτων δοθέντων, το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις αναμένεται να προκαλέσει σκληρό πολιτικό ροκ στη Βουλή. Μάλιστα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση θα βρεθεί μόνη της, αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση βρίσκεται –και μάλιστα με τρόπο σκληρό και απόλυτο- απέναντι στο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη, ίσως με την εξαίρεση της «Ελληνικής Λύσης». Όπως και να έχει, το Κινημα Αλλαγής μένει να φανεί πόσο σκληρά «απέναντι» θα βγει, αφού στη Χαριλάου Τρικούπη ψάχνουν μία ισορροπία, μεταξύ της ανάγκης να μην κλείνει καθε μέρα το κέντρο, αλλά και της ακεραιότητας του στοιχειώδους δικαιώματος του συνέρχεσθαι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.