ΚΟΣΜΟΣ

Έπειτα από 5 ημέρες σκληρών παζαριών - Έρχονται νέα σκληρά μέτρα και μηχανισμοί επιτήρησης μαζί με τα «μέτρα στήριξης της οικονομίας»

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Επετεύχθη συμβιβαστική συμφωνία για τους «27»

Έπειτα από σχεδόν πέντε μέρες εντατικών και αδιέξοδων παζαριών, όπου για ακόμη μια φορά βγήκαν στην επιφάνεια οι σοβαρές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, εν τέλει από τη Σύνοδο Κορυφής βγήκε... λευκός καπνός, αφού οι «27» κατάφεραν να καταλήξουν σε συμβιβαστική συμφωνία για το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης» και τον επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης.

«Έχουμε συμφωνία» τουίταρε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Τι προβλέπει η πρόταση Μισέλ

Τις πρώτες πρωινές ώρες της πέμπτης ημέρας της Συνόδου, οι 27 ενέκριναν το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση -για πρώτη φορά- κοινού ευρωπαϊκού χρέους και θα εγγραφεί στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρισ. Ευρώ.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων θα ανέλθει σε 390 δισεκ. ευρώ, θα είναι δηλαδή μειωμένο σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν αρχικά, σε μια χειρονομία κατευνασμού των λεγόμενων «φειδωλών» κυβερνήσεων (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, συν τη Φινλανδία) και τα υπόλοιπα 360 δισ. Δάνεια.

Το κείμενο πέρασε από χίλια κύματα, καθώς αντιδράσεις από έθνη, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, ανάγκασαν τον Μισέλ να αναπροσαρμόσει παραγράφους, όπως αυτή σχετικά με την σύνδεση της χρηματοδότησης της ΕΕ με τα κριτήρια του κράτους δικαίου. Οι «27» τα ξημερώματα κατέληξαν σε συμφωνία για την μορφή του τελικού σχεδίου κειμένου, το οποίο ωστόσο καθυστερούσε.

«Ήταν ένας εύλογος και δίκαιος συμβιβασμός. Καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο, τα μέτρα «στήριξης της οικονομίας» που αποφασίστηκαν, θα έχουν ξεκάθαρο πρόσημο και θα φορτώσουν με νέα μνημόνια διαρκείας τους λαούς, αφού οι ενισχύσεις προς τα κράτη-μέλη θα συνοδεύονται από σκληρά μέτρα και μηχανισμούς επιτήρησης.

Η Σύνοδος είχε ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν αμείωτες όλο το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα, με διαρκή παζάρια, μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών-μελών για το ποιοι (επιχειρηματικοί όμιλοι του εκάστοτε κράτους-μέλους) θα ωφεληθούν περισσότερο και ποιοι λιγότερο.

Στις 6:31 ο Μισέλ ανακοίνωσε την Συμφωνία, ενώ αμέσως ξεκίνησε και η συνέντευξη Τύπου με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ιστορική συμφωνία.

«Έχουμε συμφωνία. Καλή συμφωνία! Με έναν προϋπολογισμό 1,074 τρισεκ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 κι ένα σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ουδέποτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε αποφασίσει να επενδύσει με τόσο φιλόδοξο τρόπο στο μέλλον», συνόψισε η Βελγίδα πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές.

Το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή ενισχύσεων ή δανείων θα αντληθεί από τις αγορές, βάσει της γαλλογερμανικής πρότασης που συνάντησε σφοδρή αντίδραση από τις «φειδωλές» χώρες. Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι το κοινό χρέος της ΕΕ θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των «27».

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Mελίνα 11:12 22/07/2020

  Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών
  ·
  ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

  Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έλαβε μια σημαντική απόφαση για τους λαούς της Ευρώπης, για τους Ευρωπαίους πολίτες.

  Οι Ευρωπαίοι ηγέτες – αν και δυστυχώς όχι όλοι, ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες των καιρών και οδηγήθηκαν σε μια απόφαση, η οποία δείχνει ότι, αφουγκράστηκαν τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες και αφορά την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους, έμπρακτη απόδειξη του πνεύματος αλληλεγγύης, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του κοινού μας Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

  Κατά τούτο, η απόφαση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης, μεταξύ των εταίρων αλλά και μεταξύ της ηγεσίας της ΕΕ και των Ευρωπαίων πολιτών.

  Ωστόσο, υπολείπεται του δέοντος.

  Αφενός μεν, γιατί σε σχέση με την πρόταση της Επιτροπής, ανατρέπει επί τα χείρω την αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ενώ μειώνει τον προϋπολογισμό για την επόμενη κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη.

  Αφετέρου δε, γιατί δεν σχεδιάζει την Ευρωπαϊκή απάντηση στις προκλήσεις του μέλλοντος. Ενός μέλλοντος καλύτερου, αλλά το κυριότερο, διαφορετικού.

  Μια τολμηρή απάντηση, που απαιτεί την εμβάθυνση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, τη δημοκρατική και συμμετοχική λειτουργία των θεσμικών του οργάνων, έναντι των αντιλήψεων και των πρακτικών της συντηρητικής ελίτ, που ευθύνεται για το κλίμα αμφισβήτησης του πιο δημοκρατικού εγχειρήματος που γνώρισε ο μεταπολεμικός κόσμος.

  Το κοινό μας σπίτι, πρέπει να είναι λειτουργικό, αλλά και οικείο από κάθε άποψη, να αισθάνεται ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης ότι είναι και δικό του δημιούργημα.

  Η ΕΕ, πρέπει να γίνει και πάλι φάρος δημοκρατίας και προόδου για ολόκληρο τον κόσμο. Πρότυπο δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας κάθε κοινωνίας που είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και κυρίως με ισονομία και δικαιοσύνη τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

  Η εσωστρέφεια, ο φόβος, ο εθνικισμός, οι αντιλήψεις μοναχικών λύκων, είναι μονοπάτια που οδηγούν σε διχασμούς, άγονες αντιπαραθέσεις και οδυνηρές συγκρούσεις.

  Οι προοδευτικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ευρώπη πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες με στόχο:

  Τη διαφύλαξη της βιωσιμότητας του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος,
  Και,
  Τη μετεξέλιξή του, με πρόσημο δημοκρατικό και προοδευτικό.

  Και βέβαια, ένα ακόμη μείζον διακύβευμα, είναι αυτό που αφορά την επόμενη ημέρα για τη χώρα μας και την Ελληνική κοινωνία.

  Και εδώ, δύο είναι τα κρίσιμα κριτήρια που θα διασφαλίσουν τη δυνατότητα της χώρας να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, να ανταποκριθεί στις παγκόσμιες προκλήσεις και να επιδείξει αντοχή και ικανότητα προσαρμογής στις ραγδαίες αλλαγές.

  Το πρώτο, ένα ολιστικό σχέδιο που θα αλλάξει εκ βάθρων τη χώρα, αποκόπτοντας τον ομφάλιο λώρο με τις χρόνιες παθογένειες του πολιτικοοικονομικού συστήματος, με τον πελατειασμό.

  Το δεύτερο, διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων και συμμετοχή της κοινωνίας. Με μια κοινωνική συμφωνία, ένα κοινωνικό συμβόλαιο πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών εταίρων.

  Αν και με καθυστέρηση, ας ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια για την οποία κάναμε το πρώτο βήμα το 2010-11, και ας σχεδιάσουμε με όραμα αλλά και ρεαλισμό τη μετάβαση στην πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη.

  Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, οφείλουν να επιδείξουν ωριμότητα και αποτελεσματικότητα, βάζοντας τη σφραγίδα τους σε αυτήν την εθνική υπόθεση.

 2. Εγώ κατάλαβα ότι….
  Το ευρωομολόγου που ζητούσε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010..Ήλθε με καθυστέρηση βέβαια 10 ετών..
  Πάλι Γιώργο δικαιώθηκες…
  Έχει γίνει πλέον ρουτίνα η δικαίωση σου..

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.